6 důvodů, proč konzumovat rebarboru
Rebarbora je rostlinou, která náleží do rodu reveň. Její řapíky jsou využívány jako zelenina. Nejčastěji se u nás z řapíků rostliny připravuje koláč či marmelády. Rebarbora má velmi specifickou kyselou chuť, která v kombinaci s drobenkou chutná skvěle. Rebarbora je nejen zajímavou rostlinou, ale také zdraví přínosnou. V dnešním článku se dozvíte 6 důvodů, proč byste měli rebarboru pravidelně konzumovat.
Reveň kadeřavá
Pravé jméno rebarbory zní totiž takto, reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum), přičemž svou přezdívku získala díky latinskému jménu. Jedná se o kolem 2 metrů vysokou vytrvalou rostlinu, která má přízemní listy. Rebarboru poznáte právě podle typických listů a řapíků. Svým původem je rebarbora z Asie, a to přímo z oblastí Mongolska a Sibiři. Dnes je však běžně pěstována po celé Evropě.
Použití
Z rostliny se konzumují jen řapíky listů, které se musí vždy tepelně zpracovávat. Připravují se z nich nejčastěji sladké moučníky, nejčastěji s tvarohem a skořicí, ale také náplně do knedlíků, ovocné polévky, zavařeniny, kompoty a různé koláče. Při vaření rebarbory byste neměli používat hliníkové nádobí, jelikož hliník reaguje s kyselinou šťavelovou, která je v rebarboře obsažena a následně přechází do zeleniny. To není zdraví přínosné.
Zdravotní přínosy
Správné trávení
Rebarbora je skvělým zdrojem vlákniny a podporuje preventivně správné trávení. Rebarbora podporuje trávení, je prevencí nadýmání, žaludeční nevolnosti a podporuje pravidelné vyprazdňování. Rebarbora preventivně chrání střevní stěny zvýšenou sekrecí gastrointestinálních hormonů, čímž zajišťuje správnou funkci střev.
Posila pro kosti
Rebarbora je též dobrým zdrojem vitamínu K, který hraje ústřední roli v metabolismu kostí a je dobrou prevencí vzniku osteoporózy. Vitamín K je nezbytný také pro celkové zdraví kostí, ovlivňuje minerální hustotu kostí a snižuje riziko vzniku zlomeniny. Je tak skvělou prevencí vzniku osteoporózy a úbytku kostní hmoty.
Zdraví mozku
Rebarbora je také skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhá v boji proti volným radikálům a pečují také o zdraví mozku. Rebarbora tak preventivně pečuje o celkové kognitivní zdraví a udržuje náš mozek fit.
Zdroj antioxidantů
Vysoký obsah antioxidantů se ukrývá také v rebarboře. Obsahuje například quercetin, silný antioxidant a flavonoid, který dodává rostlinám specifickou barvu. Antioxidanty bojují proti vlivu volných radikálů a preventivně chrání před mnoha onemocněními.
Zácpa a průjem
Rebarbora dokáže skvěle podporovat správné pohyby střev a preventivně se stará o zdravé trávení. Její konzumace je vhodná i při hemeroidech. Pomáhá léčit gastrointestinální potíže, a to včetně zácpy a průjmu. V takových případech se užívají tinktury či výtažky z rebarbory.
Zánět
Rebarbora se již dlouho používá v čínské medicíně pro své léčivé účinky. Předpokládá se, že podporuje zdraví pokožky, zlepšuje vidění a pomáhá jako prevence rakoviny. To vše díky obsahu antioxidantů. Působí také jako protizánětlivá strava. Snižuje riziko vzniku zánětů a podporují hojení.
Výživová fakta
Rebarbora má poměrně nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny a klíčových mikroživin, jako je například vitamín K, C a mangan. Jeden šálek (asi 122 g) nakrájené rebarbory obsahuje.
- 26 kalorií
- 5,5 g sacharidů
- 1,1 g proteinu
- 0,2 gramu tuku
- 2,2 g vlákniny
- 35,7 mikrogramů vitaminu K (45% DD)
- 9,8 miligramů vitamínu C (16% DD)
- 0,2 mg manganu (12% DD)
- 105 miligramů vápníku (10% DD)
- 351 miligramů draslíku (10% DD)
- 14,6 miligramů hořčíku (4% DD)
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos