Candida! Jak přírodně léčit kvasinky?
V malých množstvích je jednobuněčný organismus Candida albicans zcela přirozený, normální a neškodný. Nicméně jakmile jsou naše systémy narušeny a náš imunitní systém oslaben, může se tato houba rozšířit v těle a způsobit poškození a nepohodlí. Jakmile se změní jemná rovnováha mezi mikroorganismy a prospěšnou střevní flórou, kandida se může dostat do kandidózy, chronického nadměrného růstu kandidy v těle.Příznaky kandidózy jsou rozmanité a pohybují se od jednoduchých bolestí hlavy a únavy až po vaginální kvasinkové infekce, přetrvávající nachlazení a závratě a dokonce i hormonální změny a nálady. Jakmile je tato jednoduchá kolonie kvasinek vytvořena, vzniká mnoho příznaků, které spojujeme s chronickými nemocemi a každodenními nesrovnalostmi a stížnostmi.
Kvůli mnoha faktorům je dnes rostoucí Candida stále častější. Konvenční terapie však nejsou vždy nejlepší nebo nejzdravější formou léčby. Tyto kvasinky se stávají odolné vůči farmaceutickým antifungálním látkám a navíc tyto silné léky nejsou bez vlastních vedlejších účinků, jako je jaterní toxicita. Není-li to zcela nezbytné, přírodní přístup může být jemnějším a stejně účinným plánem pro kontrolu přemnožení kvasinek a rovnováhu systému.
Dieta
Dieta je klíčová. Bez změny stravy všechny doplňky a léky na světě nezbaví těla Candidy. Správné jídlo je nejlepší lék; omezuje růst Candidy a pomáhá při růstu užitkových bakterií.
Protikvasinková dieta musí vyloučit některé potraviny, které normálně snídáte, ale základ zdravé výživy zůstává stejný. Dieta by měla sestávat z 80% čerstvých, surových, ekologických produktů, více zeleniny než ovoce. Vyberte si širokou škálu potravin bohatých na živiny. Pokud jíte maso, ujistěte se, že zvolíte organické maso z volného chovu. Nechcete jíst maso z nemocných zvířat, které byly krmeny hormony a antibiotikami. Vyhýbejte se zpracovaným potravinám a nejezte potraviny s umělými příchutí, barvivy, konzervačními látkami, MSG nebo trans-tuky. Vyhněte se všem GMO. Je to snadné, pokud jsou všechny vaše potraviny ekologické.
Jedná se o prebiotickou dietu. Surové produkty mají vysoký obsah vlákniny, což je důležité pro zdraví střev. Vláknina nejen posune toxiny do střev, ale poskytuje dokonalé prostředí pro zdravé bakterie, aby se dařilo. Mnoho konvenčních míst, které mluví o stravě pro Candidu varují před jídlem fermentovaných potravin. Provádíme opačné doporučení, jíst hodně fermentovaných potravin. Fermentované potraviny, jako je zelí, kimchi, kombucha a kefír, poskytují zdravé bakterie potřebné ve střevě – bakterie, které nakonec vytlačí Candidu. Potraviny, které zabíjejí houby, zahrnují cibuli, pórek, zelené jablka, zázvor, granátové jablko a citrusové plody. Spolu s dietou existuje arzenál přírodní léčby Candidy. Není nutné užívat doplňky k zabíjení Candidy, ale urychlí proces rychleji než samotná výživa.
Čeho se vyvarovat
Šťávy, gluten, GMO, cukry, kečup, houby, rafinované potraviny, toxiny, které narušují intestinální rovnováhu z antibiotik, očkovacích látek a alkoholu, by měly být pokud možno vyloučeny. Konvenční maso by mělo být také vyloučeno v důsledku rozšířeného profylaktického používání antibiotik, které mohou poškodit naše prospěšné bakterie. Také je důležité omezit příjem škrobů. Červené brambory a sladké brambory jsou dobrou volbou při konzumaci brambor. Tato omezení jsou dočasná. Ve zdravém střevě jsou bakterie dobře zavedené a příznaky nadměrné růstu Candidy jsou pryč, určitá pružnost ve stravě se vrátí. Pokud se symptomy znovu objeví, stačí přísně dodržovat dietu několik týdnů až několik měsíců.
Antifungální potraviny
Dieta s vysokým obsahem plodů s více zeleninou než ovocem je rozhodující pro léčbu Candidy. Existují však některé potraviny, které mají zvláštní antifungální nebo probiotické vlastnosti, které urychlí zánik Candidy. Pokud vyloučíte potraviny, při kterých se Candidě daří, kvasinkové infekce budou věcí minulosti.
Tyto potraviny obsahují silné protiplísňové vlastnosti, takže dělají pozoruhodnou práci v zabíjení Candidy. Měly by tvořit podstatnou část jakékoli diety s detoxikací Candidy, která by měla zahrnovat i jinou nízkotučnou zeleninu s vysokým obsahem vlákniny. Surovinová vláknina s vysokým obsahem vlákniny vytváří správné prostředí pro prospěšné bakterie.
Zelené jablka
Granátová jablka
Česnek
Oregano
Cibule
Pórek
Kokosový ořech
Rutabaga
Olivový olej
Citrony a limety
Dýňová semínka
Brokolice
Růstové klíčky
Řeřicha
Zelí
Tato koření mají rovněž silné protiplísňové vlastnosti. Snažte se je přidávat do jídla, abyste získali každou šanci se uzdravit z kvasinkové infekce.
Tymián
Kurkuma
Česnek
Kajenský pepř
Skořice
Tyto probiotické potraviny jsou velmi užitečné, pokud je můžete získat s živými kulturami. Konzumace těchto potravin pomůže zvýšit počet a účinnost vašich prospěšných bakterií. Dávejte pozor, abyste zkontrolovali štítky, abyste se vyhnuli MSG, umělým přísadám a dalším sporným složkám, které se v těchto potravinách někdy vyskytují.
kysané zelí
Kimchi
Surový jablečný ocet
Acidophilus
Kombucha
Bio jogurt s živými kulturami (většinou není běžně v obchodech mezi jogurtami, ale spíš v obchodech se zdravou výživou. Pozor na náhražky v regálech, které se tváří jako Bio, ale nejsou!)
Kefír (neslazený)
Ostatní fermentovaná zelenina
Problémem s mnoha výše uvedenými potravinami je, že kyselina žaludku obvykle zabíjí většinu nebo všechny užitečné bakterie. Některé jogurty jsou navrženy s dostatečně silnými bakteriemi, aby přežily kyselinu žaludku, a vysoce kvalitní probiotické kapsle jsou typicky navrženy projít kyselinou a uvolňují se ve střevě.
Přírodní bylinné doplňky
Pokud chcete léčit Candidu rychleji, tyto bylinné doplňky mohou pomoci urychlit proces.
Česnek (jíst čerstvý)
Extrakt z grapefruitových semen
Ořešák černý (např. tinktura)
Propolis
Olej z oregana
Echinacea (čaj, kapky)
Pelyněk (čaj, tinktura)
Lichořeřišnice větší (čaj, tinktura)
Nadměrná Candida je neuvěřitelně častá. Dieta s vysokým obsahem škrobů, cukrů, konzervačních látek a zpracovaných potravin se živí Candidou, zatímco dieta s vysokým obsahem syrových potravin Candidu zabíjí. Jakmile zabijete kvasinky, budete ohromeni jasností, kterou získáte, a rozdílem v tom, jak se cítíte. Dietní změny, které uděláte, navíc poskytnou základ pro zdravý život.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos