Krémové polévky se staly zajímavým osvěžením jídelníčku. Umí příjemně zahřát, dokonale zasytit, dodat dostatek vitamínů a minerálních látek a uspokojit chuťové pohárky. Nejednou vám příliš klasické vodové polévky se zeleninou či vývary? Vyzkoušejte si přípravu krémových polévek, které mnohem více ocení i vaše děti.
Krémová polévka
Dokonalá krémová konzistence a rozmanitá chuť, to jsou krémové polévky. Krémovou polévku si přitom můžete lidově připravit z toho, „co dům dal“ nebo vykouzlit opravdu delikátní dobrotu. Krémové polévky se připravují z rajčat, řepy, dýně, brambor, česneku, brokolice, cukety, květáku apod. Uvařené ingredience jsou však zpravidla rozmixovány a polévka je zjemněna smetanou, ale není to pravidlem. Díky rozmixování a smetaně jsou poté polévky opravdu krémové a pochutnají si na nich děti i dospělí.
Krémová rajčatová polévka
Rajčatová polévka je v jídelníčku mnoha z nás jasným favoritem. Milují ji také děti pro její sladkou chuť a ještě více si oblíbí tu krémovou. Připravte ji z:
- 1 červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 snítky tymiánu
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 300 g zralých rajčat
- 400 g konzervovaných rajčat
- 1 lžíce sirupu/ cukr
- 400 ml vody
- smetana ke šlehání
- sůl a pepř
V hrnci si rozehřejte olej a osmahněte nadrobno pokrájenou cibulku a poté také česnek. Přidejte k cibuli tymián, vmíchejte rajčatové pyré a nechte prohřát. Poté přidejte nakrájená rajčata, konzervovaná rajčata a vodu. Oslaďte sirupem či cukrem, přidejte sůl a pepř. Nechte polévku vařit a korigujte hustotu vodou. Hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému a zjemněte smetanou. Rozředit můžete podle potřeby vodou.
Svěží polévka z cukety
Méně tradiční je již cuketová polévka, která vás překvapí svou dokonale zelenou barvou. Cuketa skvěle funguje s mraženým hráškem, který ji dodá sladkost a polévku chuťově doladí. připravte si ji z:
- 500 g cukety
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 700 ml zeleninového vývaru/ vody
- 200 ml smetany ke šlehání
- 300 g mraženého hrášku
- citronová šťáva
- 30 g strouhaného parmazánu
- sůl a pepř
Cuketu pokrájejte na větší kousky, podobně také česnek a cibuli. V hrnci na oleji a másla orestujte cibuli, česnek, cuketu a hrášek. Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte cca 10 minut než cuketa změkne. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem, zjemněte smetanou a podle chuti dosolte a zakápněte citronovou šťávou. Polévku podávejte se strouhaným parmazánem, přidat můžete i čerstvé bylinky.
Jemný mrkvový krém
Chuťové pohárky vždy pohladí jemný mrkvový krém s krásnou oranžovou barvou. V období, kdy jsou dýně stále poměrně drahé, můžete využít sladké mrkve či si připravit polévku z jarní karotky. Na její přípravu budete potřebovat:
- 4 mrkve
- 600 ml zeleniného vývaru
- 1 petržel
- 1 stroužek česneku-malý
- 1 brambora
- 1 cibule
- 200 ml smetany ke šlehání
- hladkolistá petržel/opražená semínka
- sůl a pepř
- slunečnicový olej
Příprava mrkvové polévky je nesmírně snadná a rychlá. na rozpáleném oleji nechte zesklovatět cibulku, přidejte mrkev, bramboru, petržel a poté také česnek. Zalijte vývarem, osolte a opepřete. Nechte vařit cca 15 minut. Poté přilijte smetanu a vše dobře rozmixujte tyčovým mixérem. Dosolte a dopepřete a nakonec ozdobte nasekanou petrželovou natí, popřípadě opraženými semínky.
Originální květáková se sýrem
Krémová květáková polévka je opravdovým hitem. V kombinaci se sýrem s modrou plísní vás uchvátí na první ochutnání. Na přípravu květákové polévky budete potřebovat:
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce lístků rozmarýnu
- 1 květák
- 500 ml mléka
- 600 ml vývaru
- 200 g staršího chleba
- 80 ml smetany
- sůl a pepř
- 100 g sýru s modrou plísní
Začnete tím, že si na polovině oleje osmahnete cibulku, přidejte stroužky česneku a mírně opečte. Poté přidejte rozebrané růžičky květáku, a to bez košťálu. Krátce opečte a zalijte vývarem a mlékem. Vařte cca 20 minut.
Na plechu si smíchejte pokrájené kostičky staršího chleba s olejem a nasekaným rozmarýnem. Opékejte cca 10 minut při 200 stupních. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a zalijte smetanou. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte polévku s opečenými krutonky a posypte sýrem.
Bramborový krém
Není bramborová polévka jako bramborová polévka. Připravte si obměnu v podobě bramborového krému.
- 600 g brambor
- 1 cibule
- 500-600 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 plátky slaniny
- sůl a pepř
- čerstvé bylinky
V hrnci nechte na másle zesklovatět cibulku, poté přidejte i na kostičky pokrájené brambory. Zalijte brambory vývarem, osolte a nechte provařit, dokud nebudou brambory měkké. Rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a nechte projít varem. Servírujte polévku s opečenými plátky slaniny dokřupava a čerstvými bylinkami. Dobrou chuť!
Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/30478819@N08/40394725773
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos