JídloRady a tipyRecepty

5 receptů s medvědím česnekem. Vyzkoušejte pesto, pomazánku či quiche

Stále si můžete užívat procházek v přírodě. Využijte jich nejen k relaxaci a uvolnění mysli, ale také ke sběru některých bylin. Kromě mladých lístků kopřiv můžete sbírat také divokou pažitku, šťovík či medvědí česnek. Ten může zajímavě oživit jídelníček a přinést dávku vitamínů a antioxidantů. Zakomponujte jej do vašeho jídelníčku i vy a vydejte se na jarní sběr medvědího česneku.

Pomazánka

Pomazánka z medvědího česneku je skvělou volbou k snídani, k svačině, ale i jako lehká večeře. Stane se skvělým zpestřením jídelníčku v jarních dne a dodá do těla dávku antioxidantů. Na přípravu budete potřebovat:

  • 250 g krémového sýra
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 80 g parmazánu
  • pažitka
  • medvědí česnek
  • sůl a pepř
  • pečivo

V misce smíchejte krémový sýr, majonézu a hořčici. Přimíchejte najemno nastrouhaný parmazán. Pažitku a medvědí česnek nasekejte nadrobno a přimíchejte do pomazánky. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvým pečivem.

Jarní polévka

V chladnějších jarních dnech si dopřejte polévku s medvědím česnekem. Krémová konzistence, jemná česneková chuť a dávka zdraví, to vše vám polévka dopřeje. Připravte si na ni:

  • 60 g medvědího česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 1 malá cibule
  • 60 g másla
  • 2 smetany ke šlehání
  • 1 brambora
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř

V kastrolku rozehřejte 30 g másla, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět. Přilijte víno a nechte jej odvařit. Poté přidejte vývar a bramboru a přiveďte k varu. Nakonec přidejte pokrájený medvědí česnek, smetanu, muškátový oříšek a sůl. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a zjemněte máslem.

Svěží pesto

Z medvědího česneku si můžete připravit i zásobu pesta, které můžete použít na těstoviny, gnocchi, ale třeba i na topinku. Pesto z medvědího česneku je opravdu zdravé a chutná skvěle. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • svazek medvědího česneku
  • hrst kešu či piniových oříšků
  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • 30 g parmazánu
  • sůl

Opláchněte medvědí česnek. Přidejte jej do mixéru a postupně mixujte a přidávejte olivový olej. Poté přidejte nastrouhaný parmazán a dochuťte solí. Použít jej můžete rovnou či skladovat v lednici zakápnuté olivovým olejem.

Krémový quiche

Medvědí česnek můžete samozřejmě přidat do klasické jarní nádivky. Vyzkoušejte však také přípravu chutného quiche s medvědím česnekem. Na přípravu budete potřebovat:

  • 280 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 80 ml vody
  • sůl

Náplň:

  • 200 g lučina
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 100 g nivy/strouhaný sýr
  • 50 g slaniny
  • 2 vejce
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g medvědího česneku
  • hrst čerstvého špenátu
  • sůl a pepř

Začněte s přípravou těsta. Z másla, mouky, vody a soli vypracujte těsto, které necháte hodinu odpočívat v lednici. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Poté těsto vyválejte do kruhu a dejte do koláčové formy vyložené pečícím papírem. Nezapomeňte těsto propíchat vidličkou, položte na něj pečící papír a luštěniny, které zabrání nafukování těsta. Dejte péct na 20 minut.

V době pečení si připravte směs. Medvědí česnek a špenát pokrájejte a dejte do mísy. Přidejte tvaroh, lučinu, mléko, sůl, pepř, nadrobenou nivu či nastrouhaný sýr a vejce. Promíchejte. Můžete přidat i opečenou slaninu.

Nakonec vlijte připravenou směs do předpečeného těsta, které mělo čas trochu vychladnout. Pečte při 180 stupních na cca 30 minut.

Bylinné máslo

Máslo z medvědího česneku je opravdová dobrota, kterou oceníte především k snídani. Chutná skvěle s čerstvým pečivem, do sendvičů či jako doplněk na rybu, popřípadě na brambory. Připravte si:

  • 250 g másla
  • svazek medvědího česneku
  • sůl a pepř

Listy medvědího česneku omyjte a nasekejte najemno. Máslo nechte ideálně změknout do pokojové teploty. Poté ušlehejte máslo spolu s nasekaným česnekem, solí a pepřem do jemné pěny. Vzniklou směs můžete vytvarovat do válečku s pomocí potravinové fólie a krájet na kolečka, popřípadě jím naplnit menší misky. Skladujte v lednici.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button