Babské radyPřírodní léčba

Domácí tinktura a čaj na bolesti žaludku, která nesmí chybět v žádné domácnosti!

Nejčastější příčinou bolesti žaludku je podrážděný žaludek neboli akutní gastritida vyvolaná buď dietní chybou (snědením příliš velkého množství jídla, jídla s vysokým obsahem tuku – zejména smaženého, či nevhodné skladby potravin) nebo infekční nákazou, zde se nejčastěji jedná o infikaci Helicobakterem pylori. V případě akutní gastritidy k nápravě často postačí kombinace diety a klidového režimu. Gastritida může mít i chronickou formu, zde je na místě změna životního stylu, protože dlouhodobě neléčená gastritida může v budoucnu vést k velmi závažným zdravotním problémům, jako jsou například žaludeční vředy. Mezi typické příznaky gastritidy kromě bolesti žaludku palčivého charakteru patří nechutenství, nevolnost a zvracení.

My vám dnes představíme dvě byliny, které jsou na žaludek a problémy s ním ideálním lékem.

Tužebník

Tužebník jilmový je skromná bylinka rostoucí planě téměř v celé Evropě i Asii.

Je vynikajícím pomocníkem při poruchách trávení, pálení žáhy, překyselení žaludku (snižuje kyselost žaludečních šťáv), pomáhá také při léčbě žaludečních vředů a zánětů žaludku dokáže i podpořit chuť k jídlu.

Tinktura z tužebníku:

130g sušené natě tužebníku naložíme na 3 týdny do 1 litru 50% alkoholu. Denně protřepeme, poté scedíme a užíváme 3x denně 20 kapek do vody nebo čaje. Tinktura obsahuje alkohol, proto není vhodná pro těhotné a kojící ženy a děti!

Pelyněk

Pelyněk je jedna z nejvíc hořkých bylinek vůbec, díky čemuž patří mezi kmenové léčivé rostliny právě na žaludeční a zažívací potíže.

Pelyňkový čaj pomáhá při zkaženém žaludku, při otravách zkaženými potravinami, při nevolnosti, osvědčil se také jako pomocník při poruchách tvorby žaludeční kyseliny.

Jelikož jsou účinky pelyňku velmi silné, dbejte na správné dávkování. V malých dávkách bylinka uklidňuje, v silnějších vyvolává nervozitu. Nesmí být užíván těhotnými a kojícími ženami!

Čajová směs na zkažený žaludek:

Smícháme 5 dílů natě pelyňku, 4 díly natě zeměžluči, 4 díly natě benediktu, 4 díly natě máty, 3 díly semena ostropestřce, 3 díly květu heřmánku a 3 díly plodu jalovce. Dvě polévkové lžíce směsi zalejeme půllitrem právě vroucí vody a necháme 20minut v přikryté nádobě louhovat. Přecedíme a pijeme po celý den v malých dávkách přibližně každou hodinu. V průběhu užívání čaje nic nejíme. Jakmile nejhorší potíže odezní, můžeme začít s pomalou konzumací ovoce.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Zdena Prokopová

Jsem součástí tohoto magazínu již od začátku a starám se o to, aby si zde každý čtenář přišel na své. Ráda trávím čas se svou rodinou, miluji cestování a svou práci! Zdravému životnímu stylu se věnuji již řadu let, nejvíce pak aktivnímu sportu a přírodním receptům.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button