Recept: Vyzkoušejte omáčku z kešu ořechů
Milujete chuť kešu oříšků? Pokud ano, určitě si vyzkoušejte připravit omáčku z kešu oříšků, kterou objevili vegani jako skvělou náhradu za sýrovou omáčku. Její chuť je lahodně oříšková, jemná a skvěle se hodí ke klasickým těstovinám, i třeba těm cuketovým.
Kešu omáčka
Že by vás to nenapadlo – omáčka z kešu. S touto dobrotou přišli vegané a je to opravdová chuťovka. Pro všechny vegany, kteří touží po sýrové omáčce, tedy doporučujeme kešu omáčku, která má podobnou konzistenci jako ta sýrová. Kromě toho, že je kešu omáčka opravdu dobrá, obsahuje řadu zdraví přínosných látek; vždyť je také vyrobena ze zdravých kešu ořechů.
Recept
- 200 g kešu ořechů
- 700 ml vody
- 6 lžic lahůdkového droždí
- cca 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce oleje
- stroužek česneku
- cibule
- trocha citronové šťávy
- sůl a koření na dochucení (bazalka, oregano, rozmarýn,…)
Základem omáčky jsou kešu ořechy, které si musíte dát minimálně 4 hodiny předem namočit. Lepší je si je připravit do vody už den předem, aby byly opravdu krásně měkké. Druhý den slijte vodu z ořechů, propláchněte a řádně rozmixujte. Přidejte polovinu vody, trochu šťávy z citronu, česnek, sůl a lahůdkové droždí a mixujte do hladké omáčky. Poté si nakrájejte cibulku a osmažte ji na oleji, přidejte k ní vaše oblíbené koření a odstavte z tepla. Nyní cibulku přidejte do mixéru a umixujte s kešu směsí. Poté směs vlijte do hrnce – můžete po cibulce – a vlijte zbytek vody, promíchejte a pomalu přiveďte k varu. Omáčku nezapomeňte promíchávat. Zahustěte kukuřičným škrobem, který si rozmícháte ve vodě. Vlijte rozředěný škrob do hrnce a za stálého míchání vařte ještě dvě minutky. Omáčka by vám měla zhoustnout; pokud máte raději hustší, přidejte ještě kukuřičný škrob. Poté servírujte s těstovinami. Dobrou chuť!
Kešu a zdraví
Kešu ořechy mají jemnou chuť, lehce nasládlou a jsou bohaté na obsah hořčíku. Obsahují více hořčíku než slunečnicová semínka, přibližně 260 mg na 100 g. Hořčík je pro vaše tělo nepostradatelný, jelikož se podílí na množství metabolických funkcí. Kešu ořechy vás také zásobí vitamínem B1 a B2. Konzumovat byste je měli ve chvílích, kdy vás trápí deprese, podrážděnost, nervozita, únava či bolestivá menstruace. Nechybí v nich ani hojné zastoupení mononenasycených mastných kyselin.
Kešu a jejich blahodárný vliv
Pravidelná konzumace kešu oříšků, třeba i v kombinaci s dalšími druhy oříšků, vám přináší mnoho zdravotních výhod. Kešu mají blahodárný vliv na oči, sliznice, kůži, jelikož obsahují karotenoidy. Postarají se také o nízkou hladinu LDL cholesterolu v krvi. Posilují vaši nervovou soustavu, preventivně vám pomáhají předcházet podrážděnosti, depresím a nervozitě. Pro ženy velmi důležitá zpráva – pomáhají zmírňovat projevy bolestivé menstruace. Kromě toho také podporují regeneraci a pomohou vám při celkové vyčerpanosti a únavě.
Vždy sebou
Kešu oříšky jsou ideální potravinou, kterou byste na cestách měli mít vždy sebou. Pokud vás přepadne špatná nálada, cítíte se unavení a vyčerpaní, sáhnete do kabelky, kde budete mít uschované kešu oříšky, třeba v mixu se sušeným ovocem. Postarají se vám o dobrou náladu a dávku energie. Snažte se vyhnout soleným oříškům, které váš organismus zbytečně zahlcují nepotřebnou solí. Raději si dopřejte oříšky ve své čisté formě a přidávejte je i do svých jídel.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos