Většinu živin obsahují zrna kukuřice. Poskytují potřebné kalorie, jsou bohatým zdrojem vitamínů (A, B, E), minerálů a vlákniny. Antioxidanty v zrnech obsažené působí jako antikarcinogenní činidla a prevence proti Alzheimerově chorobě.
Je to jedna z velmi oblíbených a poměrně dosti využívaných obilovin. Je to také vynikající doplněk k jakémukoli jídlu. Je bohatá na fytochemikálie.
Zdravotní výhody
Ty zahrnují regulaci diabetu, prevenci srdečních chorob, snížení hypertenze.
Bohatý zdroj kalorií
- Kukuřice je bohatým zdrojem kalorií a je důležitou živinou v celé řadě zemí
- Snižuje riziko hemoroidů a kolorektálního karcinomu
- Vláknina obsažená v kukuřici pomáhá zmírňovat zažívací potíže působí jako podpůrný prostředek proti rakovině, a to především tlustého střeva
- Vláknina také stimuluje peristaltiku střev a produkci žaludečních šťáv a žluči
Bohatý zdroj vitamínů
V kukuřici najdete celou řadu vitamínů – thiamin (nezbytný pro udržení zdraví nervů a kognitivní funkce), niacin (jeho nedostatek vede k onemocněním charakterizovaným průjmy, demencí či dermatitidou, tyto problémy se objevují především u podvyživených osob), kyselina pantothenová (základní vitamín pro sacharidy, bílkoviny a metabolismus lipidů v těle, vitamín E (přírodní antioxidant).
Antioxidační vlastnosti
- Kukuřice je bohatým zdrojem antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům, jež mají za následek, kromě jiného, vznik a rozvoj rakoviny
- Je bohatým zdrojem kyseliny felurové (antikarcinogenní činidlo), která je účinná v boji proti rakovině prsu či jater
- Antokyanity působí také jako lapače a eliminátory volných radikálů
Ochrana srdce
Podle průzkumů bylo prokázáno, že kukuřičný olej má antiaterogenní účinky na hladinu cholesterolu v krvi, čímž se snižuje riziko různých kardiovaskulárních chorob. Kukuřičný olej podpoří zdraví srdce především díky optimální kombinaci mastných kyselin. Snižuje se šance na ucpávání tepen.
Boj proti anémii
Kukuřice obsahuje velké množství železa, což je jeden ze základních minerálů potřebných pro tvorbu nových červených krvinek. Nedostatek železa je jednou z hlavních příčin anémie.
POZOR:
Kukuřice obsahuje velké množství mastných kyselin, může tedy zhoršit zdravotní stav u lidí, kteří mají vyšší riziko vzniku srdečních onemocnění. Stejně tak není (ve velkém množství) zdraví prospěšný fruktozóvý kukuřičný sirup, který se používá jako levné sladidlo. Bývá často příčinou obezity a má negativní vliv na hladinu cukru v krvi.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos