Prevence

Víte, co je xylitol?

V celé řadě potravinových doplňků se můžeme setkat s xylitolem. Patří do skupiny cukrových alkoholů a někde se pro něj užívá název dřevný či březový cukr. V přírodě se vyskytuje v malinách, švestkách, jahodách nebo třeba v ovsu.

V minulosti se získával především z březového dřeva, v současnosti se však používá výše zmíněné ovoce. Má stejně sladkou chuť jako jiné cukry, ale oproti nim obsahuje menší množství kalorií. Je vhodný i pro diabetiky. Další jeho obrovskou výhodou je, že neškodí zubům. Proto bývá velice často používán jako přírodní sladidlo do cukrovinek, zmrzlin, čokolád, marmelád, různých pastilek, jako plnidlo do nízkokalorických potravin či do žvýkaček (u nich pomáhá vytvářet chladivý efekt.

Přestože má xylitol sladkou chuť, netvoří živnou půdu pro plísně. Je tedy vhodným sladidlem pro ty, kteří mají opakované problémy s kandidózou – plísňová infekce vznikající z důvodů špatného stravování, cukrovky či léčby širokospektrálními antibiotiky.

Další využití nachází jako součást zubních past. Tady hraje důležitou úlohu v prevenci zubního kazu. Bakterie, přítomné v dutině ústní, neumí xylitol metabolizovat, tudíž nedochází ke vzniku kyselin, které způsobují zubní kaz. Pokud došlo k odvápnění skloviny, xylitol se podílí na její remineralizaci.

Jeho nevýhodou je, že při větším používání má mírně projímavé účinky.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button