Jídlo Prevence

20 potravin, které přirozeně chrání tělo před infarktem

V mnoha zemích jsou srdeční problémy jednou z častých příčin úmrtí velké části populace. Hlavní rizikový faktor pro vznik srdečního infarktu a mozkové mrtvice je ucpání tepen a přerušení průtoku krve. Stres, nedostatek pohybu a zejména nezdravé jídlo, to všechno jsou rozhodující činitelé, které přispívají ke vzniku infarktu.

Pokud však zařadíte do jídelníčku tyto potraviny, výrazní snížíte riziko vzniku infarktu. Pojďme se společně podívat na potraviny, které udržují naše tepny zdravé.

Losos

Losos je považován za jednu z nejlepších potravin pro zdraví srdce. Důvodem jsou obsažené mastné kyseliny, které se přirozeně v rybách vyskytují. Ty pomáhají snižovat a předcházet zvýšené hladině cholesterolu. Podobně zdravé jsou i jiné ryby, jako je například tuňák, sleď či makrela. Snažte se vybírat ryby, které jsou z ekologického chovu.

Pomerančový džus

100% pomerančová šťáva je bohatá na antioxidanty, které podporují zdraví cév. Jak je známo, pomerančový džus snižuje krevní tlak. Dvě sklenice čerstvé šťávy denně dokáží pokrýt doporučený příjem vitamínu C a poskytnout tělu dostatek minerálů, které pozitivně ovlivňují naše zdraví.

Káva

Ano, káva je tomto ohledu zdravým nápojem. Dva šálky denně dokáží sice snížit riziko infarktu až o 20%, ale pozor! Mějte na paměti, že káva má také velmi negativní účinky na žaludek a přebytek kofeinu v těle není úplně ideální.

Ořechy

Ořechy jsou již delší dobu známé pro množství zdravých tuků, které obsahují. Patří mezi ně třeba omega 3 mastné kyseliny a nenasycené tuky. Ořechy tak nejsou dobré jen pro správnou hladinu cholesterolu, podporují i zdraví kloubů a mozku. Vlašské ořechy a mandle jsou jimi obzvláště nabité. Stačí si dát denně hrst oříšků.

Kaki

Ovoce bohaté na vlákninu, které pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi, nazýváme kaki. Tyto exotické plody jsou velmi sladké a chutné, jak v salátech, tak jogurtu.

Kurkuma

O kurkumě již bylo napsáno mnoho řádků. Kurkuma obsahuje vysoké množství kurkuminu, a proto trhá všechny rekordy ve zdravých potravinách. Koření, jež je typické pro svou barvu a vůni, pomáhá předcházet ukládání tuků a snižuje zánět ve tkáni. Kurkumu můžete přidat do pokrmů, ale vychutnejte si jí i v lahodném čaji.

Zelený čaj

Zelený čaj je známý pro své energizující a zároveň zklidňující účinky. Co je ovšem méně známou informací je to, že obsahuje katechin. Tato látka je silný antioxidant, který zabraňuje vstřebávání cholesterolu a podporuje látkovou výměnu. 1 šálek denně vám poskytne potřebné množství této látky.

Vodní meloun

Ztělesněným létem je vodní meloun. Jedná se o osvěžující ovoce, které dokáže rozšiřovat cévy tím, že podporuje produkci oxidu dusnatého. Každý kus ovoce dělá divy s vaším tělem.

infarkt

Celozrnná mouka

Celozrnná mouka je další účinnou potravinou, která zabraňuje vysoké hladině cholesterolu v krvi. Tato potravina obsahuje mnoho vlákniny, která čistí cévy. Celozrnná mouka tak zabraňuje hromadění cholesterolu, ale napomáhá i k detoxikaci organismu a očistě jater. Dobrým zdrojem této zdravé vlákniny jsou ovesné vločky, hnědá rýže a celozrnné pečivo.

Mořské řasy

Seznam minerálů a vitamínů, které obsahují mořské řasy, je ohromující. Mimo jiné obsahují také bílkoviny, antioxidanty, či karotenoidy. Pravidelnou konzumací regulujete krevní tlak, rozšiřujete cévy, a zlepšujete tak cirkulaci krve. Lidé, kteří pravidelně jedí mořské řasy, snížili hladinu cholesterolu v krvi až o 15 %.

Brusinky

Brusinky jsou výborným zdrojem draslíku. Pokud budete pravidelně pít brusinkový džus, zvýší se prospěšný cholesterol v krvi a sníží ten škodlivý. Bylo prokázáno, že dvě sklenice denně dokážou snížit riziko infarktu až o 40%.

Skořice

Skořice je nejen chutným kořením, ale také důležitým nástrojem v boji proti vysoké hladině cholesterolu. Dokonce pouze jedna čajová lžička denně může mít ohromný vliv na vaše zdraví.

Granátové jablko

Granátová jablka jsou bohatým zdrojem na fytochemikálie, které přirozeně podporují produkci oxidu dusnatého a zlepšují tak krevní oběh. Tímto exotickým ovocem můžete buď ozvláštnit salát, nebo pít jeho šťávu.

infarkt

Špenát

Pepek námořník ho používal na svaly, ale větší účinnost má při čištění tepen a při snižování krevního tlaku. Ve velké míře obsahuje draslík a kyselinu listovou. Obě tyto látky snižují riziko srdečního infarktu a podporují svalovou tkáň.

Olivový olej

Italové a Řekové již dlouho znají tajemství pevného zdraví. Je jím kvalitní olivový olej. Za studena lisovaný panenský olivový olej poskytuje tělu zdravé tuky, které snižují hladinu cholesterolu, a tím pádem i riziko infarktu až o 40 %.

Brokolice

Tato energetická zelenina je přeplněna vitamínem K, který zabraňuje usazování vápníku v tepnách, spolu s vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu. Ať už si ji dáte syrovou, nebo z ní uvaříte plnohodnotný oběd, brokolice bude bohatým doplňkem vašeho jídelníčku.

Avokádo

Už není žádným tajemství, že avokádo je velmi účinným ovocem. Avokádo podporuje rovnováhu mezi dobrým a špatným cholesterolem a udržuje vaše tepny zdravé. Toto všestranné ovoce je vynikající do salátů, na chléb či samostatně s trochou soli a pepře.

Chřest

Chřest je opravdovou zbraní proti vysokému cholesterolu. Obsah chřestu zabraňuje ucpání žil a zánětům. Chřest je vynikající jako hlavní jídlo, v polévce či s bramborami.

Určitě jste nečekali, že výběr potravin, které bojují proti infarktu, může být tak pestrý. Zařaďte, proto do jídelníčku tyto potraviny a nebojte se o své zdraví.

Zdroj

Zanechte komentář

loading...