S tzv. spirulinou se dnes můžete setkat v podobě zeleného prášku, a to především v prodejnách se zdravou výživou či na internetu. Spirulina je rod sinic, jakési vláknité sinice, které se vyskytují převážně v tropických a subtropických jezerech. Stala se velmi oblíbeným doplňkem stravy. Co však lidskému tělu přináší?
Spirulina
Spirulina je tedy jakousi sinicí rostoucí ve specifickém typu jezer, které mají vysoké pH a koncentraci uhličitanů. Nejčastěji se vyskytuje v Africe, Asii a Americe. Dnes je však spirulina již cíleně pěstována v Japonsku, kde se z ní vyrábí vitamínové tablety.
Nutriční hodnoty
Spirulina obsahuje mnoho vitamínů z řady B (B1, B2, B3, B6, B9), vitamín C, D, A, E a karoteny. Oblíbená je především pro svůj vysoký obsah bílkovin (více než 50 %). Je dokonce řazena mezi nejvíce na proteiny bohaté potraviny v přírodě. Oblíbená je především u vegetariánů a veganů, kterým mnohdy dostatečný přísun bílkovin chybí. Obsahuje také řadu minerálních látek, stopových prvků, rostlinných živin a enzymů, podobně také prospěšná barviva, jako je chlorofyl. Označována je často také jako superpotravina. Spirulina obsahuje také fykocyanin. Přibližně 30 g spirulina dodává tělu:
- Kalorie: 81
- Protein: 18 gramů
- Vláknina: 1 gram
- Cukry: 0,9 gramu
Tuky:
- Celkový tuk: 3% DD
- Nasycený tuk: 4% DD
- Omega-3 mastné kyseliny : 230 miligramů
- Omega-6 mastné kyseliny: 351 miligramů
Minerály:
- Měď: 85% DD
- Železo: 44% DD
- Mangan: 27% DD
- Hořčík: 14% DD
- Sodík: 12% DD
- Draslík: 11% DD
- Zinek: 4% DD
- Fosfor: 3% DD
- Vápník: 3% DD
- Selen: 3% DD
Vitamíny:
- Riboflavin: 60% DD
- Thiamin: 44% DD
- Niacin: 18% DD
- Kyselina pantothenová: 10% DV
- Vitamin K: 9% DD
- Vitamin E: 7% DD
- Folát: 7% DD
- Vitamin B6: 5% DD
- Vitamin C: 5% DD
- Vitamin A: 3% DD
Proteinová bomba
Spirulina bývá nejčastěji konzumována ve formě prášku či tabletek, obojí má sytě zelenou barvu. Je to opravdu zajímavá potravina, která obsahuje řadu lehce vstřebatelných živin a může být skvělou náhradou za proteinové prášky či dobrým doplňkem stravy.
Zdravotní přínosy
Detoxikační vlastnosti
Spirulina má detoxikační účinky na organismus a zbavuje ho těžkých kovů, především arsenu. Podle Světové zdravotnické organizace je USA jednou ze zemí, která je nejvíce postižena anorganickým arsenem. Problém s arsenem je především na Dálném východě, kde miliony osob konzumuje vodu s vysokou koncentrací arsenu.
Prevence rakoviny
Na základě řady studií bylo prokázáno, že spirulina zvyšuje produkci protilátek, proteinů bojujících proti infekci, zlepšuje obranyschopnost imunitního systému a pomáhá odvrátit infekce, ale i chornická onemocnění, jako je rakovina.
Snižuje krevní tlak
Bylo také prokázáno, že se spirulina podílí na prevenci vzniku aterosklerózy a snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi.
Zvyšuje energetickou hladinu
Když se podíváte na chemické složení spiruliny, není divu, že lidé, kteří ji pravidelně konzumují, mají dostatek energie. Spirulina zvyšuje energetickou výkonnost.
Redukce zánětů
Spirulina je také dobrým pomocníkem v případě mnohých zánětů. Redukuje riziko vzniku zánětu a je účinná při problémech, jako je například alergická rýma.
Neuroprotekce a paměť
Spirulina má také neuroprotektivní účinky a pozitivní vliv na kognitivní činnost a zlepšení paměti.
Použití
Důvodů, proč si pravidelně dopřát spirulinu pravidelně, je opravdu mnoho. Užívat ji můžete pravidelně v podobě tabletek či zvolit formu prášku. Prášek můžete konzumovat po rozředění s vodou či ho přidat do vašeho smoothie. Nápoje díky spirulině získají specificky zelenou barvu.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos