JídloRady a tipyRecepty

Milujete chuť meruněk? Připravte si z nich kynuté knedlíky, koláč s tvarohem a drobenkou či netradiční obrácený koláč

Vedle sezóny jahodové se začíná rozjíždět sezóna také meruňková. I když v obchodech narazíte zpravidla na meruňky ze zahraničí, o jejich chuť byste se letos připravit neměli. Meruňky mají opravdu jedinečnou chuť a jsou cenným zdrojem vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Připravte si z nich chutnou klasiku v podobě kynutých knedlíků s meruňkami, koláč s drobenkou či vyzkoušejte něco trochu jiného.

Kynuté knedlíky

Jahodové knedlíky se častěji vypracovávají ve formě tvarohového těsta, k meruňkám se naopak více hodí nadýchané kynuté těsto. Připravte si tuto klasiku, kterou můžete doplnit měkkým tvarohem, tvrdým strouhaným, moučkovým cukrem, máslem, popřípadě opraženou strouhankou. Potřebovat budete na cca 12 knedlíků:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 240 ml vlažné vody
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 12 meruněk

Mouku vsypte do mísy a smíchejte se špetkou soli, uprostřed si vytvořte důlek, do kterého nasypete vanilkový cukr, rozdrobíte droždí a zalijte polovinou vlažné vody. Cukr s droždím promíchejte. Mísu přikryjte a nechte vzejít kvásek. Poté přilijte zbylou vodu a vypracujte hladké těsto, které se nechá nejlépe na teplém místě vykynout.

Těsto následně ještě jednou propracujte a rozdělte na 12 stejně velkých dílů. Plňte vypeckovanými meruňkami, pokud jsou meruňky příliš kyselé, můžete dovnitř vložit půlku kostičky cukru. Hotové knedlíky pokládejte na pomoučený vál a nechte cca 10 minut kynout.

Připravte si velký hrnec s vodou, knedlíky postupně vhazujte do vroucí vody, přičemž je jednou či dvakrát během vaření promíchnete. Vařte cca 5 minut a po vyndání z vody je ihned propíchněte vidličkou, jinak se knedlíky srazí. Podávejte s kombinací tvarohu, smetany, cukru, másla, prostě s tím, co máte nejraději.

Meruňkový koláč s drobenkou

Rychlý koláč s meruňkami, tvarohem a drobenkou, který jednoduše nikdy nezklame. Připravte jej pro vaši návštěvu či jako osvěžení jídelníčku. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 1 kypřicí prášek
  • špetka soli
  • cca 8 kusů meruněk
  • 250 g plnotučného měkkého tvarohu

Na drobenku

  • 40 g másla
  • 40 g cukru
  • 80 g hladké mouky

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 170 stupňů Celsia. V míse smíchejte mouku, cukr, kypřící, prášek a špetku soli. Poté přimíchejte povolené máslo, vejce a mléko. Připravte si plech s pečícím papírem a drobenku z mouky, másla a cukru. Těsto vylijte do formy a navrch s pomocí lžíce vytvořte malé bochánky z tvarohu, které pomalu na těsto rozprostřete. Na tvaroh vkládejte pokrájené meruňky, vše nakonec posypte drobenkou, aby byl tvaroh i meruňky krásně sladké. Pečte cca 30 minut.

Obrácený koláč

Obrácený koláč je klasikou francouzské kuchyně, kde se zpravidla připravuje z jablek. Už původ tohoto koláče napovídá, že se jedná o opravdovou dobrotu. Přinášíme vám trochu upravený recept na klasický tarte tatin přetransformovaný pro české poměry. Na přípravu budete potřebovat:

  • cca 12-15 kusů meruňěk
  • 50 g másla
  • 100 g třtinového cukru

Těsto

  • 120 g hladké mouky/ špaldové
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g másla
  • 3 vejce
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • hrst pistácií či mandlí

Troubu si předehřejte na 170 stupňů Celsia, vypeckujte meruňky a rozpulte je na půlky. Připravte si pánev vhodnou také do trouby a na středním plameni zahřívejte 50 g másla a 100 g cukru, míchejte, aby se cukr rozpustil a vznikl karamel. Do připraveného karamelu vyskládejte vedle se meruňky a dejte péct na 10 minut do trouby.

V míse si smíchejte mouku a kypřící prášek. Máslo vyšlehejte s cukrem a zapracovávejte žloutky. Nakonec přidejte zakysanou smetanu a přidejte do mísy s moukou. Promíchejte. Z bílků si vyšlehejte sníh a opatrně zapracujte do těsta.

Meruňkám stačí 10 minut v troubě, přelijte přes ně těsto a dejte péct na dalších 30 minut. Upečený koláč vyklopte na talíř a můžete dozdobit nasekanými pistáciemi či mandlemi.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/beckayork/4783707868

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button