Kořenová zelenina je často opomíjena. Stala se základem polévek a na další její rozmanitosti využití se pozapomnělo. Přitom je důležitým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Připomeňte si s námi, proč je důležité pochutnávat si na takové dobrotě, jakou je celer.
U nás se pěstují tři druhy celerů. Celer hlíznatý, z kterého se dá použít celá rostlina, ale my spotřebováváme především hlízu. Celer řapíkatý, který má jemnější chuť a jinou strukturu a celer listový, který vytváří spoustu jemných výhonků.
První zmínky o celeru
Jestli máte pocit, že je celer pouze evropskou záležitostí, jste na omylu. Celer má své kořeny již v dávnověku. Celerová nať může pocházet buď z varianty celeru v Česku známého jako bulvového nebo naťového. První zmínky o celeru nám přináší již Homér, ale jeho zdraví prospěšné účinky znali již ve starém Egyptě. Řekové a Římané ho vnímali jako symbol podsvětí a byl pojídán na pohřebních hostinách. V Evropě se jeho pěstování rozmohlo až po třicetileté válce.
Zdraví schované v celeru
Celer v sobě ukrývá spoustu antioxidantů. Je velmi bohatý na vitamin K, vitamin A a C. Poskytuje vám také celkem slušné množství vlákniny. Obsahuje 1,6 g vlákniny na 100 g celeru, tedy příznivě působí na náš zažívací trakt. Z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník a fosfor. Tato zelenina má také antibakteriální vliv na sliznice a je antistresový, posiluje nervovou činnost a zvyšuje vitalitu.
Nepostradatelný celer
Celer by neměl chybět v žádné kuchyni a měl by být běžnou součástí vašeho jídelníčku. Dá se z něj využít celá jeho struktura. List působí protizánětlivě a močopudně, působí velice příznivě na činnost ledvin a povzbuzuje chuť k jídlu. Je také vhodný i pro revmatiky a diabetiky. Kromě toho uklidňuje a podporuje trávení. Jeho konzumace se doporučuje i při obezitě, jelikož urychluje látkovou výměnu a pomáhá vám zhubnout nadbytečná kila, což se po Vánocích velice hodí. Celer snižuje hladinu cholesterolu, pokud tedy bojujete s vysokým cholesterolem a doktor vám doporučil snížit příjem nezdravých a mastných pokrmů, přidejte si k této dietě ranní rituál, a to sklenku celerového džusu. Tato kúra vám pomůže snížit hladinu cholesterolu rychle a efektivně.
Při zažívacích problémech i zácpě
Celer funguje také jako účinné projímadlo. Pro všechny, které tento problém trápí, jezte celer či pijte džus z celeru. Váš problém bude rychle odstraněn, bez zbytečných tabletek.
Celer má mnoho účinků na zdraví, kromě již zmíněných účinně detoxikuje organismus, podporuje plodnost, jelikož obsahuje látku, která u mužů a žen reguluje hormony, snižuje také riziko vzniku rakoviny žaludku a tračníku.
Celer v kuchyni
Pokud si nevíte rady, jak celer efektivně zařadit do vašeho jídelníčku, poradíme vám. Celer patří mezi výrazné chutě, které jsou charakteristické pro balkánské, středomořské a anglické pokrmy. Kromě toho, že je celer spolu s mrkví a petrželí základem polévek, přidává se také k masu při pečení. Začít s používám celeru můžete hned na Vánoce. Ověřený recept radí, abyste celer spolu s mrkví zakomponovali do vaše bramborového salátu. Je to opravdová delikatesa. Z celeru si můžete vyrobit i zdravé hranolky, které se pečou v troubě, celerovou polévku, celerové karbanátky, vynikající celerový salát, který osvěží a další jiné pokrmy.
Celerová nať a semeno jsou součástí kořenících směsí. Variantu řapíkatého celeru můžete využít, jak v teplé kuchyni, tak i ve studené. Přidávat jej můžete do polévek, do zeleninových směsí k rýži, zapéct ho s bramborem nebo si připravit zdraví a osvěžující salát z řapíkatého celeru, jablek, ořechů a bílého jogurtu. Zařadit celer do vašeho jídelníčku je velice snadné a vaše tělo vám za to určitě náležitě poděkuje budoucím zdravím.
Pokud vás trápí vysoký krevní tlak, hladina cholesterolu, zácpa, únava, neplodnost či obezita, určitě popřemýšlejte o konzumaci celeru. Je to další zdravá plodina, která by ve našem jídelníčku neměla chybět.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos