Spolupráce

Výhody metody sous vide a netradiční jídla, která díky ní můžete připravit

Pokud jste ještě nezkoušeli vařit pomocí metody sous vide, rozhodně byste to měli zkusit. V podstatě jde o vaření ve vakuových sáčcích při nižší teplotě a v delším časovém rozmezí. Tento způsob přípravy jídla disponuje množstvím výhod pro zdraví člověka a životní styl celkově. Její název pochází z francouzštiny a v překladu znamená „ve vakuu”. Technika sous vide se začala používat v sedmdesátých letech minulého století a dnes se těší stále větší oblibě, v restauracích i v domácnostech.

Jaké jsou největší výhody sous vide?

Jídlo je chutnější

…a také mnohem přitažlivější na pohled. Jelikož je jídlo vakuově utěsněné v obalu, nedochází k jeho dehydrataci, ani neztrácí svou formu. Zachovává si tedy původní hmotnost, chuť, přirozenou barvu a aroma. Při přípravě můžete dokonce použít levnější kusy masa. Také s nimi dosáhnete díky sous vide metodě skvělé chuti.

Nejenže je takto připravené jídlo chutnější, ale pocítíte dokonce jeho texturu. Skončily se dny gumového kuřete a rozmočené zeleniny – maso zůstane jemné a šťavnaté a zelenina si zachová svoji křupavost a barvu. Sous vide obecně funguje na extrémně přesné regulaci teploty, a proto je možné připravovat stejný pokrm pořád dokola se stejným výsledkem.

Pokrmy zůstávají zdravé

Díky tomu, že si při přípravě pomocí sous vide jídlo zachovává svou chuť, je třeba jen malé množství soli a tuku. Navíc vakuově balené potraviny během vaření neztrácejí vitamíny a minerály, jako při klasickém vaření nebo dušení.

Časová a ekonomická úspora

I když jde o časově náročnější vaření, nevyžaduje si vaši neustálou pozornost. Během vaření se tak můžete věnovat jiným věcem, nebo si jídlo můžete nachystat dopředu na pár dní. Vakuování uchovává potraviny déle čerstvé, čímž předejdete zbytečnému vyhazování potravin. Potěší se nejen vaše peněženka, ale i životní prostředí.

Potraviny, od kterých byste nečekali, že se dají připravit sous vide

Ve většině článcích zaměřených na vakuové pokrmy se dočtete především o klasické přípravě masa, ryb nebo zeleniny. Tato technika vaření však v sobě skrývá mnohem víc a byla by škoda nevyužít celý její potenciál. Hovoříme například o přípravě domácího jogurtu, různých rolád, pudinků a krémů, ochucených olejů (například tymiánového), hranolek, bramborové kaše, hovězího vývaru, ale i takových zajímavostí, jakou je například vaječný koňak. V zimních měsících vás zase potěší interiérová barbecue párty. Díky sous vide totiž můžete napodobit dokonalou chuť uzeného masa.

Receptů najdete na internetu nespočet. Při těch náročnějších ale mají výhodu především lidé se znalostí angličtiny.

Zdroj obrázkov: christian.dk, Oleksandra Naumenko / Shutterstock.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button