Zdraví

10 rizik řepkového oleje, o kterých jste netušili

Zdena Prokopová
Napsáno od Zdena Prokopová

Téměř v každém kupovaném salátu či dresinku najdete řepkový olej. Patří totiž mezi nejlevnější a nejdostupnější oleje, a tak jej výrobci používají doslova všude. Přestože se možná dle názvu může zdát, že jde vlastně o zdravou a přírodní surovinu, opak je pravdou. Pro naše tělo nemá žádný přínos a ještě mu může i dost uškodit. A co je horší, někdy ani nevíte, že jej konzumujete. Nachází se totiž i ve výrobcích, kde byste jej vůbec nečekali.

Jako by už řepkový olej sám o sobě nebyl dost nezdravý, ještě horší je, pokud se vyrábí z geneticky modifikovaných rostlin. Pravdou bohužel je, že v současné době už se na českých polích vlastně ani jiný typ řepky ve velkém nepěstuje. Téměř stoprocentně si tak na váš stůl přinášíte velkého nepřítele vašeho zdraví, o kterém jste možná neměli ani ponětí.

Zejména při zpracování řepky se objevují dva závažné problémy:

  1. Chemikálie sloužící k odstranění pachů

Jistě tušíte, že řepná pole poměrně výrazně zapáchají. Není tedy žádným překvapením, že podobně smrdí i olej, který se z řepky lisuje. Protože by ale kvůli svém pachu nebyl pro spotřebitele přijatelný, odstraňuje se jeho specifická vůně s použitím různých chemikálií. Jednou z nich je i hexan, který je obvyklou součástí benzínu a vyrábí se z ropy. Taková surovina bude tedy jen stěží prospěšná pro naše zdraví.

2. Vznik nebezpečných tuků

Omega 3-mastné kyseliny se během zpracování řepky mění v nezdravé trans mastné kyseliny. Ty zvláště přispívají k srdečním chorobám a také mají nepříznivý vliv udržování zdravé tělesné hmotnosti.

Doposud jste si tedy mysleli, že se stravujete zdravě, když používáte řepkový olej? Omyl! Zaděláváte si akorát na pořádné zdravotní problémy. Řepkový olej je pouze levnou surovinou, která se výrobcům potravin vyplácí, a proto nešetří penězi, aby veřejnost přesvědčili o tom, jak je zdravá a prospěšná.

Říkáte si možná, že olej prakticky nejíte – vyhýbáte se smaženému, do fastfoodu zajdete jen občas. Ve skutečnosti ale řepkový olej najdete takřka všude –  prakticky ve všech instantních potravinách, omáčkách i některých mléčných výrobcích!

Těchto 10 zdravotních rizik pravidelná konzumace řepkového oleje přináší:

  1. Odbourávání vitamínu E.
  2. Zvýšení tuhosti membrán v těle, což může vést k většímu riziku vzniku degenerativních onemocnění.
  3. Zhoršuje alergie a dráždí zvláště pacienty s bronchitidou a astmatem.
  4. Zvyšuje výskyt rakoviny plic.
  5. Zkracuje délku života.
  6. Snižuje množství krevních destiček.
  7. Zvyšuje hladinu triglyceridů až o 40 %.
  8. Rychle se kazí a blokuje činnost důležitých enzymů.
  9. Usnadňuje průnik volných radikálů do těla a snižuje účinnost antioxidantů.
  10. Prakticky nepoznáte, že je zkažený, a častokrát tak konzumujete pouze zatuchlý koktejl chemických látek.

Lékaři tvrdí, že prakticky neexistuje bezpečná hladina příjmu trans mastných kyselin. V ideálním případě bychom je tedy ze svých jídelníčků měli vyřadit úplně. Přesto legislativa výrobcům dovoluje označovat své výrobky popisem „bez trans mastných kyselin“, pokud jich obsahují méně než 500 mg. Takže i když se zajímáte o složení potravin, které jíte, často přítomnost těchto látek nemáte šanci odhalit.

Proto se řepkovému oleji raději vyhněte jednou pro vždy. Zdravou alternativu představuje za studena lisovaný panenský olivový olej. Nikdy jej však nepoužívejte na smažení. I když se vám možná zdá drahý, hodnotu svého zdraví nelze přeci vyvážit ničím.

O autorovi

Zdena Prokopová

Zdena Prokopová

Jsem součástí tohoto magazínu již od začátku a starám se o to, aby si zde každý čtenář přišel na své. Ráda trávím čas se svou rodinou, miluji cestování a svou práci! Zdravému životnímu stylu se věnuji již řadu let, nejvíce pak aktivnímu sportu a přírodním receptům.

Zanechte komentář