V létě je snad nejoblíbenějším „ovocem“, které si často dopřáváme, meloun. Ale je to opravdu ovoce? Meloun je druhem plodové zeleniny, která patří do čeledi tykvovitých. Jde vlastně o bobuli, která bývá považována za ovoce. Melouny se dělí na dvě hlavní skupiny, a to na vodní meloun a cukrový meloun. Meloun je dokonalým spojencem v horkých dnech a pěstovat si ho můžete i v našich zeměpisných oblastech v pařnících či sklenících. Jaké druhy melounu však mimo to můžete ochutnat?
Osvědčený vodní meloun
Vodní meloun je známou klasikou, která nezklame. Všichni ho známe: zelená slupka a červená dužina, kterou z většiny tvoří voda. Vodní meloun by měl mít krásně červenou barvu a na poklepání by měl znít dutým zvukem – tak poznáte, že bude zralý a dobrý. Meloun si dopřáváme v létě právě proto, že je bohatý na velké množství vody a pročišťuje naše močové cesty. Navíc ho často konzumujeme studený jako letní ochlazení. Obsahuje také řadu minerálních látek a vitamínů. Obsah cukru v melounu je pouhých 6 %, přitom skvěle zasytí. I pecky melounu jsou pro náš trávicí trakt příznivé. Jsou čističem střev a pečují o jejich správnou průchodnost.
Žlutá dužina, bez semínek i mini meloun
Dnes už narazíte v supermarketech na další druhy vodních melounů, které byly speciálně vyšlechtěny. Jde například o vodní meloun bez semínek, který má sladší chuť než klasický vodní meloun. V obchodech narazíte také na baby meloun či mini meloun, který je malou odrůdou vodního melounu. Je opravdu dokonale šťavnatý a také sladší. Překvapí vás možná i vodní meloun se žlutou dužinou. I přestože vypadá trochu nezvykle, jeho chuť je výraznější a opravdu lahodná.
Cukrové melouny
Druhou skupinou melounů jsou cukrové melouny, které mají odlišnou chuť od klasického vodního melounu a jinou strukturu dužiny.
Cukrový meloun
Někde ho objevíte také pod označením honeydew, má krásně žlutou barvu. Cukrový meloun patří mezi další odrůdy, jako je galia, cantoupe, charentais a ogen. Tento meloun je výborný s parmskou šunkou jako letní předkrm. Připravit z něj můžete i letní osvěžující polévku či drink s ledem.
Galia
Původem odrůda pocházející z Asie. Poznáte ho podle slupky, která připomíná popraskanou kůru stromu a při zrání se mění od zelena až do zlatožluté. Vůně melounu je poměrně silná a využijete ho při přípravě salátů i osvěžujících nápojů. Skvěle se hodí také ke grilovanému sýru.
Kantalup
Tento meloun pochází z Asie. Jeho dužina je sladká a voní po ananasu. Slupka tohoto melounu má síťovou kresbu. Tento meloun je menší, v průměru váží kolem jednoho kilogramu.
Charentais
Tento meloun má zelenobílou slupku a jeho dužina je oranžová, sladká a dokonale voňavá. Je také silně aromatická a svou chutí připomíná vzdáleně papayu.
Ogen
Ogen je druh vyšlechtěného melounu pocházejícího z Izraele. Jde o hybrid, který vznikl křížením kantalupského melounu. Má mírně protáhlý kulovitý tvar, hladkou kůru nažloutlé barvy se žlutozelenými pruhy. Dužina má bílou barvu, lehce nazelenalou, která je celkem tuhá. Ogen má lehce nakyslou chuť.
Meloun a zdraví
Jak už jsme se zmínili výše, má meloun močopudné účinky a hodí se při léčbě ledvinových potíží a při onemocněních, kdy je důležité časté vylučování moči. Je také bohatý na vitamín A, C a některé vitamíny z řady vitamínu B. Meloun příznivě působí i na váš krevní oběh a dužina pečuje o váš trávicí trakt. Hydratuje organismus zevnitř a je vhodnou stravou i při dietách, protože je nízkokalorický, ale příjemně zasytí.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos