JídloZdraví

Zdravé trvanlivé potraviny, které by neměly v žádné spíži nebo mrazáku chybět

Mnoho potravin brzy podléhá zkáze a musí být spotřebované během několika dní. Pak jsou tu potraviny, které můžeme skladovat ve spíži nebo mrazáku. Jejich trvanlivost může být i několik měsíců a jsou po ruce, když přemýšlíme nad chutným a zdravým jídlem.

Sušené a konzervované fazole a čočka

Fazole a čočka patří mezi nejzdravější potraviny, které můžete jíst. Sušené a konzervované fazole a čočka navíc mají velmi dlouhou trvanlivost, což z nich činí nejlepší volbu potravin, které se nekazí, a které je třeba uchovávat ve vaší kuchyni.

Ořechy, semena a jejich másla 

Ořechy a semena jsou nutriční elektrárny, poskytují zdravé tuky, doplňují bílkoviny, vlákninu a řadu vitamínů a minerálů.

V závislosti na druhu mohou být ořechy a semena uchovávány při pokojové teplotě po dobu 1–4 měsíců, což z nich činí chytrou ingredience pro uložení ve vaší spíži.

Přírodní ořechová a semínková másla jsou trvanlivá, zdravé alternativy jejich komerčních protějšků, které obvykle obsahují přidané oleje a cukr.

Ořechy a semena lze použít v mnoha pokrmech, včetně ovesných vloček, jogurtu a salátů. Oříšková a semínková másla jsou vynikajícími přísadami do smoothies a lze je přidat do omáček nebo namazat na ovoce či zeleninu pro rychlou svačinku.

Mražené ovoce a zelenina

Mnoho čerstvého ovoce a zeleniny, jako jsou bobule a zelenina, rychle podléhá zkáze. Nákup těchto potravin ve zmrazené formě vám však umožní mít vždy po ruce produkty bohaté na živiny.

Z hlediska výživy je mražené ovoce a zelenina srovnatelné s čerstvými produkty, pokud jde o obsah mikroživin, což z nich dělá zdravou a pohodlnou potravinu do mrazničky.

Zkuste přidat mraženou zeleninu do soté, polévek a smoothies. Mražené bobule lze použít podobně jako čerstvé bobule a dodají přirozenou sladkost ovesným vločkám, smoothies, pečivu a jogurtovým směsím.

mrazene maliny

Fermentované potraviny

Fermentované potraviny jako kysané zelí, kimchi a nakládané okurky jsou chutné a všestranné a nabízejí řadu zdravotních výhod. Mohou zlepšit zdraví trávicího traktu a mohou pomoci snížit zánět a hladinu cukru v krvi.

Navíc jsou tyto potraviny trvanlivé, takže si můžete udělat zásoby bez obav z plýtvání potravinami. Například kysané zelí a okurky lze skladovat při pokojové teplotě až 18 měsíců.

Tyto pikantní potraviny si můžete vychutnat přímo ze sklenice nebo je použít jako doplňky do salátů a dalších jídel.

Koření a sušené bylinky

Chcete-li vytvořit chutné recepty, je nezbytné mít dobře zásobený stojan na koření. Koření a bylinky zvýrazňují chuť pokrmů.

A co víc, začlenění sušených bylinek a koření do vašeho jídelníčku může podpořit vaše zdraví různými způsoby.

Kurkuma, kajenský pepř, rozmarýn, skořice, zázvor, oregano a římský kmín všechny nabízejí působivé zdravotní výhody a mohou pomoci snížit zánět a snížit riziko některých onemocnění.

Vejce

Vejce jsou všestranné jídlo, které si můžete vychutnat kdykoli během dne. Jsou nabité bílkovinami a téměř každým vitamínem a minerálem, které vaše tělo potřebuje, aby prospívalo, a proto jsou často označovány jako přírodní multivitamíny.

Přestože jsou vejce považována za podléhající zkáze, v lednici vydrží až 5 týdnů.

Zkuste si připravit výživnou vegetariánskou omeletu nebo přidat smažené vejce do ovesných vloček, salátů nebo zeleninových jídel, abyste zvýšili obsah bílkovin.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button