Hřebíček nabízí mnoho přínosů pro zdraví, z nichž některé zahrnují pomoc při trávení, boj proti rakovině, ochranu jater, posílení imunitního systému, kontrolu diabetu, zachování kvality kostí a obsahování anti-mutagenních a antimikrobiálních vlastností, jakož i boj proti ústním chorobám a bolesti hlavy, a zároveň vykazuje afrodiziakální vlastnosti.
Výhody hřebíčku pro zdraví
- Lepší trávení
- Antibakteriální vlastnosti
- Chemo-preventivní vlastnosti
- Ochrana jater
- Kontrola diabetu
- Zachování kvality kostí
- Anti-mutagenní vlastnosti
- Zvyšuje imunitní systém
- Protizánětlivé vlastnosti
- Léčba ústních nemocí
- Afrodiziakální vlastnosti
- Léčba bolesti hlavy
Vědecké fakty o hřebíčku
Hřebíček je sušený květ z stromu Syzygium aromaticum. Patří do rodiny rostlin s názvem Myrtaceae. Rostlina je stálezelená rostlina rostoucí v tropických a subtropických podmínkách. Lidé používají různé části rostliny, včetně vysušených pupenů, stonků a listů, aby vyrobily léky. Hřebíčkový olej je také znám svými léčivými vlastnostmi.
Je používán po tisíce let v Indii a Číně nejen jako koření, ale také jako lék na mnoho onemocnění. Ayurvédské léčení používalo hřebíček na zhoršení zubů, halitózu a špatný dech. V čínské medicíně byl hřebíček považován pro afrodiziakální vlastnosti.
Hřebíček nutriční fakta
Podle národní databáze živin pro standardní referenci obsahuje živiny ve 100 gramech hřebíčku 65 gramů sacharidů, 6 gramů bílkovin, 13 gramů celkového tuku, 2 gramy cukrů, 274 kcal energie a 33 gramů vlákniny . Minerály v hřebíčku obsahují vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek. Vitamíny, které se v nich objevují, zahrnují vitamín C, thiamin, riboflavin, niacin, folát, vitamín B6, vitamín B12, vitamín A, vitamín E, vitamín D a vitamín K.
Bioaktivní látky v hřebíčku
Některé bioaktivní sloučeniny byly izolovány z hřebíčkových extraktů. Některé z nich zahrnují flavonoidy, hexan, methylenchlorid, ethanol, thymol, eugenol a benzen. Bylo zjištěno, že tyto biochemikálie mají různé vlastnosti, včetně antioxidačních, hepatoprotektivních, antimikrobiálních a protizánětlivých vlastností.
Výhody pro zdraví
1.Lepší trávení
Zlepšuje trávení stimulací sekrece trávicích enzymů. Květy jsou také dobré pro snížení plynatosti, žaludeční dráždivosti, dyspepsie a nevolnosti. Mohou být praženy, a užívány s medem pro úlevu při poruchách trávení.
2.Antibakteriální vlastnosti
Hřebíček byl testován pro jeho antibakteriální vlastnosti proti řadě lidských patogenů. Výtažky z hřebíčku byly natolik silné, že tyto patogeny zabily. Výtažky jsou také účinné proti specifickým bakteriím, které šíří choleru.
3.Chemo-preventivní vlastnosti
Hřebíček je v zájmu lékařské komunity kvůli jeho chemo-preventivním nebo antikarcinogenním vlastnostem. Testy ukázaly, že je užitečný při kontrole rakoviny plic v ranných fázích.
4.Ochrana jater
Obsahuje velké množství antioxidantů, které jsou ideální pro ochranu orgánů před účinky volných radikálů, zejména jater. Metabolismus v dlouhodobém horizontu zvyšuje tvorbu volných radikálů a lipidový profil, zatímco snižuje antioxidanty v játrech. Extrakty z hřebíčku jsou užitečné při potlačení těchto účinků s hepatoprotektivními vlastnostmi.
5.Kontrola diabetu
Byl použit v řadě tradičních léků na řadu nemocí. Jedním z takových onemocnění je cukrovka. U pacientů trpících cukrovkou není množství inzulinu produkovaného tělem dostatečné nebo inzulín vůbec není produkován. Studie ukázaly, že extrakty z hřebíčku napodobují inzulín určitými způsoby a pomáhají při kontrole hladiny cukru v krvi.
6.Zachování kostí
Hydroalkoholické výtažky z hřebíčku obsahují fenolové sloučeniny, jako je eugenol a jeho deriváty, jako jsou flavony, isoflavony a flavonoidy. Tyto extrakty jsou zvláště užitečné při zachování hustoty kostí a minerálního obsahu kostí, stejně jako zvýšení pevnosti kostí v případě osteoporózy.
7.Anti-mutagenní vlastnosti
Mutageny jsou ty chemikálie, které mění genetickou strukturu DNA tím, že způsobují mutace. Biochemické sloučeniny nacházející se v hřebíčku, jako jsou fenylpropanoidy, mají anti-mutagenní vlastnosti. Ty byly podávány na buňkách léčených mutageny a byli schopné kontrolovat mutagenní účinky významnou rychlostí.
8.Zvyšuje imunitní systém
Ayurveda popisuje, že některé rostliny jsou účinné při vývoji a ochraně imunitního systému. Jedna taková rostlina je hřebíček. Vysušený hřebíček obsahuje sloučeniny, které pomáhají zlepšovat imunitní systém tím, že zvyšují počet bílých krvinek, čímž zlepšují hypersenzitivitu opožděného typu.
9.Protizánětlivé vlastnosti
Hřebíček má protizánětlivé a desinfekční vlastnosti. Studie na hřebíčkových extraktech podávaných laboratorním potkanům naznačují, že přítomnost eugenolu snížila zánět způsobený otokem. Bylo také potvrzeno, že eugenol má schopnost snížit bolest tím, že stimuluje receptory bolesti.
10.Léčba ústních nemocí
Hřebíček může být užíván pro choroby dásní, jako je zánět dásní a periodontitida. Výtažky z pupenů významně ovlivňují růst ústních patogenů, které jsou zodpovědné za různé onemocnění ústní dutiny. Pro zubní bolesti může být použit i hřebíček kvůli svým vlastnostem potlačení bolesti.
11.Afrodiziakální vlastnosti
Koření, jako je hřebíček a muškátový oříšek, má podle společnosti Unani lékařství afrodiziakální vlastnosti. Pokusy na extraktech z hřebíčku a muškátového oříšku byly testovány se standardními léky, které byly podávány z tohoto důvodu, a jak hřebíček, tak muškátový oříšek vykazují pozitivní výsledky.
12.Léčba bolesti hlavy
Bolest hlavy může být snížena použitím hřebíčku. Nadrťe hřebíček a promíchejte ho s troškou soli. Přidejte do sklenice mléka. Tato směs snižuje bolesti hlavy rychle a efektivně.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos