Petrželka je všestranná bylinka. Jak ji nahradit, když v kuchyni chybí?
Petržel je jemná a všestranná bylina, která mnoha pokrmům dodává svěží, bylinkovou chuť. Jasně zelené listy se také běžně používají jako ozdoba.
Dvě odrůdy petržele mají ploché listy a kadeřavé listy. Navíc je k dostání čerstvá nebo sušená.
Bylina obsahuje málo kalorií a je bohatá na řadu vitamínů a minerálů.
Pokud však nemáte po ruce petržel, možná vás napadne, zda nějaká náhražka nenabízí podobnou chuť nebo vzhled.
Naštěstí lze místo petrželky při vaření a jako ozdobu použít několik bylinek a jinou zeleninu.
Estragon
Estragon je základní bylinkou francouzské kuchyně. Používá se spolu s petrželkou, pažitkou a kerblíkem k výrobě francouzské bylinné směsi „fines herbes“.
Bylina může pomoci zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi.
I když má trochu jinou chuť než petržel, lze jí v malém množství nahradit petržel jako ozdobu nebo při vaření. Stejně jako petržel doplňuje mnoho chutí.
Sušené jemné bylinky jsou navíc výbornou náhražkou petržele.
Oregano
Oregano má silnou pikantní chuť.
Může být použité jako náhrada petrželky jako ozdoba nebo čerstvá nebo sušená při vaření, i když byste měli použít méně oregana než petržel, protože má mnohem silnější chuť.
Oregano obsahuje silnou antibakteriální sloučeninu zvanou thymol, která může pomoci zabíjet škodlivé bakterie.
Pažitka
Pažitka chutná velmi podobně jako cibule a česnek a připomíná malé snítky zelené cibule. Má jasně zelenou barvu.
Čerstvou nebo sušenou pažitku lze použít jako náhražku petržele do všech druhů jídel, protože má chuť, která se dobře hodí k mnoha druhům potravin.
Pažitka je bohatá na beta karoten, prekurzor vitamínu A. Beta karoten je silný antioxidant, který může pomoci podpořit zdravý růst a vývoj buněk.
Rukola
Rukola není bylinka, ale salát. Je však mírně hořký, díky čemuž je chutnou náhražkou petržele. Dá se použít i jako jedlá ozdoba.
Rukola má větší listy než většina bylinek, takže ji bude potřeba pro kulinářské účely nasekat nadrobno. Také byste měli použít jen malé množství jako náhradu za petržel kvůli její hořkosti.
Rukola je poměrně bohatá na vápník, který pomáhá podporovat silné kosti a zdravou funkci svalů a srdce.
Koriandr
Koriandr je bylina se silnou příchutí, která se běžně používá v mexickém a thajském jídle. Vypadá podobně jako čerstvá plochá petržel, takže je vynikající volbou na ozdobu.
Stejně jako petržel má koriandr nízký obsah kalorií. Navíc obsahuje stopová množství několika vitamínů a minerálů.
Koriandr má však velmi jasnou chuť, která může být v rozporu s některými pokrmy, ve kterých se obvykle používá petržel. Nejlépe se používá jako náhradní ozdoba, ačkoli čerstvý nebo sušený koriandr lze použít jako alternativu k petrželce v mexických nebo thajských pokrmech se silnou chutí.
Bazalka
Bazalka je silná bylina s jasně zelenými listy. Je klíčovou příchutí italských jídel a hlavní složkou pesta, omáčky z bylinek, olivového oleje a piniových oříšků.
Bazalka je bohatá na vitamín K. Vitamin K může pomoci posílit kosti a zajistit normální srážlivost krve.
Bazalka je skvělou náhražkou petržele při použití jako ozdoba. Pro chuť by se však měla používat pouze jako náhražka sušené nebo čerstvé petrželky v italských pokrmech, protože má výraznou chuť.
Celerové listy
Listy celeru jsou překvapivou náhražkou petržele, ale vzhledem jsou podobné listové petrželce, což z nich dělá vynikající ozdobu.
Listy celeru však mají extrémně jemnou chuť a při vaření nemusí být dobrou náhražkou petržele.
Stejně jako u řapíkatho celeru, obsahují listy většinou vodu a velmi málo kalorií.
Mrkvová nať
Mrkvová nať je další nečekanou náhražkou petržele jako ozdoby. I když ji někteří dlouho považovali za nepoživatelnou, její konzumace je naprosto bezpečná a má určité zdravotní přínosy.
Stejně jako mrkev, i nať obsahuje značné množství vitamínu C, silného antioxidantu, který může pomoci posílit váš imunitní systém.
Zelená nať však může chutnat hořce, proto se nedoporučuje používat ji při vaření jako náhradu čerstvé nebo sušené petrželky.
Zdroj obrázků: pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos