Zdraví

Častá konzumace sladkých nápojů může zvýšit riziko vzniku rakoviny ústní dutiny

Před častou konzumací sladkých nápojů varují zubaři i lékaři. Tyto nápoje jsou plné cukrů a v lidském těle mohou způsobit řadu škod. Dokonce mohou přispívat ke vzniku rakoviny dutiny ústní.

Rakovina dutiny ústní

Než se pustíme do vyjmenovávání důvodů, proč konzumace sladkých nápojů přispívá k vzniku rakoviny dutiny ústní a zmíníme se o studii, která toto tvrzení potvrdila, pojďme si říct více informací o rakovině dutiny ústní. Jedná se o zhoubný nádor, jenž nejčastěji vzniká v ústní sliznici. Objevit se může na jazyku, rtech a kdekoliv jinde v ústní dutině. Jedním z prvotních příznaků rakoviny dutiny ústní mohou být bílé či červené skvrny v ústech nebo rány, které se nehojí. K těmto příznakům se později může přidat zhoršená pohyblivost jazyka, potíže s polykáním a mluvením. Pokud je rakovina odhalena v rané fázi, je šance na vyléčení vysoká. V opačném případě hrozí, že se nádor rozšíří do dalších míst.

Příčiny vzniku rakoviny ústní dutiny

Mezi nejčastější příčiny vzniku rakoviny dutiny ústní patří kouření a nadměrná konzumace alkoholu. U dlouhatelých kuřáků je riziko výskytu rakoviny ústní dutiny šestkrát vyšší než u nekuřáků, ale za rizikový faktor se považuje i pasivní kouření. Mezi další důvody, proč se rakovina dutiny ústní objeví, patří také:

  • genetické predispozice
  • viry
  • oslabený imunitní systém
  • užívání žvýkacího tabáku
  • parodontitida
  • HPV

Evropa drží prvenství v počtu výskytu onemocnění dutiny ústní

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je Evropa regionem s nejvyšším počtem nemocí dutiny ústní na světě. Mezi tyto choroby se řadí také rakovina ústní dutiny. Zatímco zubní kazy trápí třetinu evropského regionu, rakovina dutiny ústní byla diagnostikována přibližně 70 tisícům pacientů, což je pětina všech výskytů tohoto typu rakoviny. Nejvíce pacientů s rakovinou ústní dutiny se nachází v Asii, konkrétně v Indii. Jen v roce 2020 zde byla tato rakovina diagnostikována 130 tisícům lidí.

Množení bakterií a riziko zánětů

A jak tedy rakovina ústní dutiny souvisí s nadměrným příjmem slazených nápojů? Při nadměrné a příliš časté konzumaci sladkých nápojů se v ústech tvoří více bakterií, což je dáno vysokým obsahem cukru. Jakmile je množství bakterií dostatečně velké, může dojít k výskytu chronických zánětů, které jsou se vznikem rakoviny často spojovány.

Poškození sliznice a výskyt zánětů

Limonády a další slazené nápoje mají nízké pH. Právě to může nejen dráždit, ale bohužel i poškozovat sliznici v ústní dutině. Následkem toho může dojít k výskytu zánětu a později i rakoviny dutiny ústní. Cukr obsažený v nápojích totiž mění mikrobiom v našich ústech a bohužel také oslabuje imunitu.

Nadváha a obezita

Nadměrná konzumace cukru je samozřejmě spojena také s nadváhou a obezitou. Právě obezita se řadí k rizikovým faktorům, které mohou přispět k výskytu jakékoliv rakoviny, tu postihující dutinu ústní nevyjímaje.

HPV infekce

Čím více cukru konzumujete, tím je vyšší riziko infekce HPV (lidským papilomavirem). Ten napadá pokožku a sliznice,  je velice odolný a stabilní ve vlhkém prostředí a může být jedním z důvodů, proč se u člověka vyskytne rakovina ústní dutiny.

Studie

Zkoumáním souvislosti mezi konzumací slazených nápojů a rakovinou se zabývalo již několik studií. Ta nejnovější z nich byla vydána 13. března 2025 v JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery. Její výsledky hovoří jasně: vysoký příjem slazených nápojů úzce souvisí s výskytem rakoviny dutiny ústní u žen. Studie zkoumala více jak 160 000 žen, jejichž průměrný věk byl 43 let a vědci měli k dispozici údaje z posledních 30 let. Za sladké nápoje byly ve výzkumu považovány jakékoliv limonády. Rakovina dutiny ústní se objevila také u nekuřaček, což bylo velmi překvapivé.

Jeden sladký nápoj denně zvyšuje riziko výskytu rakoviny

Ze studie vyšlo najevo, že riziková je také pravidelná konzumace jednoho sladkého nápoje denně. Ženy, které denně konzumovaly jeden či více slazených nápojů, měly 4,87 krát vyšší pravděpodobnost, že se u nich skutečně objeví rakovina ústní dutiny. Riziko výskytu rakoviny se zvyšovalo v závislosti na tom, zda také konzumovaly pravidelně alkohol a kouřily.

Další výzkum

Autoři studie se shodují na tom, že je nezbytné provést další výzkum a plně pochopit, jak úzká je souvislost mezi slazenými nápoji a rakovinou. Kromě toho by se měla také provést další studie, jež by byla zaměřena také na muže. Tím bychom mohli lépe pochopit, jak relevantní je spojení mezi nápoji a vznikem rakoviny ústní dutiny a také by se ověřilo, zda je toto riziko u obou pohlaví stejné.

Čím nahradit sladké nápoje?

Cukru se nepřezdívá bílý jed jen tak. Na lidské tělo má ve větším množství negativní dopad. Pokud chcete snížit riziko výskytu rakoviny dutiny ústní, hlídejte si svůj příjem slazených nápojů. Neumíte si bez nich představit svůj běžný den? Existuje mnoho zdravějších náhrad, například:

  • čaj
  • voda s mátou, citronem či ovocem
  • domácí ledový čaj bez přidaného cukru
  • domácí smoothie
  • kokosová voda
  • kombucha
  • rostlinná mléka

Slazené nápoje jsou plné cukrů a brzy po nich dostanete žízeň. Podle nejnovějších studií navíc mohou přispívat k zvyšování rizika rakoviny dutiny ústní. Snažte se proto jejich konzumaci omezit a nahraďte je zdravějšími alternativami. Nejlepší je pití obyčejné vody, ale zdravé jsou také čaje a domácí smoothie.

Zdroj textu: www.eatingwell.com, www.nzip.cz

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button