Překyselený organismus je nebezpečnější, než si myslíte: Jak se odkyselit?
I když si to nejspíše ani neuvědomujete nebo o tom vůbec nevíte – překyselení organismu se řadí k jedné z nejnebezpečnějších civilizačních chorob. Náš organismus musí být pořád v rovnováze mezi kyselinami a zásadami.
Kde se kyselé látky berou?
Naše tělo si bohužel dokáže kyselé látky vytvořit samo, což bohužel nijak neovlivníme. Tyhle kyselé látky vznikají automaticky během látkové výměny v organismu, jako je kyselina mléčná, uhličitá, močová, octová i solná. Tyhle všechny kyseliny dokážou zničit náš organismus. Některé z nich dokážou dokonce rozleptat i kámen nebo kov – tak moc jsou agresivní.
Co způsobují a jak s nimi bojovat?
Pro efektivní boj s těmito kyselinami je nutné zásobovat tělo zásaditými látkami. Ty si totiž naše tělo nedokáže samo vytvářet, takže mu je musíme dodat v potravinách. Pokud se nebudeme stravovat správně, budeme mít nedostatek vitaminů, enzymů, minerálů, ale dokonce i stopových prvků. Pokud je tělo trvale překyselené, dochází k různým nemocem, jako je migréna, artróza, cukrovka, revma, infarkt a alergie.
Pokud je vaše strava vyvážená a tělo z ní získává zásadité látky, je všechno v pořádku. Pokud ale tělo zjistí, že se organismu dostatek zásad nedostává, začne čerpat z vlastních zdrojů, jako jsou například vazy, cévy nebo kosti. A všechny nadbytečné kyseliny začne ukládat do různých orgánů a do míst, které nemusí tento nápor kolikrát vydržet. U každého člověka je takové míst individuální, čímž si zakládá na variabilní zdravotní problémy.
Nejčastěji se přebytečné kyseliny udržují v kloubech, kde vyvolávají velice bolestivé záněty, jako jsou například revma, dna nebo artritida. Jako první se kyseliny pustí do chrupavky, jejímž zničením právě artróza vzniká. Stejně tak začnou ničit kolagenová vlákna, což způsobí stárnutí a ochabnutí naší kůže. A nejhorší (hlavně pro ženy) je samozřejmě celulitida. Ta vzniká právě dlouhodobým ukládáním přebytečných kyselin do podkožního tuku.
Pokud trpíme překyselením, cítíme se neustále unavení, přetažení, můžeme mít až deprese, průjmy nebo naopak zácpy. Často zapomínáme, máme studené končetiny, jsme roztržití a náchylní k infekcím či ekzémům.
Jak se odkyselit?
Pokud jste se v tomto výčtu našli, rychle se sebou začněte něco dělat a začněte se správným odkyselováním. Že nevíte jak? My vám samozřejmě rádi poradíme.
- Jezte hodně čerstvé zeleniny a ovoce
- Denně vypijte alespoň 2 litry vody
- Každé sousto pořádně rozkousejte
- Nejezte na noc
- Alkohol a cigarety bychom měli vynechat nebo alespoň omezit
- Dopřejte si spánek alespoň osm hodin denně
Kyselinotvorné potraviny
- Máslo, mléko, smetana, margarín
- Pivo, likéry, víno, perlivé nápoje, káva, černý čaj
- Cukr, ocet
- Těstoviny, vajíčka, oves, pečivo z bílé mouky, bílá rýže
- Arašídy
- Kuřecí, vepřové, telecí maso, uzeniny
- Hrách, fazole, čočka
Zásadotvorné potraviny
- Bylinné a zelené čaje
- Zázvor, jablečný ocet, česnek
- Mák, med, rozinky, nepražené a nesolené ořechy
- Hrušky, mango, maliny, jablka, pomeranče, banány, nepasterizované olivy, fíky
- Hlávkový salát, okurky, meloun, rajčata, houby, syrové brambory, řepa, celer, květák, brokolice, špenát
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos