JídloKrásaPrevencePřírodní léčba

Tamarind – připravte si z něj pití, dostanete do těla spoustu antioxidantů

Tamarind je tropické ovoce z Afriky, které se konzumuje také v Asii, Střední a Jižní Americe. Je charakterizované svou kyselou chutí a vysokým kalorickým příjmem.

Jeho dužina je bohatá na vitamíny A a C, vlákninu, antioxidanty a minerály. Je vynikající v péči o zrak a srdce.

Toto ovoce lze konzumovat syrové nebo z něj můžete připravit pečenou sladkost, ale klidně vyrobit i džus nebo likér. Fantazii se meze nekladou.

V některých oblastech světa se tamarind používá např. také k ochucení masa nebo ryb.

tamarind – jídlo

Zdravotní přínosy tamarindu

Snižte hladinu špatného LDL cholesterolu. Tamarind obsahuje antioxidanty a saponiny, které tento proces podporují.

Pomáhá kontrolovat cukrovku. V malých porcích dochází k tomu, že má hypoglykemickou aktivitu. Vláknina snižuje absorpci cukru ve střevě.

Zabraňuje předčasnému stárnutí díky porci antioxidantů. To by mohlo být prospěšné při léčbě zánětlivých stavů, bolestí žaludku, krku a revmatismu

Díky obsahu vitamínu A je prevencí makulární degenerace očí a šedého zákalu

Posiluje imunitní systém díky obsahu vítamínu C a A. Oba tyto vitamíny jsou důležitými mikroživinami pro zvýšení a stimulaci obranných buněk těla.

Zlepšuje gastrointestinální zdraví – obsahuje pektiny, které mohou pomoci při léčbě střevních potíží

Podporuje hojení a regeneraci pokožky

Těchto výhod lze dosáhnout konzumací semen, listů, dužiny ovoce nebo kůry.

Voda z tamarindu – složení

  • 5 lusků tamarindu
  • 1 litr vody

Způsob přípravy:

Litr vody dejte do hrnce a přidejte tamarindové lusky. Vařte 10 minut, přeceďte a dejte vychladit do lednice.

Tamarindová šťáva s medem – složení

  • 100 g tamarindové dužiny
  • 1 velký pomeranč
  • 2 sklenice vody
  • 1 čajová lžička medu

Způsob přípravy:

Smíchejte pomerančový džus s tamarindovou dužinou a 2 sklenicemi vody a medem.

Na výrobu tamarindové dužiny je třeba 1 kg oloupaného tamarindu. Tu dejte do misky s 1 litrem vody a nechte namočené přes noc. Druhý den vše vložte do hrnce a vařte 20 minut nebo dokud není dužina úplně měkká, čas od času promíchejte.

Tamarindová omáčka

Tato omáčka je vynikající k hovězímu, vepřovému, rybímu masu včetně mořských plodů. Někteří ji také používají jako pomazánku.

Složení:

  • 10 tamarindů nebo 200 g tamarindové dužiny
  • 1/2 šálku vody
  • 2 lžíce bílého octa
  • 3 lžíce medu

Způsob přípravy:

Odstraňte slupku z tamarindů, dužinu i semena. Vodu nalijte do hrnce a vařte na středním stupni ohřevu. Jakmile je voda horká, přidejte dužinu tamarindu a duste.

Několik minut míchejte a poté přidejte ocet a med. V míchání pokračujte ještě asi 5 minut nebo dokud nedosáhnete požadované konzistence. Odstraňte z tepla a promíchejte směs tak, aby byla hladká a podávejte.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button