Kaki: Ovoce s vysokým obsahem vitamínu A, které upravuje hladinu cholesterolu
Nádherně oranžově zbarvené ovoce, které nyní naleznete snad v každém supermarketu, to je kaki. Sladké, chutné a bohaté na antioxidanty a živiny, to je plod tomelu japonského. Je mu přezdíváno také „Diovo ovoce“. Kromě toho, že je kaki opravdu vynikající svou chutí, pokud ho necháte dozrát, má velký přínos i pro vaše zdraví. Nejenže pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi, ale také krevní tlak a je skvělým zdrojem vitamínu A, C a manganu.
Zdravotní výhody kaki:
- je nabité antioxidanty
- podporuje zdravý vzhled pleti
- snižuje hladinu cholesterolu
- snižuje riziko vzniku zánětu
- snižuje krevní tlak
Bohaté na antioxidanty
Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají v boji proti škodlivým volným radikálům, aby zabránily poškození buněk a snižovaly riziko vzniku chronických onemocnění. Některé výzkumy ukázaly, že antioxidanty mohou chránit před onemocněními, jako jsou srdeční onemocnění, rakovina a cukrovka. Kaki je bohaté na prospěšné antioxidanty. Studie z roku 2012 publikovaná v Preventive Nutrition and Food Science analyzovala šťávu z kaki a zjistila, že je obzvláště bohatá na kyselinu galovou a epikatechin galát, dvě sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi. Kromě kaki tyto antioxidanty obsahuje koriandr, tmavá čokoláda a skořice.
Podporuje zdraví očí
Kaki ma vysoký obsah vitamínu A, vitamínu, který je nezbytný pro udržení zdraví vašich očí. Jedno kaki dokáže poskytnout až 55% denní potřeby vitamínu A. Mezi běžné známky nedostatku vitaminu A patří suché oči a Bitotovy skvrny, což jsou malé kousky keratinu, které se mohou usazovat na spojivkách. Zvýšením příjmu vitamínu A tím, že do jídelníčku přidáte potraviny jako je čerstvé ovoce, můžete zabránit těmto onemocněním a udržet oči zdravé. Jiné potraviny s vysokým obsahem vitamínu A jsou například hovězí játra, mrkev, sladké brambory, kadeřávek a špenát.
Snižuje hladinu cholesterolu
Cholesterol je látka podobná tuku, která se nachází v celém těle. Pokud se v tepnách cholesterol příliš nahromadí, může to způsobit problémy se srdcem, jelikož se tepny ucpávají a neprobíhá správné pumpování krve v celém těle. Některé studie ukázaly, že kaki pomáhá účinně snížit hladinu cholesterolu. Jiné způsoby, jak pomáhat snížit hladinu cholesterolu přirozeně a rychle, je pravidelně užívat potraviny bohaté na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a zahrnout do svého režimu pravidelný pohyb.
Snižuje riziko vzniku zánětu
Kromě snížení hladiny cholesterolu, udržení očí zdravých a doplnění vitamínu A může kaki dokonce přispět ke snížení rizika vzniku zánětu. Díky vysokému obsahu antioxidantů a tříslovin bylo prokázáno, že kaki pomáhá snížit riziko vzniku zánětu a dokonce pomáhá zánět léčit. Kromě čerstvého ovoce obsahuje protizánětlivé látky také zelená listová zelenina, brokolice, vlašské ořechy a kokosový olej.
Snižuje krevní tlak
Taniny nacházející se v kaki vám mohou pomoci snížit hladinu krevního tlaku. Vysoký krevní tlak představuje další zátěž pro srdce a je jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik srdeční onemocnění. Mnoho studií naznačilo, že kyselina tannová může být účinná při snižování krevního tlaku. Kaki má vysoký obsah tříslovin, který postupně klesá s dozráváním.
Nutriční hodnoty
Kaki má nízký obsah kalorií, ale obsahuje dostatečné množství vlákniny, vitamínu A, manganu a vitamínu C.
- 118 kalorií
- 31,2 gramů uhlohydrátu
- 1 gram proteinu
- 0,3 gramu tuku
- 6 gramů vlákniny
- 2 733 mezinárodních jednotek vitamínu A (55% DD)
- 0,6 miligramu manganu (30% DD)
- 12,6 miligramů vitaminu C (21% DD)
- 0,2 miligramu mědi (9% DD)
- 270 miligramů draslíku (8% DD)
- 0,2 miligramu vitaminu B6 (8% DD)
- 1,2 miligramu vitaminu E (6% DD)
- 4,4 mikrogramů vitaminu K (5% DD)
Kromě výše uvedených živin obsahuje kaki ovoce také hořčík, thiamin, folát a fosfor.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos