Rady a tipy

Máte jizvy v obličeji a nevíte co s nimi? Neutrácejte za drahý laser, toto vám pomůže

Ať už normální jizvy či jizvy v obličeji se mohou tvořit různými způsoby, nemusí se jednat jen o jizvy z úrazů a operací, ale například také o jizvy od akné. Nenápadné jizvy na těle jsou často zanedbatelné, jiné je to ovšem u jizev v obličeji nebo na místech, kde bychom chtěli pokožku jemnou a nepoškozenou.

Pro většinu lidí je nemyslitelné obracet se na drahé kosmetické zákroky, naštěstí pro ně existují i snadné způsoby, jak se těchto drobných vad na kráse zbavit. Při odstraňování jizev je vhodné si uvědomit, jak vlastně vznikají. Nejčastěji to je poraněním nebo infekcí, která pronikne do hlubších vrstev kůže a podkoží (dermis a hypodermis). I když se jizva odstraní, nahrazená kůže má obvykle jinou texturu a kvalitu, než okolní kůže.

Jestliže vaše jizvy nevznikly z důvodu vážného fyzického poranění, tak byste neměli směřovat své kroky do lékárny nebo za odborníkem, ale naopak byste se měli pokusit je odstranit svépomocí. Pamatujte na to, že kouření snižuje hladinu kyslíku v krvi, což výrazně zpomaluje hojení a regeneraci pleti. Jestliže kouříte, měli byste si sáhnout do svědomí a zapřemýšlet, jestli je to pro vás nezbytné. Představíme si několik kosmetických i přírodních metod, které mohou být účinným řešením na vaše jizvy.

Mikrodermabraze

Moderní kosmetický zákrok, prostřednictvím kterého se vybrušují odumřelé kožní buňky z horní části pokožky a zároveň jsou vakuově odsávány. Nejedná se o hloubkový zákrok, obvykle se nejprve pokožka vyživí směsí vitamínů s minerály a následně se jemnou hlavicí přístroje upraví drobné nerovnosti pokožky. Jde jen o horní rohovitou vrstvu. Technika je velmi účinná a pro maximální efekt zbavení jizev je vhodné ji podstoupit 2x týdně. Tímto jemným mechanickým peelingem lze odstranit i vrásky, metoda se používá výhradně pro obličej.

Citrón

Citronová šťáva je vhodným řešením na hojení jizev. Citron pomáhá odstraňovat tukové látky z pokožky. Několikrát týdně naneste citronovou šťávu na obličej a nechte ji 15 minut působit. Následně ji opláchněte vlažnou vodou.

Kokosový olej

Kokosový olej je další vhodný přírodní produkt k odstranění jizev, účinně je pomáhá redukovat. Lze ho použít jako mast a aplikovat ho na obličej vždy ráno a večer.

Heřmánek

Heřmánek, konkrétně heřmánkový čaj, se rovněž používá k odstranění jizev. Jedná se o starý známý prostředek v péči o pleť. Heřmánkový čaj využijte nejen k pití, ale nebojte se ho nanést také na obličej, aby mohl působit přímo na pokožku.

Aloe vera

Aloe vera je vhodné použít ideálně ve formě gelu. Používejte ho několikrát denně, jeho použití je nejúčinnější, když je jizva ještě čerstvá. Výzkumy aloe vera prokázaly, jak významnou léčivou sílu má pro tělo a zejména pro samotnou pokožku.

Med

Med je skvělé antibiotikum, které obsahuje širokou škálu potřebných složek, které často neobsahují ani drahé krémy. Pro maximální účinnost na pokožku si namažte jizvu medem a nechte ho půl hodiny působit. Následně ho umyjte studenou vodou.

Levandulový olej

Olej z levandule je skvělým řešením pro odstranění jizev. Pokud nemáte levandulový olej, použijte jako alternativu jemně nastrouhanou cibuli. Vzhledem k tomu, že ani jedna z těchto složek není škodlivá, můžete je používat i současně.

Vážné jizvy

Jestliže disponujete hlubokými jizvami způsobenými zraněním, je vhodné je řešit s dermatologem. Doporučí vám vhodné chirurgické odstranění nebo laserový zákrok. Po operaci na odstranění jizev se sice objeví nové jizvy, ale mnohem menší, které se mnohem snadněji léčí.

Novak_7_(5451438566)

Velmi obávané jsou jizvy z akné a noční můrou jsou zejména pro ženy, které touží po hladké a hebké pleti. Akné se často objeví, když to nejméně čekáme, například na začátku významného dne, kdy chceme vypadat do posledního detailu dokonale. Pokud chcete zabránit jejich vzniku, je vhodné začít se změnou kvality života a to jak po fyzické, tak i po psychické stránce.

Základem je dodržovat správnou hygienu a umýt si obličej alespoň 2x za den. Takovýmto způsobem lze předejít většině projevů akné a také následným jizvám. Pokud jste zaznamenali výskyt jizev po akné, dbejte na příjem vitamínu E, obvykle ho lze snadno zakoupit v každé lékárně ve formě tobolek. Často je v kombinaci s vitamínem C, který jeho účinnost zvyšuje. V každém případě se u všech kožních potížích nebojte poradit se svým lékařem, který dokáže rovněž poskytnout užitečné rady.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button