Domovinou je severozápadní region Jižní Ameriky, někteří lidé jeho chuť přirovnávají k ananasu. V různých zemích existuje celá řada odrůd. Vzhledem k tomu, že je velice křehký, je dosti problematický jeho dovoz.
Nejčastěji se přidává do džemů a marmelád nebo se z něj připravují koláče a různé druhy dezertů. Může být i součástí zmrzliny.
Nutriční hodnota
Obsahuje celou řadu vitamínů (C, A, niacin, riboflavin, thiamin), vlákninu, minerály (vápník, železo, fosfor), vlákninu. Má nízkou hladinu tuku a kalorií a antioxidační účinky.
Zdravotní výhody
Podporuje imunitní systém, pevnost kostí, reguluje trávení, zvyšuje krevní oběh, detoxikuje tělo, zlepšuje zrak, zmírňuje stres, podporuje spánek, snižuje hladinu cholesterolu.
Imunitní systém
Vitamín C, který je v plodech obsažen, působí jako přírodní antioxidant, stimuluje produkci bílých krvinek a podporuje tvorbu kolagenu.
Trávicí soustava
V plodech se nachází pepsin (enzym podporující trávení) a vláknina (upravuje činnost střev, zabraňuje vzniku zácpy, pomáhá regulovat množství glukózy v krvi).
Zdravý zrak
Karotenoidy včetně vitamínu A a beta karotenu pomáhají neutralizovat volné radikály, které způsobují oxidační stres v určitých zrakových buňkách. Díky tomu může dojít ke snížení výskytu makulární degenerace či šedého zákalu.
Detoxikace těla
Obsažené látky mají diuretické účinky – podporují tvorbu moči -, díky níž jsou z těla odplavovány škodlivé látky hromadící se v ledvinách.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos