Tamarind – připravte si z něj pití, dostanete do těla spoustu antioxidantů
Tamarind je tropické ovoce z Afriky, které se konzumuje také v Asii, Střední a Jižní Americe. Je charakterizované svou kyselou chutí a vysokým kalorickým příjmem.
Jeho dužina je bohatá na vitamíny A a C, vlákninu, antioxidanty a minerály. Je vynikající v péči o zrak a srdce.
Toto ovoce lze konzumovat syrové nebo z něj můžete připravit pečenou sladkost, ale klidně vyrobit i džus nebo likér. Fantazii se meze nekladou.
V některých oblastech světa se tamarind používá např. také k ochucení masa nebo ryb.
Zdravotní přínosy tamarindu
Snižte hladinu špatného LDL cholesterolu. Tamarind obsahuje antioxidanty a saponiny, které tento proces podporují.
Pomáhá kontrolovat cukrovku. V malých porcích dochází k tomu, že má hypoglykemickou aktivitu. Vláknina snižuje absorpci cukru ve střevě.
Zabraňuje předčasnému stárnutí díky porci antioxidantů. To by mohlo být prospěšné při léčbě zánětlivých stavů, bolestí žaludku, krku a revmatismu
Díky obsahu vitamínu A je prevencí makulární degenerace očí a šedého zákalu
Posiluje imunitní systém díky obsahu vítamínu C a A. Oba tyto vitamíny jsou důležitými mikroživinami pro zvýšení a stimulaci obranných buněk těla.
Zlepšuje gastrointestinální zdraví – obsahuje pektiny, které mohou pomoci při léčbě střevních potíží
Podporuje hojení a regeneraci pokožky
Těchto výhod lze dosáhnout konzumací semen, listů, dužiny ovoce nebo kůry.
Voda z tamarindu – složení
- 5 lusků tamarindu
- 1 litr vody
Způsob přípravy:
Litr vody dejte do hrnce a přidejte tamarindové lusky. Vařte 10 minut, přeceďte a dejte vychladit do lednice.
Tamarindová šťáva s medem – složení
- 100 g tamarindové dužiny
- 1 velký pomeranč
- 2 sklenice vody
- 1 čajová lžička medu
Způsob přípravy:
Smíchejte pomerančový džus s tamarindovou dužinou a 2 sklenicemi vody a medem.
Na výrobu tamarindové dužiny je třeba 1 kg oloupaného tamarindu. Tu dejte do misky s 1 litrem vody a nechte namočené přes noc. Druhý den vše vložte do hrnce a vařte 20 minut nebo dokud není dužina úplně měkká, čas od času promíchejte.
Tamarindová omáčka
Tato omáčka je vynikající k hovězímu, vepřovému, rybímu masu včetně mořských plodů. Někteří ji také používají jako pomazánku.
Složení:
- 10 tamarindů nebo 200 g tamarindové dužiny
- 1/2 šálku vody
- 2 lžíce bílého octa
- 3 lžíce medu
Způsob přípravy:
Odstraňte slupku z tamarindů, dužinu i semena. Vodu nalijte do hrnce a vařte na středním stupni ohřevu. Jakmile je voda horká, přidejte dužinu tamarindu a duste.
Několik minut míchejte a poté přidejte ocet a med. V míchání pokračujte ještě asi 5 minut nebo dokud nedosáhnete požadované konzistence. Odstraňte z tepla a promíchejte směs tak, aby byla hladká a podávejte.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos