I když přinést zdravý oběd do práce zabere trochu více času a úsilí, vyplatí se to. Obědy připravené jako jídlo do práce bývají výživnější, pomohou vám lépe regulovat hladinu cukru v krvi a udrží vás soustředěné a produktivní celé odpoledne. Navíc zdravá snídaně a oběd může zvýšit vaši motivaci připravit si zdravou večeři.
15minutová čočková polévka
Polévka je dokonalým přípravným jídlem, protože můžete uvařit velkou dávku, kterou lze snadno skladovat a znovu ohřívat (zbytky můžete dokonce zmrazit). Tato snadná variace vám zanechá pocit sytosti a energie díky její hlavní složce, čočce. Čočka je plná vlákniny s více než 15 gramy na šálek. Vysoký příjem vlákniny je spojen s nižším rizikem obezity, cukrovky 2. typu, srdečních chorob a rakoviny. Polévka je bezlepková a veganská
Ingredience:
Ingredience:
- 1 lžička extra panenského olivového oleje
- 1/2 malé cibule, nakrájené nadrobno
- 1 mrkev, jemně nakrájená
- 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- Hrubá sůl a mletý pepř
- 1 litr zeleninového vývaru
- 3/4 šálku vařené čočky, opláchnuté a scezené
- 2 lžičky červeného vinného octa
Postup:
Ve středním hrnci rozehřejte olej na středním stupni. Přidejte cibuli, mrkev, celer a česnek; dochuťte solí a pepřem a za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne, 3 až 5 minut. Přidejte vývar; přiveďte k varu a vařte 5 minut. Přidejte čočku a vařte, dokud polévka mírně nezhoustne, 3 až 5 minut. Vmícháme ocet a dochutíme solí a pepřem.
Rychlé cizrnové kari
Tento jednoduchý, lahodný recept se snadno připravuje díky ingrediencím, které pravděpodobně již máte po ruce – jako je konzervovaná cizrna a kečup. Cizrna – spolu s čočkou, fazolemi – se řadí mezi luštěniny. Pro větší podporu živin přidejte hrst čerstvého baby špenátu pro více vlákniny, antioxidantů a vitamínu A.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká žlutá cibule, nakrájená na malé kostičky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce kari
- 1 tyčinka skořice
- Špetka mletého hřebíčku
- 2 plechovky cizrny bez přidané soli, opláchnuté a okapané
- 3 lžíce kečupu
- Hrubá sůl a mletý pepř
- Nakrájený koriandr a plátky citronu (volitelně), k podávání
Postup:
Ve velké pánvi s rovnými stranami rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli a za občasného míchání opékejte do tmavě hnědé po okrajích, asi 6 minut. Přidejte česnek, kari, skořici a hřebíček a vařte za stálého míchání, dokud nebude voňavý, 30 sekund. Přidejte cizrnu, kečup, 1 lžičku soli, 1/4 lžičky pepře a 2 šálky vody. Přivést k varu; zredukujte na mírný plamen, přikryjte a vařte 20 minut. Odkryjte a zvyšte teplo na středně vysoké; vaříme, dokud se omáčka mírně nezredukuje, 5 minut. Podávejte přelité koriandrem, případně s měsíčky citronu.
Zdroj obrázků: pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos