JídloPrevence

Proč byste měli konzumovat quinou?

Quinoa je v našich končinách poměrně novou potravinou, která se k nám dostala z Jižní Ameriky, přímo z Jihoamerických And. Je označována jako pseudoobilovina a před dávnými časy tvořila tři základní plodiny, které si dopřávali staří Inkové. Těmito třemi obilovinami byla kukuřice, brambory a quinoa. Pravdou je, že se nejedná o klasickou obilovinu, quinoa patří do skupiny Merlíků. Je to jednoletá bylina, která dorůstá výšky až 2 metry a vám přináší mnoho zdravotních výhod, například již to, že neobsahuje lepek.

Merlíkovec čilský

Takové je odborné označení pro quinou. Z quinoi se u nás využívají semena o velikosti 1-3 mm, která dnes již seženete i v supermarketech, ale s jistotou na ně narazíte v zdravých výživách či na internetu. Merlíkovec čilský neobsahuje lepek, což je příznivé pro celiaky i příznivce zdravého stravování. Označována je quinoa jako superpotravina na základě jejího nutričního složení. Quinou zakoupíte buď v podobě celých semen, zpracovanou do mouky či v podobě vloček.

Nutriční složení quinoi

Quinoa je velmi vhodná pro všechny vegany a vegetariány, jelikož je skvělým zdrojem proteinů, slouží jim jako náhražka za maso. Obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin, tudíž je plnohodnotnou bílkovinou. Bohatá je také na minerální látky; hořčík, mangan, železo, vápník, zinek a měď a vitamíny skupiny B, vitamín E a kyselinu listovou. Barvu může mít quinoa červenou, hnědou, fialovou, černou či bílo žlutou. Skvělá je i pro vás trávicí systém, obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny a antioxidantů, které preventivně působí proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná i pro diabetiky.

Zdravotní účinky:

  • prevence proti rakovině (trávicí soustavy, prsu)
  • vhodná pro diabetiky
  • podporuje růst svalové hmoty
  • vhodná při hubnutí
  • je zásadotvorná
  • prevence kardiovaskulárního onemocnění
  • podporuje trávení
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • zklidňuje nervový systém
  • čistí organismus
  • vyživuje mozek

Důvodů, proč zařadit quinou do jídelníčku, je opravdu mnoho. Naučte se ji připravovat a dopřávejte si ji pravidelně minimálně jednou týdně.

Jak si quinou připravit?

Z qunoi si můžete připravit salát, zahustit s ní polévku, připravit ranní kaši, rizoto či si ji dopřát v podobě přílohy jako alternativu k rýži či kuskusu.

Její příprava je podobná jako u rýže. Stačí ji povařit, 2 díly vody na 1 díl qunoi po dobu 15-20 minut. Po správném uvaření má lehkou a nadýchanou strukturu s lehce oříškovou chutí. Můžete si ji připravovat na sladko i na slano

Quinou si můžete nechat také naklíčit. Klíček se vám ukáže za 2 až 4 dny. Naklíčená quinoa je výborná, hodí se do salátů či na obložený chlebíček.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button