Návod

Recept: Gratinované brambory se žlutou a zelenou cuketou

Hledáte-li recept na zdravé gratinované brambory, které jsou lahodné a krémové, právě jste ho našli. Recept kombinuje brambory, cuketu, sýr a kozí mléko a tvoří z něj pokrm, který zdravě zasytí a na podzim zahřeje. 

Au gratin

Gratin je francouzský kulinářský způsob, který označuje úpravu ingrediencí, které mají po zapečení navrchu bohatou zlatavou kůrku, ta se běžně skládá ze strouhaného sýra, vajec či strouhanky. Ve Francii se tyto zapečené brambory nazývají jako gratin de pommes de terre.

Nutriční hodnoty

Jedna porce těchto gratinovaných brambor obsahuje:

  • 220 kalorií
  • 8,9 gramů bílkoviny
  • 15 gramů tuku
  • 13 gramů uhlohydrátů
  • 1,2 gramů vlákniny
  • 2,9 gramu cukru
  • 37 miligramů cholesterolu
  • 1,419 miligramů sodíku
  • 56 mikrogramů vitaminu K (70 procent DD)
  • 2 061 IU  vitamínu A (41 procent DD)
  • 24 miligramů vitaminu C (40 procent DD)
  • 358 miligramů vápníku (36 procent DD)
  • 1,2 miligramu železa (6,7 procenta DD)
  • 130 miligramů draslíku (3,7 procenta DD)
  • 6,2 mikrogramů folátu (1,6% DD)
  • 6 miligramů hořčíku (1,5 procenta DD)

Zdravotní přínos ingrediencí

Brambory jsou dobrým zdrojem vlákniny, železa a vitamínu C. Kozí mléko, které je v tomto receptu celkem neobvyklé, je lépe stravitelné než kravské mléko. Kozí mléko má vysoký obsah vápníku a vitamínu A. Čerstvá petrželka je zdrojem vitamínů a minerálů, zvláště vitamínu K, který je nezbytný pro správné srážení krve. Obsahuje také železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, kyselinu listovou a vitamín A. Na petrželku byste neměli zanevřít a měli byste ji užívat čerstvou ve svých pokrmech.

Recept

Příprava: 1 hodina a 45 minut
porce: 8-10

  • 8 kusů středních brambor
  • 1 žlutá cuketa
  • 1 zelená cuketa
  • 100 g másla
  • 2 šálky nastrouhaného pecorina
  • 2 šálky kozího mléka
  • 1 polévková lžíce škrobu
  • ½ čajové lžičky tymiánu
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • ½ šálku petrželky, nasekané

Předehřejte si troubu na 250 stupňů. Ve středně velkém kastrolu na plameni nechte roztát máslo. Přidejte mléko a škrob a pomalu přihřívejte, dokud mléko nedosáhne varu. Poté snižte teplotu a přidejte sýr. Míchejte, dokud se naprosto nerozpustí a omáčka nemá hustší konzistenci. Sundejte z tepla a přidejte do směsi tymián, rozmarýn, rozmačkaný česnek, pokrájenou šalotku a petržel.

Nakrájejte si brambory a cukety na jemné plátky a skládejte do zapékací misky, vždy vrstvu brambor, omáčky, pokrájené cukety, omáčky, brambor a dále, dokud nedosáhnete finální vrstvy omáčky. Zakryjte alobalem a pečte po dobu 1 hodiny, poté odkryjte, pečte dalších 20-30 minut. Servírujte posypané sýrem a petrželkou. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj