Jídlo

5 důvodů, proč ze své stravy vynechat lepek

Přemýšleli jste někdy nad tím, že ze své stravy vynecháte lepek? A víte, že to vašemu organismu může velmi prospět? Zkuste ze své stravy lepek na pár dní vynechat a uvidíte, že se budete cítit lépe a časem přejdete na bezlepkovou stravu úplně. V dnešním článku si ukážeme, proč je pro vás zdravé vynechat ze stravy lepek a jaké alternativy mohou lepek nahradit. 

Přechod na bezlepkovou stravu

Zkuste ze své stravy na 14 dní vynechat lepek. Pokud vám tato změna bude příjemná, snažte se z jídelníčku omezit lepek více a pokračovat v bezlepkovém stravování nadále. Lepek je totiž rostlinnou bílkovinou, která se vyskytuje na povrchu obilných zrn a může způsobovat alergii. Strava, která neobsahuje lepek, je pro vaše zažívání přívětivější, jelikož nezatěžuje nadmíru trávicí trakt a lépe se vstřebává. Pokud nechcete ze své stravy lepek vynechat úplně, snažte se jeho konzumaci alespoň omezit, aby nebyla nadměrná. Pravdou je, že v malé míře mohou potraviny s obsahem lepku vašemu zdraví také prospívat.

Zhubnete do plavek

Pravdou je, že pokud přejdete na stravování bez lepku, dostanou se vám do jídelníčku nové potraviny, většinou větší dávka ovoce a zeleniny. Po přechodu na bezlepkovou stravu většina osob zhubne, jelikož mnoho potravin, které obsahuje lepek (sušenky, pečivo, těstoviny, koláček, dorty, uzeniny), obsahuje také vysoký obsah kalorií. Tím, že se jim vyhnete a nahradíte je luštěninami, zeleninou a ořechy, přirozeně zhubnete.

Zbavíte se nafouklého břicha

Znáte ten pocit, když si k snídani dáte chleba, k obědu si dopřejete těstoviny a k večeři vás čeká další pečivo. Po takovém dni je vaše břicho nafouklé a vy se cítíte tak nějak těžce. Lepek zatěžuje trávicí trakt a místo lehkého pocitu po jídle vám přináší těžké břicho. Zkuste pár dní vynechat lepek a sami poznáte ten rozdíl.

Získáte více energie

Díky tomu, že se budete cítit doslova lehčí a vaše strava se stane zdravější, bude vaše tělo nabité novou energií. Vaše strava se díky zelenině, luštěninám, ořechům a semínkům stane bohatší na vlákninu, která zasytí, udrží tedy déle pocit sytosti a postupně vás zásobuje energií.

Naučíte se používat nové suroviny

Jelikož ze své stravy vynecháte potraviny, které obsahují lepek, trochu se vám zúží výběr potravin; ale opravdu jen trochu. Kromě toho, že existuje opravdová řádka alternativ k potravinám s obsahem lepku, se dají mnohá jídla upravit tak, aby byla bezlepková. Omáčky a polévky zahustíte kukuřičnou či rýžovou moukou, koláč upečete z pohankové či kaštanové mouky, podobně další pečivo. Bezlepkové mouky skvěle nahradí klasickou mouku. Místo klasické buchty si upečete cuketovou a místo plátku chleba si k snídani dáte smoothie či pohankovou kaši.

Obohatíte svůj život

Přechodem na bezlepkovou stravu, která bude vyvážená, získáváte mnoho výhod. Musíte se však nad svou stravou opravdu zamýšlet a kombinovat ji tak, aby byla rozmanitá. Neupínejte se jen na koupi baleného bezlepkového pečiva a dopřejte si stravu pestrou. Hledejte nové recepty, inspirujte se a nenechte se zmást stereotypy. Vždyť na trhu je k dostání mnoho nových ingrediencí, potravin a kvalitní zeleniny. Vyzkoušejte alternativy potravin s lepkem či je nahraďte jinou stravou. I tento způsob může být cestou ke zdravějšímu životnímu stylu.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button