Z pozitivních účinků kefíru budete žasnout: Naučte se, jak si udělat nejzdravější domácí verzi

Znáte tu zdravou lahůdku, po které vám zůstane jemně kyselá chuť na jazyku? Naše babičky ji milovaly a my na její konzumaci a prospěšné účinky zapomínáme. Tou lahůdkou je kefír, se kterým se v dnešním článku seznámíme a ukážeme si, jak si vyrobit domácí verzi.
Co je kefír?
Kefír je tradiční fermentovaná potravina vyrobená z mléka. Je plný prospěšných probiotických bakterií a kvasinek. Vyrábí se z mléka a svůj původ má na Kavkazu. Připravovat se může z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna. Je svou strukturou podobný jogurtu, ale na chuť je více kyselý a lehce šumí na jazyku. Na rozdíl od jogurtu může kefír skutečně podpořit střevní mikroflóru a dostat do ní prospěšné mikroorganismy, které jsou potřebné pro váš zdravý imunitní systém a správné fungování trávicího systému. Jogurt též obsahuje prospěšné střevní bakterie, ale ne v takovém množství jako kefír.
Kefírová zrna

Pozitivní účinky kefíru
Kefír má na náš organismus velmi pozitivní vliv. Pozitivně působí na imunitní systém, tím se zvyšuje i odolnost organismu vůči chorobám a při zlomeninách se urychluje jejich hojení. Pravidelné užívání kefíru působí příznivě také na krevní tlak a pomáhá k vyléčení cukrovky. Je účinným bojovníkem proti astmatu, alergiím a velkým bolestem hlavy, chrání vás i proti migréně. Ovlivňuje i oběhový systém a srdce. Pomáhá též k hojení ekzémů po celém těle a léčí kožní problémy pleti. Zlepšuje látkovou výměnu, trávení a léčí onemocnění tlustého střeva. Produkuje vlastní antibiotika, ničí nepřátelské bakterie a léčí vnitřní záněty.
Tipy na výrobu domácího kefíru
Kefír si můžete jednoduše a rychle vyrobit i doma. Na výrobu budete potřebovat litr mléka a sáček kefírové kultury. Na výrobu kefíru je nejlepší mléko nepasterizované. Takové seženete v automatech na mléko, nejlepší je ale mléko z farmy. Mléko nechte odstát při pokojové teplotě přibližně 2 hodiny.

Nyní stačí vyndat kefír z lednice a plně ho užívat. Důležité je, abyste si vždy nechali alespoň centimetr vzniklého kefíru na dně sklenice na výrobu další várky. Takto můžete kefír vytvořit 4-5 krát. Místo kefírové kultury můžete použít i tibetskou kefírovou houbu, která vytváří kefír dost podobným způsobem až na to, že se výsledný produkt cedí přes plastové sítko (ne kovové).
Netradiční kefír
Pokud toužíte po nevšední chuti a malé změně, zkuste domácí kefír ochutit. Poslední dobou se lidé naučili konzumovat avokádo, které je pro tělo velice zdravé. Zkuste s ním ochutit kefír.
Na nápoj budete potřebovat:
- 1 zralé avokádo
- 0,3 dcl kefíru
- 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
- lístky máty
Postup je jednoduchý. Oloupejte a vypeckujte avokádo a s ostatními ingrediencemi ho rozmixujte. Doplnit ho můžete o kostky ledu, které v létě, spolu s netradiční chutí, dokonale osvěží.
Dopřejte si kefír každý den a vaše tělo vám poděkuje zdravým vzhledem, vitalitou a dobrou obranyschopností.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos









