4 tipy na zdravé snídaně ve skleničce, které si zamilujete vy i vaše děti
Snídaně by měla být příjemným startem do každého dne. Co však dělat, když ráno nikdy nestíháte, ale chcete snídat zdravě a chutně? Připravte si již večer snídaně do skleničky, kterou si můžete vzít sebou do práce či je jen ráno vyndat z lednice a dopřát zdravou dobrotu vám i vašim dětem. Snídaně do skleničky mohou být zdravé, zábavné i nesmírně chutné. Jaké typy snídaní si takto můžete připravit?
Tvarohový krém s ovocem
Především vaše děti si zamilují tvarohový krém s plnou chutí ovoce. Tvaroh je dokonalé krémový, ovoce osvěžující a nechybí ani oříškové máslo, které dodá tvarohovému krému jemně oříškovou chuť. Ideální zdravá snídaně pro vás i vaše děti. Potřebovat budete:
- 10 jahod/maliny
- 1 banán
- 250 g polotučného tvarohu
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíce oříškového másla (nejlepší je lískooříškové)
Nejdříve si ovoce rozmačkejte vidličkou, skvělé jsou jahody, ale použít můžete i jiné sezónní ovoce. Polovinu rozmačkaných jahod dejte na dno tří menších skleniček. Tvaroh rozmixujte se smetanou, banánem a oříškovým máslem. Na jahody patří tvarohový krém a na něj znovu jahody. Nechte odpočívat v lednici a vychutnejte si dokonalou chuť tvarohového dezertu. Dosladit můžete podle chuti medem.
Tapiokový pudink
Poměrně nezvyklá dobrota, kterou si však brzy oblíbíte. Připravuje se z tapiokových perliček, které seženete na internetu, často i v supermarketech v sekcích se zdravou výživou. Tapioka se může stát i součástí bezlepkové stravy, dobře zasytí, přitom příliš nezatěžuje trávení. Připravte si tapiokový pudink:
- 1 a 1/2 hrnku ovoce
- med/sirup
- 2-4 lžíce chia semínek
- 100 g tapiokových perel
- kokosové mléko
- skořice a špetka soli
Ideální je nechat si tapioku namočenou přes noc, popřípadě alespoň na tři hodiny. Namáčí se v poměru jeden díl tapioky na tři díly vody. Ráno ke směsi přilijte tři díly kokosového mléka, přidejte špetku soli a dejte vařit, dokud kuličky tapioky nebudou průhledné.
Ovoce si rozmačkejte a oslaďte medem, vmíchejte chia semínka, přidat můžete i trochu skořice. Do sklenic postupně vkládejte ovoce, pudink a navrch znovu ovoce. Dozdobit můžete semínky, oříšky či ovocem.
Chia pudink s mangem
Chia pudink patří mezi oblíbence příznivců zdravého stravování. Vytvoří se vám sám přes noc a sbalit si jej můžete klidně sebou do práce či na cesty. Jeho příprava je opravdu snadná a rychlá. Potřebovat budete:
- 50 g chia semínek
- 300 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce medu
- půlka zralého manga
- hrst kokosových chipsů
- hrst kešu ořechů
Chia semínka smíchejte v míse s mlékem a medem. Rozmíchejte metličkou a přelijte do dvou skleniček. Ještě než půjdete spát směs alespoň dvakrát promíchejte lžičkou a přikryjte alobalem či víčkem. Ráno z lednice vytáhnete ztuhlý chia pudink a stačí jen jej dozdobit. Ideální je rozmačkané mango, navrch kokosové chipsy a kešu ořechy. Zvolit však můžete i různé jiné druhy ovoce.
Ovesná čoko kaše do sklenice
Připravte sobě a svým dětem ovesnou čoko kaši přes noc, která vás ráno dokonale zasytí a dodá energii na celé dopoledne. Ovesná kaše přes noc se vám vykouzlí sama a dozdobit ji můžete vším, co máte rádi. Potřebovat budete:
- 4 lžíce ovesných vloček
- 1 lžička chia semínek
- 4 lžíce hustého jogurtu
- 100 ml mléka
- 1 lžička kakaa
- 1/2 banánu
- 1 lžíce medu
- trocha skořice
- ovoce dle chuti
Do skleničky nasypte vločky, chia semínka, kakao a trochu skořice. Poté přidejte mléko, jogurt, med a rozmačkaný banán. Promíchejte, zavřete víčkem a vložte do lednice. Ráno vyjměte hotovou kaši z lednice a dozdobte čerstvým ovocem a oříšky či oříškovým máslem.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos