JídloRady a tipyRecepty

Levné pokrmy, které jsou opravdu výborné? Vyzkoušejte 5 těchto osvědčených receptů

Dobrým tipem pro vás často mohou být recepty nejen na pokrmy výživné, zdravé či netradiční, ale také na pokrmy, které vás finančně nevyjdou příliš draho. Přitom se vůbec nemusí jednat o nekvalitní ingredience, popřípadě nekvalitní stravu, stačí volit přísady, které jsou u nás dobře dostupné. Mnohdy se tak jedná o různé druhy luštěnin, ale také kořenové zeleniny či mléčných výrobků. Dopřejte si ve svém jídelníčku i pokrmy, které nemusí nutně obsahovat drahé ingredience.

Chilli sin carne

Klasický mexický pokrm v podobě chilli con carne, v překladu chilli s masem, je opravdovou dobrotou, kterou máte vykouzlenou do 30 minut. Aby však pokrm nebyl tolik finančně náročný, můžete si připravit verzi chilli sin carne, tedy chilli bez masa. Skvělou omáčku si z ingrediencí připravíte i bez masa, navíc je pokrm bohatý na obsah luštěnin, tedy bílkovin. Potřebovat na jeho přípravu budete:

  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 střední mrkve
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 plechovka kukuřice
  • 3 lžíce červené čočky
  • koření na chilli con carne
  • chilli, máte-li rádi opravdu pikantní pokrmy
  • sůl a pepř

Ve větším hrnci nechte na oleji zesklovatět cibulku, poté přidejte nakrájený česnek a pokrájenou mrkev. Chvíli restujte, poté přidejte přibližně 2-3 lžičky koření na chilli con charne, můžete přidat také sypké chilli či chilli papričku. Nechte koření provonět. Poté do hrnce vyklopte rajčata, propláchnuté fazole a červenou čočku. Zalijte trochou vody, osolte a opepřete. Vařte cca 10-25 minut. Poté do směsi přidejte kukuřici a dochuťte solí, pepřem, chilli, trochou cukru apod. Hotovou směs můžete podávat s chlebem, kuskusem, rýží či tortillou.

Buřtguláš

Česká klasika, která jednoduše nezklame, strávníky dobře zasytí a skvěle zahřeje. Tuto rychlovku vykouzlíte do půl hodiny a finančně je také velmi přívětivá. Připravte si na buřtguláš:

  • 4 buřty
  • 4 brambory
  • 4 lžíce mleté červené papriky
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • lžička majoránky
  • 1 l vývaru
  • kmín
  • pepř a sůl

Pokrájejte si nadrobno cibulku, buřty a oloupané brambory na kostičky. Ve větším hrnci na oleji osmahněte cibulku, poté přihoďte buřty. Nyní je na čase zaprášit buřty paprikou a dobře promíchat. Přidejte také kmín. Poté vmíchejte bramborové kostičky a zalijte směs vývarem, popřípadě vodou. Nezapomeňte na sůl a pepř. Vařte do doby, dokud nejsou brambory měkké. Poté zahustěte moukou smíchanou s trochou vody, nechte provařit. Na závěr dochuťte prolisovaným česnekem, majoránkou a solí. Dobrou chuť.

Zapečené těstoviny

Připravit zapečené těstoviny lze na stovky způsobů. Vsadit můžete na zapečené těstoviny se šunkou a se sýrem, s brokolicí, paprikou, se smetanou, se sýrovou omáčkou, s anglickou slaninou, se vším, co vás jen napadne. Chutnou dobrotou jsou však zapečené těstoviny s rajčaty a smetanou, které si zamilují i vaše děti. Připravte si:

  • 150 g šunky
  • 100 ml smetany
  • 500 g rajčat
  • 250 g těstovin
  • 1 plechovka sterilované kukuřice
  • 3 vejce
  • 125 ml mléka
  • 50 g sýra
  • sůl a pepř
  • olej na vymazání formy

Nejdříve si uvařte těstoviny. Poté si připravte rajčata, zvolit můžete cherry rajčata, velká rajčata, která však musíte zbavit slupky, popřípadě konzervovaná, díky kterým vám vznikne také více rajčatové omáčky.

Rozehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a do vymazané formy dejte těstoviny, rajčata, pokrájenou šunku a již okapanou kukuřici. Směs promíchejte, osolte a opepřete. Mléko smíchejte se smetanou a vejcem. Nalijte do směsi. Nakonec zasypte sýrem a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut.

Rychlá klasika

Mezi základní ingredience české kuchyně patří brambory, česnek, zelí, mrkev či řepa. Vykouzlit si z brambor, zelí a dobré klobásy můžete velmi rychle a snadno nesmírně dobrý pokrm. Připravte si:

  • 5 brambor
  • 300 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1-2 klobásy
  • 2 lžičky sladké papriky
  • sůl a pepř/cukr
  • chilli
  • trocha oleje

Ve větší pánvi osmahněte na oleji cibulku, poté přidejte na kostičky pokrájenou klobásu. Nechte osmahnout a následně zasypte sladkou paprikou. Máte-li rádi pálivé, přidejte také chilli. Promíchejte a přidejte na malé kostičky pokrájené brambory, posolte je. Nemusíte je ani loupat, pokud jsou v dobré kondici. Nechte je nejdříve trochu osmahnout, poté je podlijte trochou vody a přiklopte. Občas směs promíchejte. Téměř hotovo máte ve chvíli, kdy jsou brambory již měkčí. Poté do směsi vmíchejte pokrájené kysané zelí. Podlít můžete ještě trochou vody. Dochuťte solí a cukrem. Tato směs jistě potěší milovníky masa i zelí.

Česnečka

Levnými rychlovkami, které dobře zasytí a v chladných dnech příjemně zahřejí, jsou polévky. Na ně byste v žádném případě neměli zanevřít ani během jarních dnů. Připravte si rychlou česnečku, která ochrání i před nachlazením, česnek má také antibakteriální účinky. Vykouzlete si česneku z:

  • 3 brambory
  • 7 stroužků česneku
  • 750 ml vody či vývaru
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 cibule
  • vejce
  • trocha oleje
  • sůl a pepř
  • starší chléb

Na oleji si osmahněte cibulku, přidejte kmín, promíchejte a zalijte vodou či vývarem. Poté přidejte na kostičky pokrájené brambory. Osolte a opepřete a vařte, dokud nebudou brambory měkké. Poté přidejte majoránku, prolisovaný česnek a dochuťte solí a pepřem. Pokud máte rádi v polévce vajíčko, můžete přidat i to. Nezapomeňte ani na krutonky ze staršího chleba, které se do česnečky skvěle hodí.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/cyclonebill/7556776530/in/photostream/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button