Jak upéct koláče ve sklenici aneb jedinečné občerstvení na piknik
Už jste někdy slyšeli o pečení ve sklenici? Pokud ne, podívejte se na náš dnešní recept a video, které vám ukáže, jak si jednoduše upečete koláč ve sklenici. Toto jídlo je vhodné na cestu či piknik, jelikož ho jednoduše přenesete a sníte ho kdekoliv a kdykoliv.
Ingredience:
- čerstvé sezónní ovoce
- mouka
- cukr
- sůl
- máslo
Recept:
Připravte si omyté a pokrájené sezónní ovoce, použít můžete jahody,třešně, borůvky či jiné oblíbené ovoce. Smíchejte a vsypte do připravených sklenic. Nyní si připravte mouku, cukr a sůl. Promíchejte sypké ingredience vidličkou a nasypte na ovoce. Navrch položte kostičku másla. Záměrně neuvádíme přesné množství, jelikož každý z vás si může tento jedinečný koláč připravit v jakékoliv tepelně odolné sklenici.
Důležité je, abyste nejdříve sklenici naplnili ovocem, následně zasypali suchou promíchanou směsí vzniklou z mouky, cukru a soli a nakonec navrch položili máslo. Cukr a mouka se přidává ve stejném poměru, například půl hrnku cukru, tedy i půl hrnku mouky, soli stačí špetka. Jakmile jsou sklenice naplněné, položte je do zapékací misky a naplňte misku sušenými fazolemi, aby vám sklenice neklouzaly. Pečte ve středně vyhřáté troubě po dobu jedné hodiny. Po upečení nechte sklenice zcela vychladnout. Navrch přidejte trochu šlehačky, jogurtu či krému. Tuto dobrotu oceníte především na cestách či pikniku. Sklenice stačí po vychladnutí zašroubovat a vložit do tašky. Poté je můžete kdykoliv vytáhnout a vychutnat si domácí koláč. Jen nesmíte zapomenout lžičku. Na konci článku naleznete video, kde máte celý průběh přípravy popsán.
Zdravější verze
Místo klasické pšeničné mouky lze použít mouku celozrnnou, špaldovou či bezlepkovou pohankovou, cukr se dá vyměnit za med a místo másla použít kokosový olej. Úžasná je navrch domácí šlehačka. Můžete si tak vyrobit zdravější variantu této dobroty.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos