11 nejlepších zdrojů luteinu + recept na kadeřávkové chipsy
V současné době neexistuje obecné doporučení pro denní příjem luteinu či zeaxantinu. Nicméně většina studií ukazuje, že denní spotřeba luteinu by měla být přibližně 10 miligramů denně a více (se spotřebou cca 2 miligramů zeaxantinu denně). Dopřávejte si proto pravidelně ovoce a zeleninu, která je bohatá na lutein.
Zdraví a lutein
Lutein je pro vaše zdraví velmi důležitý, zvláště pro zdraví očí, kardiovaskulárního systému a jako prevence vzniku rakoviny. Lutein musíte pravidelně doplňovat prostřednictvím stravy, zejména oranžové, žluté a zelené zeleniny a ovoce. Kde tedy zdroje luteinu najít?
Kadeřávek: 1 šálek: 22 miligramů
Listy tuřínu: 1/2 hrnku: 9 miligramů
Špenát: 1 šálek: 6,7 miligramů
Brokolice vařená: 1 šálek: 3,3 miligramy
Kapusta vařená: 1 šálek: 2 miligramy
Kukuřice: 1 šálek: 1,4 miligramu
Zelené fazole: 1 šálek: 0,8 miligramu
Vejce: 2 celé: 0,3 miligramu
Pomeranče: 1 kus: 0,2 miligramu
Papája: 1 kus: 0,2 miligramu
Doporučená denní dávka luteinu jako prevence proti poškození a vzniku očních a kožních onemocnění je u dospělého v rozmezí od 6 miligramů až do 30 miligramů denně. Lidé, kteří si pravidelně nedopřávají ovoce, zeleninu a dostatek listového salátu, mají pravděpodobně velmi nízké dávky luteinu a větší riziko vzniku onemocnění očí a ve stáří, tzv. makulární degenerace. Pokud vám ve stravě chybí dostatek luteinu, můžete ho nahradit i doplňky stravy. Vhodnější je však doplnit do svého jídelníčku ovoce a zeleninu, které mají příznivý vliv na celý organismus.
Recept na kadeřávkové chipsy
Pokud nevíte, jak do svého jídelníčku kadeřávek zařadit, zkuste ho pokrájený zapéct, přidat do salátu či si z něj připravit zdravé chipsy. Jsou skvělou svačinkou pro vás i vaše děti a oceníte je jako zdravou svačinu i na cestách.
- 1 svazek kadeřávku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1/4 lžičky mořské soli
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Nakrájejte kadeřávek na menší kousky. Ve velké míse smíchejte citronovou šťávu, kokosový olej a mořskou sůl a lístky kadeřávku ve směsi obalte. Rozložte na pečící papír a položte na plech. Pečte po dobu 12-18 minut. Dobrou chuť!
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos