Některé díly ovoce a zeleniny vyhazujeme zcela zbytečně. Jak se dají zužitkovat?
Snížení plýtvání potravinami se netýká jen zbytků hotových jídel, či použitých surovin. Ale také částí ovoce a zeleniny, které běžně vyhazujete. Spousta tohoto „odpadu“ je totiž jedlá, a často dokonce velmi chutná. Co můžete z běžně používané zeleniny a ovoce použít.
Listy z pórku
Pokud jste někdy dělali recept s pórkem, pravděpodobně jste viděli směr přípravy, „pouze bílé a světle zelené části“. Co je ale špatného na tmavších zelených částech? Naprosto nic. Tato část pórku není používána z kosmetických důvodů. Ale vše, co je potřeba, je sloupnout zpět vnější poškrábanou vrstvu a důkladně vyčistit. Pak ji můžete použít v podstatě stejně jako bílou část.
Mrkvová nať
Sáčkovaná mrkev ze supermarketu se obvykle neprodává se zelenou natí, ale mrkev z farmářských trhů často ano. Tato část je dokonale jedlá, i když nechutná moc jako mrkev, spíše jako petržel.
Připravte salsu z mrkvové natě, nasekejte zeleninu najemno a zalijte ji směsí olivového oleje a červeného vinného octa. Podle chuti přidejte hodně nasekaného česneku a sypanou červenou papriku. Dostanete bohaté, pikantní koření, které můžete pokapat zeleninu nebo chléb.
Košťál a listy brokolice
Růžičky dostanou všechnu pozornost, ale košťál brokolice je ve skutečnosti ještě lahodnější. Stačí odloupnout tuhou vnější vrstvu stonku. Dužinu zespodu lze použít stejně jako brokolici. A listy jsou skrytým pokladem, pokud na ně narazíte. Potřebují trochu vařit, takže se hodí do polévek, dušených pokrmů a dušených brambor. Můžete z nich také udělat hranolky jako z kapusty: Listy lehce potřete olivovým olejem a uložte na plech, poté pečte v horké troubě nebo vzduchové fritéze, dokud nebudou křupavé.
Banánové slupky
Je to pravda: Můžete dokonce jíst své banánové slupky. A pravděpodobně byste měli: Fenolové sloučeniny nalezené v banánových slupkách jsou bohaté na antioxidační a antimikrobiální sloučeniny.
Ačkoli někteří zkušení kuchaři proměnili banánové slupky ve veganské grilování, pravděpodobně budete chtít začít tím, že přidáte trochu do vašich smoothies. Jednoduše nakrájejte polovinu slupky z velmi zralého banánu a přidejte ji do mixéru s ostatními oblíbenými ingrediencemi.
Slupky z melounu
Slupky z melounu chutnají jako kříženec melounu a okurky. Dá se tepelně upravit.
Rozehřejte řepkový olej ve pánvi wok. Přidejte česnek, zázvor a jarní cibulku a míchejte. Přidejte kůru z melounu a pokračujte ve vaření, dokud nezměkne. Podávejte s rýží se sójovou omáčkou, sezamovým olejem a chilli olejem.
Jádra z jablek
Možná vyhazujete to nejsilnější probiotikum ve vaší lednici. Jablka obsahují asi 100 milionů bakterií – většina z nich prospěšných – a 90 procent z nich je v jádře jablka. Jádro může být trochu tužší než zbytek jablka, ale je zcela jedlé.
Možná jste slyšeli, že semena jablek jsou jedovatá. I když obsahují toxin zvaný amygdalin, který se může změnit na kyanovodík, museli byste zkonzumovat 80 nebo více semen najednou, abyste se otrávili.
Cibulové slupky
Slupky žluté cibule propůjčují domácímu zeleninovému vývaru úžasnou barvu a chuť. Místo toho, abyste je vyhazovali, schovejte je do mrazicího sáčku s dalšími zeleninovými odřezky – slupky brokolice, hrachové lusky, špičky chřestu a stonky hub.
Když je váš pytel plný, přendejte zbytky do hrnce, zakryjte vodou a vařte hodinu, než sceďte a uložte do lednice nebo mrazáku pro budoucí použití v polévkách a dušených pokrmech.
Zdroj obrázků: pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos