JídloRady a tipy

14 nejlepších náhrad za vejce pro vaření a pečení

Používání vaječných náhražek při pečení je zcela běžné a to nejen pro vegany. Znát náhražky za vejce je důležité nejen v momentě, kdy vám vejce dojdou, ale měli by je znát především lidé alergičtí na vejce, jde totiž o jednu z nejrozšířenějších potravinových alergií. Naštěstí je k dispozici mnoho náhražek vajec, které mohou mnohdy sloužit jako plnohodnotná alternativa

Náhražky za vejce

Ať už se chystáte dělat koláč, palačinky, vafle, sekanou, pečivo nebo cokoliv jiného, inspirujte se naším seznamem nejlepších náhražek za vejce.

Hedvábné tofu

Jedná se o sterilovaný sójový výrobek a na rozdíl od běžného tofu má krémovou konzistenci. Přidání 1/4 šálku hedvábného tofu do vašeho receptu bude téměř k nerozeznání od použití vejce a je to skvělá veganská varianta, která je bohatá na živiny.

Lněná semínka

Tato semena lze rozemlít na prášek a smíchat s malým množstvím vody za vzniku gelovité pasty. I když to občas může dát pečivu příliš velkou hustotu, plní podobný účel jako vejce.

Lněná semínka

Rozmačkaný banán

I když může mít konečný produkt jemnou banánovou příchuť, pro koláče a pečené dobroty může být 1/4 šálku rozmačkaného banánu skvělou volbou jako náhrada za 1 vejce.

Jablečné pyré

Konzistence jablečného pyré, pokud je součástí receptu, může fungovat jako jedna z nejlepších náhražek vajec. Zkuste však najít neslazený jablečný protlak, jinak to změní celkovou chuť receptu.

Aquafaba

Když ušleháte aquafabu, vodu, ve které se luštěniny skladují nebo vaří, můžete vytvořit tekutinu s téměř identickou konzistencí jako vejce, která funguje také jako zahušťovadlo bohaté na živiny.

Jogurt/podmáslí

U pečiva může 1/4 šálku jogurtu nebo podmáslí poskytnout stabilitu a texturu, která je v pečených receptech žádoucí.

Jedlá soda a ocet

Pokud smícháte 1 lžičku jedlé sody s 1 lžičkou octa, můžete vytvořit skvělou náhradu za vejce v jakémkoli receptu, ale ujistěte se, že máte správné dávkování.

Agar nebo želatina

Agar je želírovací přísada, kterou lze použít místo vajec v palačinkách a dalších receptech.

Sycená voda

Pokud chcete do receptu přidat vlhkost, můžete do něj přidat sycenou vodu. Každé vejce můžete nahradit 1/4 šálku sycené vody.

Sojový lecitin

Jako klíčový vedlejší produkt výroby sójového oleje může sójový lecitin napodobovat funkci vajec, konkrétně jeho vazebné a zahušťovací vlastnosti.

Ořechové máslo

3 polévkové lžíce mandlového másla nebo arašídového másla mohou často nahradit vejce v receptu, i když pravděpodobně změní konečnou chuť pokrmu.

ořechové máslo

Kondenzované mléko

Poněkud hustší konzistence kondenzovaného mléka dokáže ve většině receptů zopakovat účinek vejce.

Dýňové pyré

Navzdory silné chuti dýně jde o skvělou náhradu vajec, ale je třeba ho používat v rozumném množství.

Rostlinný olej

Konzistence olivového oleje nebo mandlového oleje může v mnoha receptech velmi připomínat chuť a účinek vaječného bílku.

Zdroj obrázků: Pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button