Houby byly dříve řazeny k rostlinám, ale dnes pro ně již máme vyhrazenou samostatnou říši. Znají je lidé po celé zemi a s oblibou je používají do svých pokrmů, a to ne náhodou. Houby a jmenovitě žampiony, nám poskytují důležité živiny a jsou prospěšné našemu zdraví.
Je všeobecně známo, že klíčem k získání dostatku vitamínů a minerálů je pestrá strava, která obsahuje škálu ovoce a zeleniny a čím více barev a druhů, tím lépe. Nicméně tato zeleninová a ovocná filosofie má vedlejší tendenci, která ponechává ve svém stínu právě houby.
Zdravotní výhody, které přináší žampiony
Mnohé studie naznačují, že rostoucí spotřeba přirozeně pěstovaných potravin, jako jsou například žampiony, snižuje riziko chorob označované za světové, těmi je obezita, cukrovka, srdeční choroby, nezdravá pleť a nedostatek energie.
Mají houby vliv na prevenci rakoviny?
Žampiony obsahují stejně vysokou antioxidační kapacitu jako má například mrkev, rajčata, zelené a červené papriky, dýně či zelené fazolky. Selen je minerál, který není k dispozici ve většině druhů ovoce a zeleniny, ale je obsažen v houbách. Hraje roli při funkci jaterních enzymů a pomáhá při detoxikaci některých sloučenin rakovinotvorných enzymů v těle. Navíc selen brání zánětu a také snižuje růst nádorů. Vitamin D v houbách také zabraňuje růstu nádorových buněk.
Vliv na cukrovku?
Studie ukazují, že u 1. typu diabetiků, kteří konzumují vysoký obsah vlákniny dochází k postupnému snižování glukózy v krvi, u 2. typu diabetiků dochází také k zlepšení hladiny krevních cukrů, tuků a hladiny inzulínu. Jeden šálek grilovaných žampionů obsahuje asi 3 gramy vlákniny. Denní dávka vlákniny by měla být okolo 30 g za den.
Zdravé srdce
Vlákniny, draslík a vitamín C obsažený v houbách přispívá kardiovaskulárnímu zdraví. Draslík a sodík také regulují krevní tlak. Žampiony vás tedy ochrání před vznikem vysokého krevního tlaku a kardiovaskulárních onemocnění.
Posílení imunity
Selen obsažený v houbách pomáhá posilovat imunitu. Vlákna, která najdete jen v buněčných stěnách hub, stimulují imunitní systém v boji proti rakovinnému bujení. Beta-glukan je typem vlákniny, která se stala důležitým předmětem mnoha studií, které zkoumají její vliv na zlepšování cholesterolu v krvi. Účinně snižuje riziko obezity a posiluje imunitu.
Udržování hmotnosti a pocit sytosti
Vláknina hraje důležitou úlohu v regulaci tělesné hmotnosti tím, že funguje jako objemové činidlo v trávicím systému. Houby obsahují dva druhy vlákniny v jejich buněčných stěnách, beta-glukanu a chitinu, které zvyšují pocit sytosti a snižují chuť k jídlu, takže se budete cítit plnější déle a tím snížíte svůj příjem kalorií.
Nutriční obsah hub
Houby mají přirozeně nízký obsah sodíku, tuku, cholesterolu a kalorií a často jsou označovány za superpotravinu. Kromě toho, že poskytují základní výživu, pomáhají zabránit chronickým onemocněním a v důsledku přítomnosti antioxidantů a prospěšných dietních vláken, jsou zdraví velice prospěšné. Jeden šálek nasekaných či na plátky upravených hub obsahuje 15 kalorií, 0 g tuku, 2,2 g bílkovin a 2,3 g sacharidů. I když existuje více druhů hub, většina obsahuje stejné množství živin na porci, bez ohledu na jejich tvar a velikost.
Obsah výživných látek
Houby jsou bohaté na vitamín B, jakým je riboflavin, kyselina listová, thiamin, kyselina pantotenová a niacin. Jsou důležitým zdrojem vitaminu D, a to především pro vegany, kterým často chybí. Houby nabízejí i řadu minerálů jako je selen draslík, měď a železo.
Naučte se jíst houby a začlenit žampiony do svého jídelníčku
Při nákupu žampionů vybírejte pevné, suché a neporušené houby a myjte je až těsně před použitím. Svůj jídelníček můžete osvěžit plněnými žampiony, žampionovým burgerem, přidejte žampiony do bulguru nebo si je jen připravte na másle s kmínem či z nich vytvořte smetanovou omáčku. Každá forma obohatí váš jídelníček a přinese zdraví vašemu organismu.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos