Tato jednoletá jedlá zelenina poskytuje více nutričních látek, než kterákoliv jiná rostlina na Zemi. O špenátu se traduje, že je zdrojem velkého obsahu železa. Fáma se do světa rozšířila ve 30. letech minulého století spolu s filmový komiksem, jehož hrdinou byl Pepek námořník. Tato velice oblíbená postavička po konzumaci plechovky špenátu nabyla obrovské síly.
Mylně se do podvědomí lidí vtisklo, že je to díky železu ve špenátu. Pravdou ovšem je, že postavička svérázného námořníka Pepka měla sloužit k propagaci špenátu jakožto zdroje vitamínu A, který je mimo jiné také účinnou prevencí šerosleposti. Pokud jde o železo, tak špenát obsahuje v syrovém stavu asi 3 miligramy železa na 100 g hmotnosti. To je pro zajímavost zhruba stejné množství, jaké obsahuje jakákoliv jiná listová zelenina. Přesto je špenát vhodný hlavně pro ženy, které při menstruaci ztrácejí železo.
Čím je tedy špenát prospěšný
Především je plný vitamínů, zejména vitamínu K, který je velice důležitý pro pevnou stavbu kostí. Vedle tohoto vitamínu má špenát v sobě vápník, hořčík a vitamín D, což jsou pro lidské tělo rovněž důležité prvky. Pro toho, kdo příliš nemusí mléko, je špenát skvělou alternativou jakožto zdroj vápníku. Významný je také obsah vitamínu A, manganu, kyseliny listové, hořčíku, vitamínu C a také quercetinu, což je silná protizánětlivá látka.
Výzkumy dále ve špenátu identifikovaly minimálně třináct sloučenin zvaných flavonoidy, které působí jako antioxidanty a zároveň mají i protirakovinný účinek. Byly dokonce vytvořeny speciální extrakty ze špenátu, které zpomalují dělení buněk rakoviny žaludku a kůže. Ženám pomáhá špenát jako prevence proti rakovině prsu. U mužů působí špenát proti rakovině prostaty.
Špenát se také podílí na ochraně proti rakovině tlustého střeva, na čemž má zásluhu vitamín C a beta-karoten. Pomáhá také zpomalovat stárnutí mozku a mírnit zánětlivé procesy. Dalším přínosem špenátu je obsah luteinu a karotenoidu, které chrání před chorobami očí a ztrátou zraku, například v souvislosti se zákaly a makulární degenerací. Aby se lutein ze špenátu nevytratil, doporučuje se jej upravovat v páře a dušením. Ideální je konzumace čerstvého špenátu v salátu s troškou olivového oleje a posypaného nakrájeným vejcem natvrdo. Chutná také orestovaný s trochou kokosového oleje.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos