Rady a tipy

Dopřejte si letní limonády s bylinkami, které skvěle osvěží

Během horkých letních dnů toužíme jistě toužíte po osvěžení. Dopřejte si ho v podobě zdravých limonád, které vás zchladí a dopřejí vašemu tělu zdravé živiny. Vyhněte se slazeným kupovaným limonádám, sodovkám a a alkoholu a připravte si domácí limonády.

Levandulová limonáda

Vaše chuťové pohárky jistě potěší levandulová limonáda. Nejenže vypadá krásně tzv. na oko, ale nádherně voní a skvěle chutná. Doporučujeme si ji připravit již den před konzumací, aby levandule dodala vůni i samotné limonádě. Potřebovat budete jen bezinkovou šťávu (nejlépe domácí), snítky levandulových listů i květů, trochu citronu, vodu a led. To vše smícháte a necháte den odležet. Skvěle chutná také levandule v kombinaci s rozmačkanými malinami, které zalijete minerální vodou, přidáte levanduli a trochu medu a užijete si to pravé letní osvěžení.

Tymiánová limonáda

Základem limonád jsou bezesporu bylinky. Ať už je to máta, bazalka, mateřídouška, tymián či rozmarýn, v žádné domácí limonádě by byliny neměly chybět. Nejenže jsou zajímavým vizuálním prvkem, ale dodají limonádě jedinečnou chuť. Tymiánovou limonádu si připravíte z litru vody, svazku, tymiánu, dvou citronu a ledu. Připravte si karafu či džbánek, do které přidáte nasekaný či rukou promnutý tymián, zalijete vodou, šťávou z citronu a přidáte led. Zbytek citronu přidejte pokrájený na kolečka, tedy nejlépe bio citron či citron s řádně umytou kůrou. Užívejte si zajímavé letní  osvěžení s chutí tymiánu. Podle chuti můžete doslazovat medem a přidat i další bylinky, například meduňku a mátu.

Máta a meloun

Jelikož je přes léto vodní meloun dobře dostupný, můžete si z něj připravovat také domácí limonády. Vodní meloun totiž dokáže skvěle hydratovat organismus a je dobrou volbou jako svačina během letních dnů, nejen pro svou chuť, ale i obsah vody. Připravte si tedy z 200 ml vody, plátku melounu, 3 koleček oloupané okurky, trochy citronové šťávy a pár lístků máty domácí nápoj. Všechny ingredience se rozmixují a podávají ve vysoké sklenici s kostkami ledu. Pokud led přidáte již při mixování, vznikne vám osvěžující melounová tříšť.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button