Nezařazené

Proč jsme protivní, když jsme hladoví?

Každý z vás určitě někdy udělal něco šíleného, zatímco byl protivný při hladu, nebo byl obětí někoho jiného. Pokud tomu tak není, nechte mě nastínit vám obrázek: čekáte na stůl v přeplněné restauraci, která nepřijímá rezervace, a nic jste nejedli od poledne. Kamarád, se kterým tam postáváte, nezavře pusu o něčem velice nezajímavém, co se mu zrovna stalo v práci. Něco o chybějícím šeku, nebo daňovém dokladu. Nemáte však tušení, protože jste příliš zaneprázdnění rozhlížením se po stolech, kde dochází k placení a lidé se pomalu zvedají k odchodu. „ZMKLKNI UŽ! Jsi tak dramatický. Opravdu to nezní jako nic vážného. Je pátek večer, už se přes to přenes a sklapni o práci. A kdy už se ti lidé zvednou konečně?!“ Ups – to poslední jste řekli nahlas.

Opravdu to není pěkná vyhlídka. Když totiž trpíte zlostí z hladu, hladina vašeho krevního cukru je tak nízká, že tělo se přepne do panického módu a chce hladinu zvednout co nejdříve to jen půjde. Věc se však má tak, že většinu času ani nehladovíte. Vy na rozdíl od vašeho těla víte, že nebudete jíst jen pár hodin, a ne dnů.

Proč tedy hladina krevního cukru klesne tak, že to vyvolá pohotovostní režim?

Protivnost z hladu je důsledek nerovnováhy krevního cukru. Kdykoli sníme jídlo sladké nebo bohaté na karbohydráty, naše hladina krevního cukru prudce vzroste. Takový prudký nárůst však působí, že hladina i hodně rychle spadne. Přestože je tělesná zásoba glukózy připravená k použití, v případ nouze, aby vyrovnala hladinu cukru, extrémní pokles cukerné hladiny je příliš i na tuto zásobu a tělo začne okamžitě vysílat signály, aby se člověk najedl. Během takovýchto časů jsou do služby povolány i hormony kortizol a adrenalin, aby zvýšily hladinu krevního cukru a dodaly tělu potřebnou energii. Kortizol a adrenalin jsou však stresové hormony a tím vzniká celá frustrace a protivnost při hladu.

Udržování hladiny krevního cukru je nesmírně důležitá součást správné výživy a zdraví, na kterou se musíme soustředit – nejen diabetici. Naštěstí je postup velice jednoduchý:

  1. V každém jídle zahrňte tuky a proteiny

Tuky a proteiny se tráví mnohem pomaleji, sníží tedy absorpci glukózy do krevního oběhu. Tělu tak bude poskytnut vyvážený příjem cukru, raději než prudké nárůsty a poklesy. Proteiny a tuky nás také udrží sytými na delší dobu, což je klíčové k překonání silných chutí na sladká jídla.

  1. Když vás přepadne chuť na sladké, sáhněte raději po tucích a proteinech než po karbohydrátech

Zas a znovu, tuky a proteiny vás udrží sytými, zatímco karbohydráty vás pošlou na horskou dráhu hladiny krevního cukru. Zdravé tuky jsou skvělé, svou chuť rychle ukončíte zdravou svačinkou, jako jsou například ořechy.

  1. Ovoce a zelenina

Zaměřte se na ovoce a zeleninu jako hlavní zdroj karbohydrátů. Stejně jako tuk a proteiny, vláknina v ovoci a zelenině zpomaluje trávení karbohydrátů a pomáhá předejít drastickým nárůstům v hladině krevního cukru. Na druhou stranu cukr a jednoduché karbohydráty postrádají vlákninu a jsou rychle stráveny, a tím působí rychlé výkyvy v krevním cukru.

  1. Dobře se vyspěte

Nedostatek spánku působí nárůst stresového hormonu kortizolu, který na oplátku zvyšuje hladinu krevního cukru. Drasticky také snižuje působení inzulinu.

  1. Pravidelně cvičte

Protože svaly potřebují hodně glukózy, cvičení podporuje snižování krevního cukru. Zvyšuje také působení inzulinu. Jako však se vším, buďte opatrní ať to nepřeženete.

zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button