Ideální na sváteční odpoledne: perníkové vafle
Hledáte něco netradičního, co byste si mohli dát ke svačině na poslední vánoční svátek? Pak vás určitě nadchne tento recept, který není těžký, přesto tak lahodný. Skládá se z mokrých a suchých ingrediencí, které v sobě snoubí příjemné chutě, ale i krásnou vůni.
Mokré přísady
- 1½ šálku mandlového mléka
- 1 lžička vanilky
- 1 lžíce jablečného octa
- 4 lžíce kokosového nektaru nebo javorového sirupu
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
Suché přísady
- 2 hrnky pohankové mouky
- 2 lžíce tapiokového škrobu
- ¼ hrnku kakaového prášku
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky zázvorového prášku
- 1 lžička mleté skořice
- trošku mletého nového koření
- 2 špetky mořské soli
Postup:
Všechny mokré ingredience společně rozšleháme ve velké misce. Všechny suché přísady prosejte do další velké mísy a jemně vmíchejte vlhké přísady. Před použitím nechte těsto minimálně 10 minut odstát. Nahřejte vaflovač a zvolte střední stupeň ohřevu, aby se pohanková mouka řádně propekla. V případě potřeby dolijte více mandlového mléka.
Servírujte s javorovým sirupem, čerstvým ovocem, kokosovým jogurtem či zmrzlinou a čokoládovou omáčkou.
Pohanková mouka je zpestřením v pečení i vaření
V pokrmu najdete mimo jiné pohankovou mouku. Pohanková mouka se vyskytuje ve dvou formách: světlá (vyrobená z loupané pohanky) nebo tmavá (neloupaná). Druhá má více vlákniny a chuti, zatímco první má jemnější strukturu i chuť. Jedná se o bezlepkovou mouku, takže ji mohou i lidé s celiakií. Kdo tento problém nemá, pohanková mouka se kombinuje skvěle i s jinými moukami, např. obyčejnou pšeničnou, ale i méně známou rýžovou.
Pohanková mouka se hodí do chlebu, koláče i nudlí do polévky. Mezi nejvýznamnější složky pohanky patří škrob, proteiny, minerály a polyfenoly, ale také vitamíny ze skupiny B. Konkrétně je vynikajícím zdrojem draslíku a esenciálních aminokyselin.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos