Pusťte bylinky do kuchyně. 5 tipů na chutné bylinné pokrmy i nápoje
Byliny přidávají pokrmům nejen zajímavé chutě, ale propůjčují jim také mnoho zdraví přínosných látek. Že na čerstvé byliny ve vaší kuchyni často zapomínáte? Zasaďte si je již nyní, abyste mohli přes léto sklízet bohatou úrodu, popřípadě se vydejte do zahradnictví a kupte si bylinky již předpěstované. Oceníte je v mnoha pokrmech, kterým dodají chuť, barevnost i zdraví.
Domácí gnocchi s vůní šalvěje
Pusťte se do přípravy domácích gnocchi, které dokážou zajímavě zpestřit jídelníček složený jen z vařených brambor a těstovin. Skvěle ladí se šalvějí, která jídlu propůjčí zajímavou chuť. Potřebovat budete:
- 800 g brambor
- špetka soli
- 80 g másla
- 250-300 g hladké mouky
- 2 lžíce nasekaných lístků šalvěje
- pepř
- parmazán
Brambory uvařte vcelku. Oloupejte a rozmačkejte v lisu, šťouchadle či nastrouhejte nadrobno. Posypte je 250 g mouky a snažte se vypracovat těsto, regulujte lepivost s pomocí mouky. Z těsta tvarujte cca na prst silné válečky, které nařezejte na 1 cm silné válečky. Každý vždy rozmačkněte vidličkou.
V dostatečně osolené vodě vařte připravené noky cca 5 minut, dokud nevyplavou. Mezitím si můžete rozehřát máslo a lehce v nich prohřát šalvějové lístky, přidejte pepř. Nakonec noky přihoďte k bylinnému máslu, promíchejte a servírujte s parmazánem.
Řeřichová polévka
Milujete chuť a vůni řeřichy? Připravte si trochu netradiční řeřichovou polévku, která je však doslova nabitá dávkou antioxidantů. Na její přípravu budete potřebovat:
- 2 brambory
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 400 ml zeleninového vývaru
- řeřicha
- sůl
- smetana
Na olivovém oleji orestujte cibuli, česnek a brambory. Zalijte vývarem a vařte než brambory změknou. nezapomeňte na sůl. Řeřichu pokrájejte a přidejte do polévky. Rozmixujte, ale dál už nevařte. Servírujte se smetanou.
Rozmarýnový chléb
Není nad čerstvě upečený chléb s vůní rozmarýnu. Ten vás alespoň na chvíli dostane do jižních končin a spolu s krémovou pomazánkou či olivovým olejem okouzlí chuťové pohárky. Připravte si jej z:
- 280 g bílé chlebové mouky
- 10 g sušeného droždí
- 1/2 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce rozmarýnu sušeného
- 1/2 hrnku teplé vody
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 1 lžíce mořské soli
- 1/4 hrnku čerstvého nasekaného rozmarýnu
Připravte si velkou mísu, přičemž do ní vsypte všechny suché ingredience kromě rozmarýnu. Vše promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Do něj vsypte sušený rozmarýn, vlijte vodu a olej. Jemně promíchávejte a vytvořte těsto.
To si přendejte na pomoučený vál a hněťte tak, aby bylo těsto hladké. Poté jej přendejte do olejem vytřené mísy a přikryjte fólií. Takto nechte odpočinout cca 30 minut. Měly zdvojnásobit svůj objem. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Těsto si rozválejte a vytvořte válec, přičemž oba konce spojte do kruhového tvaru. Dejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete olejem a posypte solí a čerstvým rozmarýnem. Nechte odpočinout dalších 30 minut a poté pečte cca 25 minut.
Bylinkové kuře s bramborami
Připravte si oběd z jednoho pekáče, a to bylinkové kuře s bramborami, kterému rozhodně nechybí chuť, ani vůně. Připravte si:
- 1 kuře
- sůl a pepř
- snítky šalvěje
- snítky rozmarýnu
- citron
- 800 g drobných brambor
- 370 ml bílého vína
Bylinkové máslo
- 50 g másla
- 1 šalotka
- 1 lžíce bazalkových listů
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- sůl a pepř
Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů. Všechny přísady na bylinkové máslo smíchejte a rozmixujte s pomocí tyčového mixéru. Prsty pomalu uvolněte kůži na prsní části kuřete a napěchujte jej připraveným bylinkovým máslem. Do břišní dutiny umístěte snítky šalvěje rozmarýnu a půlku citronu, ideální je bio citron.
Kuře ještě potřete máslem, osolte a opepřete, vložte prsíčky směrem vzhůru. Kolem kuřete rozložte omyté brambůrky, popřípadě je rozkrájejte na půlky, osolte, opepřete a přidejte nasekané bylinky. Podlijte šťávou z půlky citronu a bílým vínem. Pečte cca 1 hodinu a 20 minut. Nejdříve nechte kuře zakryté, poté jej odkryjte, aby se vypekla kůže. Použít můžete i další vaše oblíbené bylinky.
Rozmarýnová limonáda
Bylinky můžete přidávat nejen do nejrůznějších pokrmů, ale budou i zajímavou složkou limonád. Jako osvěžení do vody se hodí nejvíce máta, meduňka, ale také tymián, rozmarýn či levandule. Zkombinovat je můžete s nejrůznějšími domácími šťávami, rozmixovaným ovocem či citrusy. Na rozmarýnovou limonádu budete potřebovat:
- 200 g cukru krystal
- 10 snítek rozmarýnu
- 9 citronů
- vodu či minerálku
Do hrnce si připravte půl litru vody, cukr a tymiánové větvičky. Přiveďte směs k varu, aby se cukr zcela rozpustil. Následně sirup přeceďte do lahvičky a nechte v lednici vychladnout. Před podáváním si připravte džbán, do kterého vymačkáte šťávu z citronů, můžete použít i plátky citronu na ozdobu a přilijte sirup podle chuti. Přidejte led a zalijte vodou či minerálkou. Ozdobte snítky rozmarýnu.
Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/69668444@N03/11067202214
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos