Domácí ovocné a zeleninové nápoje
Základ tvoří kombinace čerstvého ovoce a kyselina octová. Nápoje obsahují celou řadu probiotik, enzymů a vitamínů. Vzhledem k tomu, že nápoje lze vyrábět z jakéhokoli druhu ovoce, možných kombinací je nepřeberné množství.
Základní suroviny a pomůcky:
- 2 šálky pokrájeného čerstvého ovoce
- 2 šálky jablečného octa
- 1 – 2 šálky cukru
- nádobu s víkem
- gáza, jemná síťka nebo kávový filtr
Pamatujte, že při používání jakéhokoli nádobí je důležité, aby bylo čisté, jinak se nám nápoj zkazí.
Možnosti zpracování:
Za studena
- Ovoce a cukr dáme do lahve, zavřeme a umístíme do lednice na 24 hodin.
- Dobře promícháme a přidáme ocet. Lahev nesmí být naplněná po okraj, proto volte raději větší.
- Opět uložíme do lednice a necháme nejméně 24 hodin.
- Přecedíme a vzniklou směs necháme v lednici.
- Pro výrobu nápoje přidáváme polévkovou lžíci do sklenice vody.
Za tepla
Tento způsob je rychlejší, snižuje dobu přípravy, ale proces výroby za studena zase vytváří lepší chuť.
- Do hrnce dáme stejné množství cukru a vody a mícháme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidáme ovoce a dusíme
- Jakmile má směs sirupovou konzistenci, odstraníme z ohně a necháme vychladnout.
- Přecedíme a přidáme ocet.
- Vzniklou směs uchováváme v chladu.
Vyzkoušejte tyto směsi
Třešně a máta
- 2 šálky vypeckovaných třešní
- ¼ šálku červeného vinného octa
- ¼ šálku jablečného octa
- ½ šálku cukru
- ¼ šálku lístků máty
Smíchejte mátu, třešně a cukr a nechte přes noc v chladnu. Řádně promíchejte, přeceďte a přidejte oba druhy octa. Podávat můžete třeba s tonikem a ledem
Švestky
- 2 šálky švestek, vypeckovaných a nakrájených
- 10 kuliček černého pepře
- kůra z 1 pomeranče
- 2 hrnky hnědého cukru
- 1 ½ šálky jablečného octa
- ½ šálku octa balsamico
Všechny suroviny, kromě octů, smíchejte, zavřete a umístěte na 2 dny do lednice. Poté přidejte octy a řádně promíchejte. Opět zakryjte a nechte při pokojové teplotě alespoň jeden týden. Každý den promíchejte. Následně přeceďte. Podávat můžete s minerálkou.
Okurka
- 2 velké okurky, nakrájené
- ¼ šálku čerstvého kopru
- ½ šálku bílého octa
- ½ šálku jablečného octa
Smíchejte octy a kopr a nechte přes noc uležet. Z okurky vytvořte pomocí mixéru pyré, které promícháte s octovo – koprovou směsí. Vše dobře promíchejte, skladujte v lednici.
Maliny a citron
- 2 šálky malin
- kůra z 1 citronu
- 1 ½ šálky cukru
- 1 šálek bílého vína
- 1 šálek jablečného octa
- 10 kuliček černého pepře
Smíchejte maliny, citronovou kůru, pepř a cukr v misce a nechte uležet v chladu na 48 hodin. Přidejte bílé víno a ocet a uložte do lednice na dobu dvou týdnů, každý den promíchejte. Poté přeceďte, směs uchovávejte v chladu.
Rajčata a bazalka
- 0,5 kg cherry rajčat na krájených na poloviny
- 20 listů čerstvé bazalky
- ½ šálku cukru
- ½ šálku jablečného octa
Rajčata smíchejte s cukrem a dobře promíchejte. Zvlášť smíchejte bazalku a ocet a obě směsi nechte přes noc uležet v chladu. Do rajčatové směsi přilijte ocet, již bez bazalky, dobře uzavřete a nechte uležet v chladu po dobu jednoho týden. Následně přeceďte.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos