Recept: Vyzkoušejte si přípravu květákové rýže s limetkou a koriandrem
Vymýšlet stále nové a nové zdravé recepty může být složité a inspirace brzy dochází. Objevte novinku na poli zdravého stravování a vyzkoušejte si přípravu květákové rýže. Opravdu. Není na tom nic těžkého a v mnoha případech je květáková rýže opravdu skvělou přílohou, která posune váš pokrm o stupeň výš. Navíc květák má skvělé nutriční hodnoty a vyměníte ho za stále konzumovanou rýži.
Květáková rýže
Z květáku si kromě polévky či mozečku můžete připravit mnoho dalších pokrmů. Květák bývá často opomíjenou zeleninou. Přitom chutná skvěle zapečený s bramborem, brokolicí a smetanou či pokud ho přidáte do rajčatové omáčky a necháte ho ještě křupavý, aby příliš nezměkl.
Z květáku si můžete připravit také „rýži“, díky struktuře a barvě květáku. Navíc květák vám dodá do organismu řadu živin a vitamínů – vždyť porce květáku obsahuje 73 % denní dávky vitamínu C. Stačí květák správně upravit a dochutit, což si v dnešním článku ukážeme.
Ingredience:
- 2 lžíce ghee
- 4 šálky strouhaného květáku
- 3 česnekové stroužky
- šťáva z limetky
- ½ šálku nakrájeného koriandru
- mořská sůl a pepř
Nejdříve si nastrouhejte květák, nebo ho nasekejte na malé kousky. Připravte si větší pánev, vložte do ní ghee a nechte rozpustit. Přidejte květák, česnek a promíchejte. Takto tepelně upravujte květák po dobu 5-10 minut, aby květák změkl, ale nebyl úplně napadrť. Dejte květák do velké mísy, přidejte šťávu z jedné limetky, nasekaný koriandr a trochu soli a pepře podle chuti.
Květák a jeho přínos pro zdraví
Květákové květenství je skvělou náhražkou za rýži. Je stejně jako rýže bezlepkový a pokud nakrájíte či nastrouháte jeho drobná poupata, rýži se i dokonce podobá. Květák je však více bohatý na vitamíny a minerální látky než rýže. Obsahuje vitamín C, K, B6 a B5, kyselinu listovou, vlákninu, mangan a draslík. Květák vás též chrání proti největší hrozbě dnešní doby, kterou je rakovina. Obsahuje totiž sloučeniny síry, které zabíjí kmenové rakovinné buňky a zpomalují růst nádorů. Květák má vliv i na zdraví srdce a ovlivňuje krevní tlak. Působí i na vaše ledviny, jelikož obsahuje sulforafan. Skvělou výživu tvoří i pro váš mozek, podporuje vaše trávení, detoxikuje a je silným protizánětlivým pomocníkem. Nezapomínejte tedy konzumovat květák pravidelně a zařadit ho do svého jídelníčku třeba ve formě květákové rýže.
Co je to ghee?
Ve zdravých výživách se můžete setkat s další „novinkou“, která se k nám dostala z indické kuchyně. Je to ghee, přepuštěné máslo, které je zbaveno vody a mléčných zbytků. Můžete si upravovat klasické kupované máslo, nebo ghee zakoupit v obchodě. Při úpravě klasického másla se voda odpaří a mléčné kousky vyškvaří a zbude vám samotný máslový olej. V Indii mu říkají ghee, u nás je to prostě přepuštěné máslo, na kterém vařily i naše babičky. Takovouto úpravou vzniká druh tuku, který snese vyšší teploty než máslo a má velmi příjemnou chuť, opravdu jinou než klasické máslo. V Indii navíc ghee přezdívají elixírem života a věří v jeho pozitivní účinky na lidský organismus. Ghee běžně používají na smažení a jeho chuť je lehce oříšková.
Ghee léčí
Podle Ajurvédy je ghee léčivé a má velmi pozitivní vliv na organismus. Podle indického učení podporuje ghee dobré trávení, mentální rovnováhu, látkovou výměnu a posiluje imunitu. Pravdou je, že je mnohem zdravější než klasické máslo, ale přejídat byste se jím tak či tak neměli. Vyzkoušejte si připravit domácí ghee a uvidíte, že si jeho zvláštní chuť brzy zamilujete.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos