Proč je důležité konzumovat červenou řepu?
Tato kořenová zelenina pochází původně ze Středozemí, ale dnes je již známá a oblíbená po celé Evropě, Severní Americe a mnoha asijských státech. Už ve starém Říme ji pravidelně využívali k přípravě pokrmů, ale i jako lék. Zaměřte se dnes s námi na výhody, které vám konzumace červené řepy přináší.
Proč červenou řepu pravidelně konzumovat?
Červená řepa obsahuje betain, ten brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo, které červená řepa obsahuje, rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěny vlásečnic. Má také močopudné účinky, vylučuje sůl z těla a povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Pokud trpíte aterosklerózou, vyzkoušejte léčivou kúru z červené řepy. Je také skvělým podporovatelem růstu buněk, aktivuje též tvorbu červených krvinek. Vaše střeva zbaví toxických látek, bojuje proti zácpě, dodává vaší pleti, nehtům a vlasům zdravý vzhled a pomáhá vám s optimističtější náladou. Je prostě tím, co vaše tělo pro své zdraví potřebuje.
Co červená řepa obsahuje?
- Důležitý zdroj draslíku: Jelikož řepa obsahuje také důležitý draslík, má velký význam při tvorbě vazivových tkání a pružnosti cévních stěn. Také snižuje krevní tlak a pozitivně působí na nervovou soustavu. A ještě jedna důležitá informace, zpomaluje stárnutí a regeneruje lidský organismus.
- Vláknina: Červená řepa je také plná zdravé vlákniny. Tím, že si pravidelně dopřejete červenou řepu, bojujete proti jedovatým látkám ve střevech. Regulujete možnost zácpy a průjmu a preventivně bojujete proti rakovině tlustého střeva.
- Kyselina listová: Tato kyselina je důležitá především pro ženy, zvláště v době těhotenství. Podporuje správný vývoj plodu a snižuje možnost potratu. Také pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulárního systému. Doporučujeme konzumovat řepu syrovou, ta obsahuje kyseliny listové nejvíce.
- Kromě toho řepa pozitivně působí na zrak, ovlivňuje tvorbu inzulinu, podporuje látkovou výměnu, nervový systém a vyživuje nervy, má protisklerotické účinky, obsahuje velký podíl železa a podporuje krvetvorbu, také čistí krev a je tedy vhodný při menstruačních potížích, vylučuje také z vašeho těla škodlivé látky (cholesterol, radioaktivní látky).
Jak si červenou řepu připravit?
Řepu můžete konzumovat syrovou (ta si udrží nejvíce pro organismus prospěšných látek), uvařenou či naloženou. Syrová je výborná v salátech, v kombinaci s křenem, zelím, pomerančem a ořechy. Vařená řepa je výborná s jogurtem, majonézou či v kombinaci s kozím sýrem a balsamicem. Můžete ji také upéct a použít jako přílohu k masu. Ve východní Evropě dávají přednost bořšči. Použít z řepy můžete nejen její kořenovou část, ale také mladé listy, které chutnají podobně jako salát a skvěle se hodí do obložené housky či do mixu salátů. Z jemně pokrájené řepy, kterou upečete s trochou soli a olivového oleje, rychle vykouzlíte zdravější variantu chipsů.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos