Přírodní léčbaReceptyZdraví

Proč je medvědí česnek tak účinný pro naše zdraví?

Když se na jaro oteplí, mnoho z nás si nenechá ujít příležitost na příjemnou procházku po lese. Každopádně, v tomto období bezpochyby narazíte na medvědí česnek. Pokud náhodou přehlédnete jeho malé bílé kvítky se zelenými lístky, jistě jej silně ucítíte. Jeho signifikantní vůně vás totiž doslova obklopí ze všech stran. Medvědí česnek – to ale není pouze jeho silná vůně, přináší nám i mnoho léčivých účinků!

Antibakteriální účinek

V medvědím česneku je nejvíce obsažena antibakteriální látka, která se nazývá alicin – a ta je právě zodpovědná za jeho silně aromatickou vůni. Mimoto alicin dokáže pomoci při trápení s chřipkou, angínou, při průjmech, nachlazení či v boji s respiračními chorobami. Je také skvělou prevencí před vznikem oparů, napomáhá hojení ran a dokáže dokonce zabránit vzniku kvasinkové infekce. Medvědí česnek se také doporučuje konzumovat, pokud máte trávící potíže, jelikož funguje jako přírodní náprava přirozeného prostředí zažívacího traktu. Proto je hojně užíván při onemocněních střev a v boji proti parazitům.

Vitamin C

Medvědí česnek je vyloženě plný vitaminu C – pro představu – ve 100 g se ho v listech nachází 150 mg. Vitamín C je znám jako silný antioxidant, který dokáže skvěle upevnit imunitu, je výrazným pomocníkem při tvorbě kolagenu, dokáže stimulovat tvorbu bílých krvinek a napomáhá při vstřebávání železa. Stejně jako medvědí česnek, tak samozřejmě i ovoce a zelenina jsou velkým zdrojem vitaminu C, nicméně medvědí česnek obsahuje například třikrát tak více vitaminu C než třeba jablko. Takže pokud vám chybí vitamin C – zapomeňte na výživové doplňky, ale vyrazte do lesa!

Kde na něj natrefíme

Určitě neprohloupíte, když se vydáte do listnatých lesů a budete jej hledat na vlhkých místech, a hlavně ve stínu. Nalézt ho tam můžeme již od konce března a vydrží až do začátku léta. Vykoukne na vás na dlouhé stopce a poznáte ho podle zářivě zelených, podlouhlých listů. V lese vypadá medvědí česnek jako takový zelený koberec, který nás svou vůní doslova praští po nose.

Jeho využití v kuchyni

Jak už je patrné z jeho názvu, listy mají silnou česnekovou chuť, každopádně jeho aroma není tak silné, jako známého česneku v paličkách. Pokud se rozhodnete listy uvařit či usušit, chuť a vůně této rostliny se doslova vypaří, nicméně, pokud jej zamrazíte, všechny vlastnosti tím uchováte.

Tenhle česnek se nejčastěji využívá v kuchyni při přípravě chlebíčků, jednohubek, sendvičů, salátů či jednoduše na nakrájený chléb. Každopádně, můžeme jej využít také při přípravě omáček či polévek nebo jen k posypání brambor.

Krémová polévka s medvědím česnekem

Co budete potřebovat:

  • 150 g medvědího česneku
  • 200 g špenátu
  • 2ks šalotky
  • Zeleninový bujón
  • Olivový olej
  • Barevný pepř

Doporučená doba přípravy: 25 minut

Nutriční hodnoty jedné porce:

  • Energie – 317 kJ/ 75 kcal
  • Bílkoviny – 3g
  • Tuky – 2g
  • Sacharidy – 8g
  • Vláknina – 4g

Postup přípravy:

Oloupané šalotky nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozpáleném olivovém oleji. Poté přidáme lístky medvědího česneku, které před tím dobře umyjeme. Zhruba po dvou minutách restování přidáme listy špenátu a celou tuhle směs zalijeme litrem horké vody a uvaříme společně s bujónem.

Necháme vařit zhruba po dobu 15 minut, vypneme hořák a vše důkladně rozmixujeme do hladka, až nám vznikne voňavá krémovitá směs, kterou při servírování ještě posypeme barevným pepřem, a navíc dozdobíme kvítky medvědího česneku.

A teď už nám nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť!

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button