JídloReceptyZdraví

2 nápady na zdravé a chutné obědy do práce

I když přinést zdravý oběd do práce zabere trochu více času a úsilí, vyplatí se to. Obědy připravené jako jídlo do práce bývají výživnější, pomohou vám lépe regulovat hladinu cukru v krvi a udrží vás soustředěné a produktivní celé odpoledne. Navíc zdravá snídaně a oběd může zvýšit vaši motivaci připravit si zdravou večeři.

15minutová čočková polévka

Polévka je dokonalým přípravným jídlem, protože můžete uvařit velkou dávku, kterou lze snadno skladovat a znovu ohřívat (zbytky můžete dokonce zmrazit). Tato snadná variace vám zanechá pocit sytosti a energie díky její hlavní složce, čočce. Čočka je plná vlákniny s více než 15 gramy na šálek. Vysoký příjem vlákniny je spojen s nižším rizikem obezity, cukrovky 2. typu, srdečních chorob a rakoviny. Polévka je bezlepková a veganská

Ingredience:

Ingredience:

  • 1 lžička extra panenského olivového oleje
  • 1/2 malé cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 mrkev, jemně nakrájená
  • 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • Hrubá sůl a mletý pepř
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 3/4 šálku vařené čočky, opláchnuté a scezené
  • 2 lžičky červeného vinného octa

Postup:

Ve středním hrnci rozehřejte olej na středním stupni. Přidejte cibuli, mrkev, celer a česnek; dochuťte solí a pepřem a za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne, 3 až 5 minut. Přidejte vývar; přiveďte k varu a vařte 5 minut. Přidejte čočku a vařte, dokud polévka mírně nezhoustne, 3 až 5 minut. Vmícháme ocet a dochutíme solí a pepřem.

cizrna-miska-obed

Rychlé cizrnové kari

Tento jednoduchý, lahodný recept se snadno připravuje díky ingrediencím, které pravděpodobně již máte po ruce – jako je konzervovaná cizrna a kečup. Cizrna – spolu s čočkou, fazolemi – se řadí mezi luštěniny. Pro větší podporu živin přidejte hrst čerstvého baby špenátu pro více vlákniny, antioxidantů a vitamínu A.

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká žlutá cibule, nakrájená na malé kostičky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce kari
  • 1 tyčinka skořice
  • Špetka mletého hřebíčku
  • 2 plechovky cizrny bez přidané soli, opláchnuté a okapané
  • 3 lžíce kečupu
  • Hrubá sůl a mletý pepř
  • Nakrájený koriandr a plátky citronu (volitelně), k podávání

Postup:

Ve velké pánvi s rovnými stranami rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli a za občasného míchání opékejte do tmavě hnědé po okrajích, asi 6 minut. Přidejte česnek, kari, skořici a hřebíček a vařte za stálého míchání, dokud nebude voňavý, 30 sekund. Přidejte cizrnu, kečup, 1 lžičku soli, 1/4 lžičky pepře a 2 šálky vody. Přivést k varu; zredukujte na mírný plamen, přikryjte a vařte 20 minut. Odkryjte a zvyšte teplo na středně vysoké; vaříme, dokud se omáčka mírně nezredukuje, 5 minut. Podávejte přelité koriandrem, případně s měsíčky citronu.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button