JídloRady a tipyRecepty

Připravte si skandinávské menu doma: Gravlax, masové kuličky s krémovou omáčkou a skořicové rolky

Rádi zkoušíte nové pokrmy a objevujete chutě cizích zemí? Nebo vás oslovila přímo skandinávská kuchyně, která k nám proniká díky známému obchodnímu domu s nábytkem? Ať už chcete skandinávskou kuchyni začít objevovat, nebo jste se do jejích chutí již zamilovali a chcete je prožívat také doma, přinášíme vám několik receptů. Objevte kouzlo skandinávské kuchyně a připravte si například skořicové rolky, gravlax či slavné masové kuličky s krémovou omáčkou i u vás doma.

Gravlax

Oblíbená skandinávská dobrota, která může skvěle posloužit jako předkrm či jako zajímavá pochoutka, kterou pohostíte svou návštěvu či ozvláštníte grilovačku. Připravte si domácí gravlax, potřebovat budete:

  • 500 g čerstvého lososa v celku
  • 300 g mořské soli
  • 300 g cukru krystal
  • 2-3 lžíce kopru
  • mletý pepř
  • k podávání: tatarská omáčka, citron, opečené tousty, snítky kopru

Klíčové je mít kvalitní kousek lososa, což dnes díky mnohým dodavatelům není zase tak těžké. Lososa musíte očistit a zbavit kůže s pomocí ostrého nože. Nezapomeňte z lososa odkrojit břišní část.

V míse si smíchejte sůl, cukr a čerstvý kopr. Část směsi si připravte do delší misky. Lososa bez kůže položte na připravenou část směsi a zasypte zbytkem směsi. Zabalte mísu do fólie a dejte do lednice odpočívat. Rybu lze také zatížit. Losos musí být naložen minimálně jeden den, čím déle však v lednici bude, tím bude maso pevnější. Poté sůl z masa odstraňte, opláchněte vodou a osušte.

Pusťte se do krájení s pomocí ostrého nože na velmi tenké plátky. Podávejte s opečeným toustovým chlebem, tatarskou omáčkou, měsíčky citronu a snítky kopru.

Masové koule s krémovou omáčkou a brusinkami

Známá švédská dobrota, která kombinuje chuť masových koulí, krémové omáčky, brusinek a bramborové kaše. Tento pokrm si zamiluje opravdu každý. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 300 g mletého hovězího
  • 300 g mletého vepřového
  • 1 vejce
  • 75 g strouhanky
  • 100 ml mléka
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • hrst nasekaných čerstvých bylinek, ideálně petržel, kopr, libeček
  • sůl a pepř
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 lžička muškátového oříšku

Omáčka

  • 400 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • citronová šťáva
  • sůl

Nejdříve začněte cibulkou, kterou nadrobno nakrájenou orestujete do mírně hnědé barvy. Takto připravenou cibulku smíchejte ve větší míse se všemi ingrediencemi na masové koule, přidejte větší část bylinek. Nechte směs odpočinout v lednici. Ze směsi poté vytvarujte 4 stejné díly, a každý ještě na dalších 10, tedy stejně velkých kuliček.

Kuličky přendejte do zapékací mísy, pokapejte olejem, zatřeste s nimi, ať se olejem dostane všude a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte cca 30 minut.

Pusťte se do přípravy omáčky. V hrnci smíchejte vývar, smetanu, mouku, sůl a šťávu z citronu. Prošlehejte a pomalu zahřívejte. Jakmile budou kuličky dopečeny, vyndejte kuličky z pekáče, slijte přebytečný tuk a trochu vývaru přilijte do pekáče a zamíchejte je se vzniklým výpekem. Ten přidejte do omáčky, kterou přivedete k varu a pomalu redukujete do požadované hustoty. Po zhoustnutí omáčku podávejte s masovými kuličkami, brusinkami (brusinkovým džemem) a bramborovou kaší.

Skořicové rolky

Pravděpodobně nejoblíbenější druh sladkého pečiva ve Švédsku, ale také velmi oblíbená dobrota všude po světě, to jsou skořicové rolky, tedy Kanellbular. Podávají se s fondánovou polevou, kterou však můžete vynechat, je-li na vás už tato dobrota i tak sladká. Připravte si:

  • 1 vejce
  • 80 g cukru
  • 80 g másla
  • 1 citron
  • 1 vanilkový lusk
  • 450 g hladké mouky
  • 7 g droždí
  • 250 ml plnotučného mléka

Náplň

  • 100 g změklého másla
  • 110 g cukru
  • 1 lžíce skořice
  • rozpuštěné máslo na potření

S pomocí kuchyňského robotu našlehejte vejce, do kterého budete přidávat všechny mokré suroviny, tedy rozpuštěné máslo a teplé mléko. Poté přidejte prosátou mouku, cukr, vnitřek vanilkového lusku, kůru z citronu a droždí. Vypracujte hladké těsto a přidávejte podle potřeby mouku. Těsto nechte 70 až 90 minut vykynout, ideálně na teplejším místě.

Mezitím si promíchejte cukr a skořici. Vykynuté těsto s rozválejte do obdélníku, pomažte jej změklým máslem a posypte skořicovým cukrem. Srolujte jej a s pomocí ostrého nože pokrájejte na pravidelné kusy, cca 3 cm široké. Rolky můžete péct na plechu či v zapékací míse, kde se pravděpodobně propojí. Přendejte je na vymazaný či pečícím papírem vyložený plech/zapékací mísu a nechte ještě 40 minut kynout. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 stupňů 20 až 30 minut. Po vyjmutí je potřete rozehřátým máslem.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/rieorie/5206203748, https://www.flickr.com/photos/lemsipmatt/8350548352

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button