JídloPrevenceVitamíny

Víte, jaký mají pro tělo přínos maliny?

Maliny jsou přírodním zdrojem cukrů a daly by se považovat za jakýsi druh cukroví, když se na to přijde. Jejich sytě růžová barva, plná šťavnaté chuti si vás získá nejen svým atraktivním vzhledem, ale hlavně tím, co obsahuje.

V první řadě tu hrají roli antioxidanty, které mají blahodárný vliv na zpomalení stárnutí organismu. Maliny se staly elixírem mládí a je jedno, jaké odrůdy. Mimo krásně růžovoučkých si můžete pochutnat i na červených, fialových, žlutých a zlatavých. Co barva, to jiná dávka vitamínů a minerálů.

forest-fruit-1037777_640

Výhody konzumace malin

Zdravotní přínos malin je zřejmý a vyplývá i z řad studií. Maliny příznivě ovlivňují zdravotní stav lidí s obezitou, cukrovkou, srdečním onemocněním a špatnou pletí. Lidé konzumující maliny mají více energie a celkově nižší hmotnost. Určitě vás bude zajímat i fakt, proč nám maliny nedovolí stárnout.

Maliny jsou potraviny bohaté na antioxidanty a flavonoidy

Málokdo ví, že maliny dokážou zlepšovat paměť a další kognitivní schopnosti. V časopise American Journal of Clinical Nutrition je příjem flavonoidů spojován s nižším rizikem smrti na srdečně – cévní nemoci. Polyfenoly v malinách potlačují v těle zánětlivé reakce, brání hromadění krevních destiček a zlepšují hodnotu krevního tlaku. Je tu také ukryt draslík, který srdci jedině prospívá. Maliny jsou inhibitory nádorového růstu v těle (jícen, plíce, ústa, hltan, tlusté střevo, slinivka, prostata a endometrium), pomohou tyto škodlivé změny odvrátit nebo alespoň zpomalit.

Jeden hrnek malin obsahuje až 8 gramů vlákniny

Vláknina udržuje stabilní hodnotu cukru v krvi, což je dobrá zpráva pro diabetiky, ale i pro ty z vás, kteří často trpí zácpou. Podpora pravidelného vyprazdňování má hlavní význam pro denní vyplavování toxinů žlučí a stolicí. Dle interní kliniky a výživy věd programu University of Kentucky, je vysoký příjem vlákniny spojen s nižším rizikem ischemické choroby srdeční, mrtvice, vysokého krevního tlaku, cukrovky, obezity a některých gastrointestinálních nemocí.

raspberries-215858_640

Skladba malin vás také překvapí vitamíny

Maliny jsou plné vitamínu C a zeaxantinu. Splňují tak i předpoklady k tomu, že budete dobře vidět. Hrají ochrannou roli před poškozením UV světlem a makulární degenerací.

Pokud se budeme malinám věnovat v číslech, tak mimo vlákniny se v pouhém jednom hrnku nachází 54 % denní dávky vitamínu C, 12% vitamínu K, 6% kyseliny listové, 5% vitaminu E, železa a draslíku a 41% manganu.

cake-855231_640V menším množství dále i thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantotenová, vitamin B-6, vápník, hořčík, fosfor, zinek a měď.

Zařaďte maliny do svých jídelníčků

Čerstvé maliny jsou samozřejmě nejlepší, ale dostávají se k nám i v podobě mražených. Lze je využít do různých želé, pomazánek, šťáv i vín. Jsou zdravým sladidlem. Skvěle chutnají např. v kombinaci s ovesnými vločkami, ananasem, broskvemi a jahodami do smoothies. Využít se dají i ve slaných verzích pokrmů, kuřecí salát s hrozny a ořechy chutná s malinami skutečně královsky.

Maliny jsou nízkokalorické, takže se jich nemusíme bát, naopak nám udrží štíhlou linii. Pestré stravování je klíčem k úspěchu k pevnějšímu zdraví. Zda mají maliny i podobné účinky jako kofein nebo Hoodia se ukáže až s dalšími výzkumy.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button