Jídlo

Proč zařadit do jídelníčku plantainy?

Plantainy jsou plody banánovníku, ale narozdíl od klasických banánů se před konzumací tepelně upravují. Proč byste je čas od času měli zařadit do svého jídelníčku?

Základní informace o plantainech

Zeleninové banány, plantejny či plantýny jsou plody banánovníku odrůdy Musa x paradisiaca. Oproti ostatním druhům banánů jsou větší a mají sytě zelenou barvu. Protože v sobě mají hodně škrobu, před konzumací se smaží, pečou i vaří. Jejich sušením a následným mletím vzniká mouka, která se hojně využívá v karibské a západoindické kuchyni. Plantainy se přirozeně vyskytují ve Střední a Jižní Americe, Africe i jihovýchodní Asii. Protože se nejedná o sezónní plodinu, jsou dostupné celoročně. V mnoha regionech jsou považovány za základní surovinu a obyvatelům tropických oblastí poskytují nezanedbatelný zdroj kalorií každý den.

Obsahují mnoho živin

Tím prvním důvodem, proč by se měl plantain ve vašem jídelníčku občas objevit, jsou jeho nutriční hodnoty. Zeleninové banány jsou plné živin a najdeme v nich jak vitamíny A, C a B6, tak i hořčík a železo. Tím pádem konzumace plantainů přispívá k podpoře imunity, zdravější pokožce i celkové psychické pohodě. Vitamin B6 má pozitivní vliv na mozek, dokáže snížit nepříjemné příznaky premenstruačního syndromu, napomáhá snížit ranní nevolnost během těhotenství a také snižuje riziko vzniku srdečních chorob.

Bohatý zdroj vlákniny

Zároveň jsou také skvělým zdrojem vlákniny, jež je nezbytná pro správné trávení a podporuje správnou funkci střev. Díky dostatečnému množství vlákniny ve stravě máte pod kontrolou hladinu cholesterolu a cukru.

Vhodná součást bezlepkové diety

Trpíte alergií na lepek a důkladně přemýšlíte nad tím, jaké suroviny se nacházejí ve vašem jídelníčku? Zeleninové banány do něj bez obav můžete zahrnout. Moukou z plantainů můžete nahradit klasickou mouku.

Hmotnost pod kontrolou

Vyskytují se u vás velké váhové výkyvy? S udržením vaší tělesné hmotnosti vám mohou pomoci právě zeleninové banány. Díky obsahu vlákniny a komplexních sacharidů vás zasytí a pocit zasycení vám vydrží po delší dobu. Snížíte tím tak chuť na sladké a vaše váha se ustálí.

Všestranné použití v kuchyni

Plantejny lze v kuchyni připravit na mnoho způsobů. Díky tomu, že se dají vařit smažit i péct, si je můžete pokaždé připravit podle jiného receptu a tím si zajistit, že se vám hned tak nepřejí a jejich konzumace vás neomrzí.

Kdo by se měl plantainům raději vyhnout

Než se s nadšením vydáte do nejbližší prodejny s ovocem a zeleninou, ujistěte se o tom, že je pro vás konzumace zeleninových banánů vhodná. Kdo by se jim měl raději vyhnout?

  • Lidé trpící alergií na banány.
  • Pacienti, kteří užívají léky na snížení krevního tlaku. Vysoký obsah draslíku v plantejnech totiž může jejich účinky ovlivnit. Než se tedy do konzumace zeleninových banánů pustíte ve velkém, konzultujte toto rozhodnutí se svým lékařem.
  • Pozor by si měli dát také lidé s cukrovkou. Plantainy jsou zdrojem sacharidů, a proto byste je do svého jídelníčku měli zařadit pouze v rozumné míře a hlídat si hladiny cukru po jejich konzumaci.
  • Pravidelná konzumace plantejnů ve velkém není vhodná pro ty z vás, kteří trpí citlivostí na potraviny s vyšším obsahem vlákniny. Mohli by se u vás objevit nepříjemné žaludeční potíže a nevolnost.

Až příště v obchodě mezi čerstvým ovocem a zeleninou narazíte na velké, někdy až 30 cm dlouhé, zelené banány, neváhejte si jich pár přidat do košíku. Na internetu snadno najdete recepty, jak si je chutně připravit. Můžete je použít místo klasických brambor nebo si z nich připravit lahodný dezert. Možností je nespočet a zeleninové banány jsou plné zdraví prospěšných látek.

Zdroj textu: www.realsimple.com, www.medicalnewstoday.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button