Strava podle měsíců v roce – leden, únor

Toto doporučení vychází z učení mazdaznanu, které se zaměřuje na celou lidskou bytost. Jejich hlavní zásadou, v oblasti stravování, je konzumace takových potravin, které příroda v daném období nabízí.
Leden
Strava by měla obsahovat obiloviny, rýži, ovesné vločky a produkty z kukuřičné či ovesné mouky. Pokud máte vyšší příjem brambor, přidejte do stravy větší množství čerstvé zeleniny. Vyzkoušejte kaši z tuřínu (kořenová zelenina podobná vodnici) nebo pečený pastinák (obdoba mrkve se světlejší, ale výraznější chutí).
Velkou úlohu v tomto období hrají různé druhy salátů ze syrové zeleniny. Použít bychom měli především mrkev, tuřín, celer a pastinák. Směs je vhodné zakápnout citronovou šťávou a dochutit celerovým semínkem, anýzem nebo kmínem.
Jako prevence proti nachlazení je pro toto období vhodná konzumace cibule. Pokud ji nemůžete jíst syrovou, lze ji upéct v troubě. Pokud ji nastrouháte, můžete do ní přidat jablka.
Dobrá je i pravidelná konzumace česneku.
Máte – li chuť na sladké, vyzkoušejte sušené švestky – nejprve je namočte do ovocné šťávy (3 – 4 hodiny), poté povařte a nakonec přidejte trochu skořice a citronové šťávy. Zkusit můžete také banány rozmačkané se smetanou nebo grapefruitovou šťávou.
Omezte příjem kávy, nahradit ji můžete kávovinou z obilí.
Únor
Zaměřte se na bylinné čaje a omezte přísun kávy a pravého čaje. Tučná strava není příliš vhodná, zvyšte podíl příjmu stravy tekuté.
Do stravy přidejte větší množství citrusů (především grapefruity, pomeranče a citrony), olivy, řapíkatý celer a pórek.
Omezte příjem mléka, másla a sýrů, můžete využívat, v různých formách, smetanu.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos










