Recept: Připravte si k odpolední svačině řepový hummus
Řepová sezóna se již pomalu rozbíhá. Přemýšlíte-li, co si připravit z řepy za dobrotu kromě pečené řepy, domácích chipsů, boršče či řepového salátu, vyzkoušejte řepový humus. Je to opravdová dobrota, která je skvělou volbou jako odpolední svačina či lehčí oběd.
Řepová inspirace
Pokud vám doma přebývá zásoba řepy a přemýšlíte, co s ní, vyzkoušejte náš dnešní recept. Jeho příprava je celkem snadná. Kromě řepového hummusu si z řepy můžete připravit domácí chipsy, zapéct řepu s dýní a brambory, z čerstvé nastrouhané řepy si připravit salát či ji naložit a užívat si její chuť po celý rok.
Proč konzumovat řepu?
Červenou řepu by si měl pravidelně dopřávat každý z nás. Nejenže je chutnou kořenovou zeleninou, ale je skvělým pomocníkem při poruchách krvetvorby a anémii. Je bohatá na řadu vitamínů a minerálních látek. Nechybí ji množství betakarotenu, vitamíny skupiny B, vitamín E a další. Řepa má pozitivní vliv na zdraví vašich vlasů, nehtů a pokožky; díky vysokému obsahu železa podporuje tvorbu červených krvinek. Obsahuje také pektin, jenž snižuje cholesterol a betain, který má vliv na produkci žaludečních šťáv. Beta karoten zlepší váš zrak, vitamín E posílí imunitu a vápník s manganem pečují o zdraví kostí. Co víc byste si přáli? Řepa je úžasnou zeleninou, která by měla mít své místo v jídelníčku každého z nás.
Co je to hummus?
Hummus je pokrm, který má své kořeny v kulturách Středního východu. V těchto oblastech je naprosto běžným pokrmem. Hummus se podává studený a je považován za dip či kaši, která se připravuje z uvařené cizrny, tahini (sezamová pasta), olivového oleje, citronové šťávy, česneku a trochy soli. V dnešní době si hummus můžete připravit běžně doma či jej zakoupit již připravený v supermarketech. K hummusu se běžně konzumuje pita chleba, vy ho však můžete nahradit také pokrájenou zeleninou.
Recept:
- 2 velké řepy
- 400 g cizrny v plechovce
- 1 1/2 šálku tahini
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1 citronu
- mořská sůl a pepř
Nejdříve si předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Červenou řepu si omyjte, oloupejte a pokrájejte na plátky a položte na pečícím papírem vyložený plech. Pečte řepu přibližně půl hodiny, dokud jí neprojde vidlička. Pečená řepa přidá hummusu na chuti, barvě a především na větším zdravotním přínosu.
Připravte si kuchyňského robota. Vložte do něj propláchnutou cizrnu, tahini pastu, česnek, šťávu z jednoho citronu a trochu soli. Rozmixujte a přidejte upečenou a vychlazenou červenou řepu. Dochucujte směs solí a pepřem podle chuti. Servírujte hummus posypaný sezamovými semínky, popřípadě s trochou olivového oleje.
K hummusu se skvěle hodí pokrájená mrkev, okurka či řapíkatý celer do tvaru hranolek, jakékoliv pečivo či pita chleba. Přejeme dobrou chuť!
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos